Ο πληθυσμός της Γερμανίας ξεπερνά για πρώτη φορά τα 84 εκατομμύρια

Η έντονη αύξηση του πληθυσμού ώθησε τη Γερμανία σε ένα νέο ορόσημο: για πρώτη φορά στην ιστορία, περισσότεροι από 84 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν πλέον στην ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας.

Η μετανάστευση από την Ουκρανία ήταν μία από τις κύριες αιτίες της αύξησης του πληθυσμού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

84 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη Γερμανία το πρώτο εξάμηνο του 2022

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο πληθυσμός της Γερμανίας ξεπέρασε τα 84 εκατομμύρια για πρώτη φορά στην ιστορία.

Όπως ανέφερε τη Δευτέρα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), στις 30 Ιουνίου 2022, 843.000 περισσότεροι άνθρωποι ζούσαν στη Γερμανία από ό,τι στο τέλος του 2021 – μια αύξηση του πληθυσμού κατά 1%.

Η Destatis έγραψε σε δελτίο Τύπου ότι μια αύξηση του πληθυσμού αυτού του μεγέθους έχει παρατηρηθεί μόνο δύο φορές από την επανένωση της Γερμανίας: το 1992, όταν το άνοιγμα των συνόρων στην ανατολική Ευρώπη και ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία οδήγησε στην άφιξη 700.000 ανθρώπων, και το 2015, όταν η Γερμανία άνοιξε τα σύνορά της σε σχεδόν 1 εκατομμύριο πρόσφυγες.

Η μετανάστευση από την Ουκρανία οδηγεί στην αύξηση του γερμανικού πληθυσμού

Η αύξηση του πληθυσμού το πρώτο εξάμηνο του 2022 μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην άφιξη Ουκρανών που διέφυγαν από τη ρωσική εισβολή.

Η καθαρή μετανάστευση προς τη Γερμανία (ο αριθμός των αφίξεων μείον τον αριθμό των αναχωρήσεων) έφτασε το 1 εκατομμύριο άτομα τους πρώτους έξι μήνες του έτους – σχεδόν επτά φορές υψηλότερη από ό,τι το πρώτο εξάμηνο του 2021 – και 750.000 της καθαρής μετανάστευσης προήλθαν από την Ουκρανία.

Η τάση αυτή καταδεικνύεται περαιτέρω από την ηλικία και το φύλο των νεοαφιχθέντων: ο αριθμός των γυναικών και των κοριτσιών που ζουν στη Γερμανία αυξήθηκε σημαντικά περισσότερο το πρώτο εξάμηνο του 2022 (αύξηση κατά 1,2% ή 526.000) από ό,τι ο αριθμός των ανδρών/αγοριών (αύξηση κατά 317.000 ή 0,8%). Αυτό αντανακλά το γεγονός ότι κυρίως γυναίκες και παιδιά εγκατέλειψαν την Ουκρανία πριν από τον πόλεμο.

Οι θάνατοι εξακολουθούν να ξεπερνούν τις γεννήσεις

Ταυτόχρονα, ωστόσο, η υπέρβαση των θανάτων έναντι των γεννήσεων συνέχισε να έχει ανασχετική επίδραση στην αύξηση του πληθυσμού.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους πέθαναν στη Γερμανία 161.000 περισσότεροι άνθρωποι από όσους γεννήθηκαν.

Όλα τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας είδαν τον πληθυσμό τους να αυξάνεται: η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στο Βερολίνο (+1,3%), ακολουθούμενη από τη Βαυαρία και την Έσση (και οι δύο +1,2%). Η Βρέμη (+0,5 τοις εκατό), η Θουριγγία (+0,6 τοις εκατό) και το Σάαρλαντ (+0,7 τοις εκατό) παρουσίασαν τις μικρότερες αυξήσεις.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.