Ποιες είναι οι προκλήσεις της Γερμανίας για το 2023;

Ήταν μια ταραχώδης χρονιά για την κυβέρνηση της Γερμανίας – και το 2023 υπόσχεται να είναι εξίσου νευραλγικό. Η DW εξετάζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί πολιτικοί τη νέα χρονιά.

Παρά τις διάφορες ατυχίες και διαφωνίες, η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας – αποτελούμενη από τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους περιβαλλοντολόγους Πράσινους και τους νεοφιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) – ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Οι ηγέτες των τριών κομμάτων δημοσίευσαν ένα σχόλιο στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο γράφουν:

“Θέλουμε να κάνουμε τη Γερμανία πιο στοργική και δίκαιη, πιο σύγχρονη και ψηφιακή, ανταγωνιστική και κλιματικά ουδέτερη”.

Το ίδιο θα μπορούσαν να είχαν γράψει και πριν από ένα χρόνο.

Στην πραγματικότητα, το 2022 για την πρώτη τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας χαρακτηρίστηκε από τη μία κρίση μετά την άλλη, τόσο σε παγγερμανικό όσο και σε διεθνές επίπεδο – και αυτό είναι πιθανό να παραμείνει έτσι και το 2023.

Αυτές οι κρίσεις δεν είχαν καμία σχέση με όσα είχε θέσει ως στόχο η κυβέρνηση όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Δεκέμβριο του 2021.

Τώρα αντιμετωπίζει τρεις μεγάλες προκλήσεις: να συνεχίσει να εγγυάται έναν ασφαλή εγχώριο ενεργειακό εφοδιασμό εν όψει της αύξησης των τιμών, να προάγει την κοινωνική συνοχή και την ειρήνη σε μια περίοδο πολέμου και να οριοθετηθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια στην εξωτερική πολιτική – ιδίως απέναντι στην Κίνα.

Διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού

Η κυβέρνηση διέθεσε το ιλιγγιώδες ποσό των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ (213 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού του γερμανικού πληθυσμού και της γερμανικής οικονομίας για τον φετινό χειμώνα και τον επόμενο, αφού οι προμήθειες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από τη Ρωσία διακόπηκαν σχεδόν εντελώς.

Το τι θα επακολουθήσει εξαρτάται επίσης από το πόσο έμπρακτα θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση το επόμενο έτος.

Σε συνέντευξή του στον εγχώριο όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, του SPD, εξήγησε ότι δεν αναμένει οι τιμές της ενέργειας να επιστρέψουν στο επίπεδο που ήταν πριν από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

“Πιθανότατα δεν θα επιστρέψουμε στις χαμηλές τιμές που είχαμε πριν από τον πόλεμο”. Αλλά η κατάσταση θα παραμείνει διαχειρίσιμη, “επειδή θα έχουμε νέες δυνατότητες εισαγωγής στη διάθεσή μας”. Η Γερμανία θα παραμείνει ένα ισχυρό και επιτυχημένο βιομηχανικό έθνος.

Αυτό όμως θα απαιτήσει την ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όμως έχουν ήδη υπάρξει πολλές συγκρούσεις εντός του συνασπισμού σχετικά με τον ρυθμό και τα σχέδια στην ενεργειακή πολιτική του 2022 – για παράδειγμα η ιδέα του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) για την επιβολή εισφοράς στο φυσικό αέριο, η οποία τελικά εγκαταλείφθηκε, ή η συνέχιση της λειτουργίας των τριών εναπομεινάντων συνδεδεμένων γερμανικών πυρηνικών εργοστασίων μέχρι τον Απρίλιο.

Αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί το 2023. Ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post ότι ο συνασπισμός διαφωνούσε πολύ και αφιέρωσε πολύ λίγο χρόνο για τη βελτίωση της οικονομικής και ενεργειακής πολιτικής.

Παρομοίασε την κριτική του αξιολόγηση με τον απολυτήριο ενός παιδιού, προσθέτοντας: “Στο σχολείο, θα έλεγε κανείς ότι προσπάθησαν για το καλύτερο”.

Διατήρηση της κοινωνικής συνοχής

Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να δαπανήσει πολλή ενέργεια για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε περιόδους μεγάλης κρίσης και αβεβαιότητας του πληθυσμού.

Πιο πρόσφατα, ένα σχεδιαζόμενο πραξικόπημα από ακροδεξιούς εξτρεμιστές που συνδέονται με το ακροδεξιό λεγόμενο κίνημα “Reichsbürger” (πολίτες του Ράιχ), το οποίο ματαιώθηκε από τις αρχές τον Δεκέμβριο, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους Γερμανούς.

Πέραν αυτού, η κυβέρνηση πρέπει να επικοινωνήσει καλύτερα -και να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο- στο θέμα των παραδόσεων όπλων και της αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι διαιρέσεις των απόψεων για το θέμα αυτό ακολουθούν τις παλιές πολιτικές γραμμές της σοβιετικής εποχής, με τους ανθρώπους στην ανατολική Γερμανία να είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί ως προς την υποστήριξη προς την Ουκρανία σε σχέση με εκείνους στη δυτική Γερμανία.

Στην έρευνα του Forum MIDEM, ενός διεθνούς ερευνητικού δικτύου για τη μετανάστευση και τη δημοκρατία που εδρεύει στο TU Δρέσδης (Τεχνικό Πανεπιστήμιο), μόνο το 28% των ερωτηθέντων ανατολικογερμανών επιθυμούσε να διατηρήσει την υποστήριξη προς την επιτιθέμενη χώρα, ακόμη και αν αυτό οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές ενέργειας στη Γερμανία.

Στη δυτική Γερμανία, το ποσοστό ήταν 42%. Κάθε τρίτος ανατολικογερμανός συμφώνησε με τη δήλωση: “Το ΝΑΤΟ προκαλούσε τη Ρωσία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε η Ρωσία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε πόλεμο”. Στη δυτική Γερμανία, το 22% συμφωνούσε.

Γι’ αυτό και ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής του αντιπολιτευόμενου CDU στο κοινοβούλιο της Bundestag, Roderich Kiesewetter, δήλωσε στη DW ότι η κυβέρνηση πρέπει “να εφαρμόσει αυτή την ιστορική καμπή ολιστικά στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η ταχεία εφαρμογή είναι απαραίτητη για να υπερασπιστούμε την ελευθερία και τη δημοκρατία μας απέναντι στον υβριδικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ευρώπη και να προετοιμαστούμε για τον αρχόμενο συστημικό ανταγωνισμό με την Κίνα”.

Αυτό περιλαμβάνει επίσης τη Γερμανία που καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να διασφαλίσει τη συνοχή των θέσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα δισεκατομμύρια που ξόδεψε το Βερολίνο για τη στήριξη του γερμανικού πληθυσμού κατά του πληθωρισμού και των υψηλών τιμών ενέργειας, χωρίς πολλές διαβουλεύσεις, τάραξαν περισσότερα από μερικά φτερά μεταξύ των εταίρων του στην ΕΕ.

Ρωσία και Κίνα

Η εξωτερική πολιτική έναντι της Κίνας και της Ρωσίας θα είναι ένα από τα κύρια καθήκοντα της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Kiesewetter δήλωσε στην DW ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τώρα το έργο “να διαφοροποιήσουμε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό και να απελευθερωθούμε από τις φθηνές αλυσίδες εφοδιασμού από την Κίνα, να διαφοροποιηθούμε καλύτερα και να αναγνωρίσουμε την επιθετική και υβριδική προσέγγιση της Κίνας.

Η Κίνα θα πραγματοποιήσει στρατιωτική επίθεση στην Ταϊβάν τα επόμενα χρόνια – πρέπει επομένως να μειώσουμε σημαντικά την εξάρτησή μας από την Κίνα και την επιρροή της το συντομότερο δυνατό”.

Στις αρχές Νοεμβρίου, το ταξίδι του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Κίνα προκάλεσε δυσαρέσκεια, ακόμη και εντός του συνασπισμού.

Ήταν η πρώτη επίσκεψη στην Κίνα ενός δυτικού αρχηγού κυβέρνησης μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στις 23 Οκτωβρίου.

Και παρά τις σκληρές επικρίσεις από άτομα όπως η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock (Πράσινοι), ο καγκελάριος επέτρεψε στην κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία Cosco να αποκτήσει μειοψηφικό μερίδιο σε τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Αμβούργου.

Ενοποιώντας την προσέγγισή τους απέναντι στο Πεκίνο: Αυτή είναι μια άλλη μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση της Γερμανίας το 2023.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.