Εφάπαξ πληρωμή έως 3.000€ στη Γερμανία: Πώς λειτουργεί;

Στο αποκορύφωμα της Covid-19, πολλοί εργαζόμενοι στη Γερμανία έλαβαν μια εφάπαξ πληρωμή από τον εργοδότη τους, απαλλαγμένη από φόρους και δασμούς. Η νέα δέσμη μέτρων προβλέπει επίσης μια τέτοια πληρωμή, χωρίς νομικό δικαίωμα.

Πώς θα μπορούσε να καθιερωθεί στη Γερμανία;

Αυτό που υπόσχεται ο Όλαφ Σολτς στην ενεργειακή κρίση θα πρέπει να ισχύει και στις εταιρείες: Ποτέ δεν περπατάς μόνος. Ο καγκελάριος θα μπορούσε κάλλιστα να φανταστεί ότι οι εργοδότες θα βοηθούσαν τους υπαλλήλους τους με μια εφάπαξ πληρωμή για να διευκολύνουν το σημαντικά αυξημένο κόστος ζωής στη Γερμανία.

Έως 3.000 ευρώ χωρίς φόρους και εισφορές στη Γερμανία

Στην Ημέρα των Φαρμακοποιών, ο καγκελάριος έθεσε και πάλι την προοπτική: “Θα καταστήσουμε αυτές τις πληρωμές έως 3.000 ευρώ αφορολόγητα. Πρόκειται για μια υποστήριξη για τις εταιρείες που θέλουν να κάνουν κάτι πολύ πρακτικό για τους υπαλλήλους τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου”.

Νομικό δικαίωμα σε εφάπαξ πληρωμή στη Γερμανία

Αυτό δεν συνεπάγεται με νομικό δικαίωμα των εργαζομένων να λάβουν μια τέτοια εφάπαξ πληρωμή. Κάθε εταιρεία πρέπει να αποφασίσει αν μπορεί και αν θέλει να συγκεντρώσει έως και 3.000 ευρώ για τους εργαζομένους της.

Πρέπει το δικαίωμα αυτό να περιλαμβάνεται σε συλλογική σύμβαση εργασίας;

Θα ήταν δυνατόν να προβλεφθεί το δικαίωμα αυτό σε επιχειρησιακή σύμβαση ή ακόμη και σε συλλογική σύμβαση εργασίας.

Αυτό θα μπορούσε ακόμη να εφαρμοστεί στους τρέχοντες γύρους συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, σε ορισμένους τομείς, οι μισθολογικές συμφωνίες έχουν ήδη συναφθεί μέχρι και το επόμενο έτος.

Αυτό θα απαιτούσε επαναδιαπραγμάτευση – η οποία δεν είναι ποτέ εύκολη. Το συμπλήρωμα θα είναι τότε υποχρεωτικό για όσους καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση.

Αλλά η κοινωνική ασφάλιση στη Γερμανία θα χάσει

Ωστόσο, το συμπλήρωμα δεν θα αυξήσει μόνιμα τους συλλογικά συμφωνημένους μισθούς.

Και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα χάσει: το αφορολόγητο σημαίνει ότι το συνταξιοδοτικό ταμείο, η ασφάλιση υγείας, η ασφάλιση νοσηλείας ή η ασφάλιση ανεργίας δεν θα λάβουν χρήματα από την εφάπαξ πληρωμή στα ήδη περιορισμένα ταμεία τους.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.