Πλημμύρες και πυρκαγιές: Η Ευρώπη υπό κλιματική πίεση

Στη νοτιοανατολική Ευρώπη, οι πυρκαγιές μαίνονται σε εκατοντάδες εκτάρια δασών και εκτάσεων, ενώ το Νότιο Τιρόλο μάχεται με πλημμύρες: τα ακραία φαινόμενα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικά αυτή τη στιγμή – και απέχουν μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους.

Μόνο στην Ιταλία, τα δύο άκρα είναι σήμερα εμφανή: πυρκαγιές στο νότο, πλημμύρες στο Νότιο Τιρόλο στο βορρά. Υπάρχουν επίσης μαζικές πυρκαγιές στην Τουρκία και στην Ελλάδα.

Στην Ιταλία, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν και πάλι καύσωνα για τον νότο τις επόμενες ημέρες. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40 βαθμούς από την Κυριακή και στη συνέχεια τους 45 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo.it.

Η Ελλάδα και η Τουρκία υποφέρουν επίσης από τον παρατεταμένο καύσωνα – οι πυρκαγιές τροφοδοτούνται από τη συνεχιζόμενη ξηρασία και τους ανέμους.

Η Ιταλία καίγεται στο νότο, το Νότιο Τιρόλο παλεύει με τις πλημμύρες

Από την άλλη πλευρά, αρκετές περιοχές στη βόρεια Ιταλία αντιμετωπίζουν πλημμύρες. Στο Νότιο Τιρόλο, τα ποτάμια ξεχείλισαν μετά από έντονες βροχοπτώσεις.

Προβλήματα με τη λάσπη και το νερό παρουσιάστηκαν επίσης στη Λομβαρδία, συμπεριλαμβανομένης της λίμνης Κόμο. Στη λίμνη Γκάρντα, λάσπη ξεβράστηκε σε ένα ξενοδοχείο.

Στο Νότιο Τιρόλο, χρειάστηκε να κλείσουν δρόμοι λόγω κατολισθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού δρόμου Brenner. Στο Κλάουσεν, η πολιτική προστασία προειδοποίησε για πλημμύρες, επειδή ο ποταμός Eisack είχε υπερχειλίσει.

Η Bressanone επλήγη επίσης από τις πλημμύρες. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, η πυροσβεστική υπηρεσία ανέπτυξε περίπου 1.000 άνδρες και γυναίκες σε όλη τη χώρα. Ισχύει το δεύτερο υψηλότερο από τα τέσσερα επίπεδα προειδοποίησης.

Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Φλόγες σχεδόν παντού

Εν τω μεταξύ, η έκταση των πυρκαγιών αυξάνεται. Το πρωί της Παρασκευής αναπτύχθηκαν και άλλες πυρκαγιές, όπως μετέδωσε η ελληνική κρατική τηλεόραση.

Κατά μήκος του κεντρικού αυτοκινητόδρομου της Ελλάδας από την Αθήνα προς τη βόρεια Θεσσαλονίκη, πολλές αποθήκες και βιομηχανικές εγκαταστάσεις πήραν φωτιά και σημειώθηκαν πολλές εκρήξεις.

Η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε τους κατοίκους της Μαλακάσας και της Σφενδάλης να εγκαταλείψουν την περιοχή μέσω προειδοποιητικών γραπτών μηνυμάτων. Η εκκένωση ανακοινώθηκε επίσης για τον Ωρωπό βορειότερα. Η πληγείσα περιοχή απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Πλημμύρες από τη μία πλευρά, πυρκαγιές από την άλλη. Η Ευρώπη βρίσκεται σε κλιματικό στρες – με μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα απόσταση το ένα από το άλλο.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.