Πληθυσμός: Η Βαυαρία αυξάνεται και ταυτόχρονα γερνάει

Γερμανία ηλικιωμένοι συνταξιούχοι βόλτα

Η δημογραφική αλλαγή γίνεται επίσης αισθητή στη Βαυαρία. Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζουν επίσης τα πληθυσμιακά στοιχεία…

Ενώ τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται, ο πληθυσμός της Βαυαρίας αυξάνεται και ταυτόχρονα γερνάει.

Όπως αναφέρει η Deutsche Presse-Agentur (dpa) με αναφορά στην πληθυσμιακή πρόβλεψη της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας που παρουσιάστηκε στη Φύρτη, περίπου 13,89 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν στη Βαυαρία μέχρι το 2041.

Δημογραφική αλλαγή στη Βαυαρία: ο πληθυσμός γερνάει όλο και περισσότερο

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο βαυαρικός πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 714.000 άτομα τα επόμενα χρόνια.

Η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη είναι σήμερα η εισροή ουκρανών προσφύγων. Με αύξηση 180.000 ατόμων μέχρι το τέλος του 2022, η πρόβλεψη είναι επίσης η μεγαλύτερη για το πρώτο έτος.

Σοβαρά γεγονότα, όπως ο σημερινός πόλεμος στην Ουκρανία ή η πανδημία που συνεχίζεται για περισσότερο από δύο χρόνια, έχουν επηρεάσει προσωρινά την εξέλιξη του πληθυσμού.

“Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, τα γεγονότα αυτά δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις τάσεις που επικρατούν εδώ και χρόνια”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δημογραφία στη Βαυαρία: οι άνθρωποι γερνούν

Ταυτόχρονα, ο βαυαρικός πληθυσμός γερνάει όλο και περισσότερο. Σύμφωνα με τον υπολογισμό, ο μέσος όρος ηλικίας θα αυξηθεί κατά 1,3 έτη στα 45,4 έτη έως το 2041.

Ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών αναμένεται να ανέλθει σε 3,51 εκατομμύρια τα επόμενα 20 χρόνια – γεγονός που θα αντιστοιχεί σε αύξηση περίπου 27% με 753.000 άτομα.

Από την άλλη πλευρά, οι στατιστικολόγοι αναμένουν μείωση κατά 205.000 στον αριθμό των ατόμων ηλικίας 20 έως 64. Ωστόσο, θεωρείται ότι ο αριθμός των ατόμων κάτω των 20 ετών θα αυξηθεί κατά 166.000 στο μέλλον.

Αυτό σημαίνει ότι το 2041 θα υπάρχουν 45 συνταξιούχοι για κάθε 100 άτομα σε ηλικία εργασίας. Το 2021, η αναλογία αυτή εξακολουθούσε να είναι 35 προς 100.

Πού ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι στη Βαυαρία;

Σύμφωνα με τον υπολογισμό, και οι 96 περιφέρειες και ανεξάρτητες πόλεις της Βαυαρίας θα κερδίσουν κατοίκους μέχρι το 2041 λόγω μεταναστευτικών κινήσεων. Ωστόσο, υπάρχουν περιφερειακές διαφορές.

Ενώ πολλές μεγαλύτερες πόλεις και τα περίχωρα μπορούν να αναμένουν αύξηση, σε ορισμένες αγροτικές περιοχές – παρά την αύξηση της μετανάστευσης – τα πληθυσμιακά στοιχεία είναι πιθανό να παραμείνουν στάσιμα ή να μειωθούν.

Θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη στη μητροπολιτική περιοχή του Μονάχου, για παράδειγμα.

Η Κρατική Στατιστική Υπηρεσία αναμένει ότι η πρωτεύουσα του κρατιδίου θα έχει περίπου 1,6 εκατομμύρια κατοίκους το 2041, δηλαδή 109.000 περισσότερους κατοίκους (+7,3%). Οι ειδικοί προβλέπουν την αντίθετη εξέλιξη σε περιοχές όπως το Kronach και το Hof.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης