Στο 7,9% ο πληθωρισμός: Τα τρόφιμα ακριβότερα στη Γερμανία

Η εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας έχει πλέον επιβεβαιωθεί: Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,9% τον Αύγουστο και έτσι αυξήθηκε και πάλι, ακόμη και πριν από το τέλος της έκπτωσης στη βενζίνη και του εισιτηρίου των 9 ευρώ.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε και πάλι μετά από δύο μήνες ελαφράς υποχώρησης. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων οδήγησε τον πληθωρισμό στο 7,9% τον Αύγουστο – από 7,5% τον Ιούλιο.

“Οι κύριες αιτίες για τον υψηλό πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι οι αυξήσεις των τιμών των ενεργειακών προϊόντων και των τροφίμων”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, Georg Thiel.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κυβερνητικά μέτρα ελάφρυνσης είχαν ακόμη ανασχετικό αποτέλεσμα, αν και ίσχυαν μόνο από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Με τη λήξη της έκπτωσης στα καύσιμα, οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν και πάλι: Η βενζίνη και το ντίζελ ήταν και πάλι ακριβότερα στα πρατήρια από ό,τι σε όλες τις γειτονικές χώρες της Γερμανίας.

Το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων αυξήθηκε στη Γερμανία

Η ενέργεια κόστισε 35,6% περισσότερο από ό,τι τον Αύγουστο του 2021. Η οικιακή ενέργεια αυξήθηκε ιδιαίτερα απότομα κατά 46,4%. Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, για παράδειγμα, υπερδιπλασιάστηκαν κατά 111,5% μέσα σε ένα χρόνο.

Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου ήταν 83,8%. Το ηλεκτρικό ρεύμα κόστιζε 16,6 τοις εκατό περισσότερο. Καύσιμα όπως η βενζίνη ήταν κατά 16,5% ακριβότερα.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν επίσης με ρυθμό άνω του μέσου όρου, 16,6%, και αυξήθηκαν για έκτο συνεχόμενο μήνα. Το λάδι (+44,5%), καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά (+26,8%) έγιναν σημαντικά ακριβότερα. Οι τιμές για το κρέας και τα προϊόντα κρέατος (+18,6%) καθώς και για το ψωμί και τα προϊόντα δημητριακών (+17,1) αυξήθηκαν επίσης αισθητά για τους καταναλωτές.

Οι προμηθευτές ενέργειας θα αυξήσουν πιθανώς τις τιμές και πάλι το 2023

Οι προμηθευτές ενέργειας είναι πιθανό να προσαρμόσουν αισθητά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ιδίως στις αρχές του 2023, στο υψηλό κόστος προμήθειας, το οποίο αυξήθηκε σημαντικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, αυτό θα οδηγήσει τον πληθωρισμό σε περίπου έντεκα τοις εκατό στις αρχές του επόμενου έτους.

Για το σύνολο του 2023, οι ερευνητές του Μονάχου αναμένουν μέσο ρυθμό πληθωρισμού 9,3%, μετά από 8,1% το τρέχον έτος. Πρόσφατα, μόλις μία στις δύο εταιρείες που συμμετείχαν σε έρευνα του Ινστιτούτου Ifo δήλωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.