Πλουτίζουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία;

Αλληλογραφία από τις δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας: Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνουν σήμερα μαζικά τα τιμολόγιά τους.

Λόγω του σχεδιαζόμενου ανώτατου ορίου τιμών, οι καταναλωτές θα αισθανθούν μόνο ένα μέρος του αντίκτυπου. Υπάρχει όμως η υποψία ότι οι προμηθευτές ενέργειας γεμίζουν τις δικές τους τσέπες.

Ποιος υποτίθεται ότι το παρακολουθεί αυτό;

Όποιος κλείσει βασική προμήθεια με τη δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας του Μαγδεμβούργου από τον Ιανουάριο θα λαμβάνει ηλεκτρικό ρεύμα προς 53,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Επί του παρόντος, η κιλοβατώρα εξακολουθεί να κοστίζει 31,9 λεπτά. Η προσαύξηση είναι σχεδόν 70%.

Το ηλεκτρικό ρεύμα υποτίθεται ότι κοστίζει περίπου 35 λεπτά από αυτό, τα υπόλοιπα είναι φόροι, τέλη δικτύου και προσαυξήσεις.

Οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ισχυρίζονται ότι είναι διαφανείς. Ωστόσο, παραμένει ασαφές γιατί από το νέο έτος θα χρεώνονται 35 λεπτά για το τμήμα του ηλεκτρικού ρεύματος και όχι 14 όπως προηγουμένως.

Οι πάροχοι ενέργειας επιθυμούν να αναφέρονται στην τιμή στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας. Η τιμή αυτή είχε αυξηθεί ραγδαία το καλοκαίρι, αλλά έκτοτε μειώθηκε και πάλι περίπου στο μισό.

Τώρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει να εισαγάγει το λεγόμενο ανώτατο όριο τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Εν ολίγοις, οι καταναλωτές πρόκειται να αποζημιωθούν από το κράτος για όλα τα έξοδα που υπερβαίνουν τα 40 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το 80% της κατανάλωσης του προηγούμενου έτους.

Όχι μόνο ο πελάτης έχει λιγότερο ενδιαφέρον να αλλάξει προμηθευτή (η τιμή είναι ούτως ή άλλως ως επί το πλείστον σταθερή), αλλά υπάρχει επίσης η υποψία ότι οι προμηθευτές γυρίζουν τώρα τη βίδα της τιμής (το κράτος πληρώνει ούτως ή άλλως) – και έτσι εισπράττουν χρήματα εις βάρος των φορολογουμένων.

Η συζήτηση για τέτοια έκτακτα κέρδη από τις εταιρείες είναι ακόμα γνωστή από το καλοκαίρι. Εκείνη την εποχή, η εισαγωγή του λεγόμενου φρένου στην τιμή της βενζίνης προκάλεσε πολλές επικρίσεις.

Όταν το κράτος μείωσε τους φόρους στα καύσιμα από τις αρχές Ιουνίου έως τα τέλη Αυγούστου για να ελαφρύνει την επιβάρυνση των αυτοκινητιστών, οι τιμές στις αντλίες δεν μειώθηκαν στον ίδιο βαθμό.

Σύμφωνα με την ADAC, οι τιμές έχουν μειωθεί, αλλά η έκπτωση δεν έχει μεταφερθεί πλήρως στους καταναλωτές.

Μήπως ένα παρόμοιο σενάριο διαφαίνεται τώρα για το ανώτατο όριο τιμών ηλεκτρικής ενέργειας; Εν πάση περιπτώσει, οι προμηθευτές παριστάνουν τους “ντροπαλούς” και δεν αποκαλύπτουν την τιμολόγησή τους.

Σχέδιο νόμου: Πρόστιμα έως και ένα εκατομμύριο ευρώ

Ο προμηθευτής από το Chemnitz το συνοψίζει όταν ρωτήθηκε από το MDR. “Ζητάμε την κατανόησή σας ότι, για λόγους ανταγωνισμού, δεν παρέχουμε πληροφορίες σχετικά με τις τιμές αγοράς ή τα περιθώρια κέρδους μας”, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας “eins energy in sachsen”.

Έτσι, κανένας καταναλωτής δεν γνωρίζει το πραγματικό υπόβαθρο της τιμής.

Μέχρι τώρα, σχεδόν κανείς δεν ενδιαφερόταν για την αναλογία και τις τιμές στις οποίες οι προμηθευτές παρήγαγαν οι ίδιοι την ηλεκτρική ενέργεια, για παράδειγμα, ή την αγόραζαν σε καθημερινή βάση ή την εμπορεύονταν μέσω πενταετών συμβάσεων. Αλλά αυτό μπορεί τώρα να αλλάξει.

Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο νόμου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για το ανώτατο όριο τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο ονομάζεται “Σχέδιο νόμου για την εισαγωγή ενός φρένου τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και για την τροποποίηση περαιτέρω διατάξεων του ενεργειακού νόμου”, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Καρτέλ πρέπει να παρακολουθεί την τιμολόγηση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας – και, ως εκ τούτου, να παρακολουθεί την τιμολόγηση.

Το σχέδιο νόμου έχει έκταση 165 σελίδων και είναι διαθέσιμο στο MDR. Σύμφωνα με αυτήν, η ομοσπονδιακή αρχή είναι υπεύθυνη για τη λεγόμενη απαγόρευση της κατάχρησης – δηλαδή τον έλεγχο του κατά πόσον οι προμηθευτές δεν αυξάνουν παράνομα τις τιμές και δεν κερδίζουν έτσι επιπλέον χρήματα.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο νόμο, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει στο μέλλον να αποδεικνύουν εάν μια αύξηση των τιμών ήταν δικαιολογημένη.

Πρόκειται για τη λεγόμενη υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικών στοιχείων. Σε περίπτωση που οι προμηθευτές έχουν αυξήσει τις τιμές τους παράνομα, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόστιμο έως και ένα εκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Οι εκτεταμένοι έλεγχοι φαίνονται αδύνατοι

Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή έχει δύο παγίδες. Πρώτον, σύμφωνα με την πύλη σύγκρισης “Check24”, οι προμηθευτές έχουν ήδη αυξήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στις αρχές του επόμενου έτους σε περισσότερες από 580 περιπτώσεις.

Ο νόμος δεν προβλέπει τον έλεγχο αυτών των προηγούμενων αυξήσεων των τιμών πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Από την άλλη πλευρά, τίθεται το ερώτημα πώς η Bundeskartellamt, με την παρούσα ομάδα της, θα πρέπει να διαχειριστεί αυτό το τεράστιο πρόσθετο έργο με εκατοντάδες πωλητές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία.

Η αρχή δηλώνει ήδη ότι δεν θα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη παρακολούθηση. Αν υπάρχει αρχική υποψία, θα γίνονται έλεγχοι. Και ακόμη και τότε, δεν θα είναι τόσο εύκολο να αποδειχθεί.

Δεν είναι μόνο το φυσικό αέριο που γίνεται όλο και πιο ακριβό, τώρα αυξάνεται και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καθορίζεται από τους πιο ακριβούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής – τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου.

Η κατάργηση του μηχανισμού αποδεικνύεται περίπλοκη.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.