Ένα απίθανο μέρος στέφθηκε η “πιο δυναμική πόλη της Γερμανίας”

Ξεχάστε το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη ή το Μόναχο – ένας πολύ λιγότερο προφανής υποψήφιος έχει στεφθεί η πιο δυναμική πόλη της Γερμανίας για το 2022.

Ακολουθεί μια σύνοψη των νικητών και των ηττημένων στη φετινή γερμανική κατάταξη

Από τον ανεμοδαρμένο παράκτιο βορρά έως τον ορεινό νότο, η Γερμανία είναι μια χώρα με μια σειρά από διαφορετικά τοπία και πολιτισμούς – και αυτό δεν αντικατοπτρίζεται πουθενά καλύτερα από ό,τι στις πόλεις της.

Σε αντίθεση με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η πολιτική, τα μέσα ενημέρωσης και οι επιχειρήσεις είναι σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένες στην πρωτεύουσα, οι πόλεις της Γερμανίας τείνουν να έχουν η καθεμία τις δικές τους πηγές υπερηφάνειας.

Υπάρχουν τα πολιτικά κέντρα του Βερολίνου και της Βόννης, η τραπεζική πρωτεύουσα της Φρανκφούρτης και το Μόναχο με την πολυσύχναστη κουλτούρα των μέσων ενημέρωσης και των επιχειρήσεων.

Με τόσες πολλές διαφορετικές μετρήσεις στο παιχνίδι, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς ποια πόλη είναι η πιο επιτυχημένη – αλλά μια ολοκληρωμένη μελέτη των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας προσπάθησε να κάνει ακριβώς αυτό.

Η κατάταξη City Ranking 2022, που καταρτίστηκε από την IW Consult για λογαριασμό της πύλης ακινήτων ImmoScout24, έφερε αντιμέτωπες 71 γερμανικές πόλεις με πληθυσμό 100.000 και άνω.

Κάθε μία από τις πόλεις απέσπασε βαθμολογία σε περισσότερους από 100 τομείς, από την οικονομική ισχύ και την παραγωγικότητα έως το επίπεδο εκπαίδευσης, την πυκνότητα των παιδικών σταθμών και τα δημογραφικά στοιχεία.

Τα επιμέρους αποτελέσματα ενσωματώθηκαν σε τρεις μεγάλες κατατάξεις:

  • Πρώτον, η κατάταξη επιπέδου, η οποία βασίζεται στις πιο πρόσφατες πραγματικές τιμές.
  • Δεύτερον, η κατάταξη δυναμικής, η οποία αναλύει τις αλλαγές στις επιδόσεις των δήμων κατά τη διάρκεια μιας πενταετούς περιόδου.
  • Και τρίτον, η κατάταξη βιωσιμότητας, η οποία εξετάζει τη μελλοντική βιωσιμότητα των πόλεων με βάση 22 οικολογικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

Το Μάιντς είναι η “πιο δυναμική πόλη” της Γερμανίας

Σύμφωνα με την έρευνα, η πόλη του Μάιντς (Mainz) βρίσκεται σήμερα στην κορυφή του πίνακα αποτελεσμάτων ως η πιο δυναμική πόλη της Γερμανίας.

Ενώ η πόλη της δυτικής Γερμανίας πέτυχε μέτριες βαθμολογίες σε κριτήρια όπως η ποιότητα ζωής και η στέγαση, οι πρόσφατες οικονομικές επιτυχίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

Πιο συγκεκριμένα, ο κατασκευαστής εμβολίων BioNTech με έδρα το Mainz είδε μια τεράστια αύξηση των εσόδων του κατά τη διάρκεια της πανδημίας μετά την ανάπτυξη ενός από τα πρώτα εμβόλια mRNA Covid.

Αυτό σήμαινε ότι η εταιρεία πληρώνει σήμερα σημαντικά περισσότερους φόρους επιχειρήσεων στην περιοχή, μεταμορφώνοντας τις οικονομικές προοπτικές της πόλης.

“Το Μάιντς κάνει άλμα από την 48η στην πρώτη θέση λόγω της σημαντικά αυξημένης δημοτικής φορολογικής δύναμης”, δήλωσε ο Hanno Kempermann της IW Consult.

Η πρωτεύουσα της Ρηνανίας-Παλατινάτου έχει αναγνωρίσει αυτή τη μοναδική ευκαιρία και σχεδιάζει πολλά έργα στους τομείς της προστασίας του κλίματος και της κινητικότητας, του αθλητισμού και της αναψυχής, καθώς και της νεολαίας και του πολιτισμού, πρόσθεσε ο Kempermann.

Με την αστρονομική άνοδό στην πρώτη θέση, το Μάιντς κατάφερε να ανατρέψει την πρωτεύουσα της Γερμανίας, η οποία κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κατάταξη.

Ο αναπτυσσόμενος τομέας της τεχνολογίας και των νεοφυών επιχειρήσεων του Βερολίνου το είχε οδηγήσει στην πρώτη θέση ως την πιο δυναμική πόλη της Γερμανίας τα τελευταία χρόνια, αν και η πρωτεύουσα εξακολουθεί να κατατάσσεται χαμηλότερα από άλλες γερμανικές μητροπόλεις όσον αφορά την οικονομική της δύναμη και την ποιότητα ζωής.

Ωστόσο, το Βερολίνο σημείωσε μακράν την υψηλότερη βαθμολογία σε μια βασική κατάταξη: το μέγεθος της ζήτησης για κατοικία στην περιοχή.

Άλλες πόλεις με υψηλές επιδόσεις στην κατάταξη δυναμισμού είναι η βαυαρική πόλη Έρλανγκεν, η οποία κατέλαβε την τρίτη θέση.

Σύμφωνα με την IW Consult, αυτή η ταπεινή πόλη βόρεια της Νυρεμβέργης είναι εξαιρετική με περισσότερους από έναν τρόπους: έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας, έχει περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότεροι από ένας στους τρεις εργαζόμενους έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο.

Σε συνδυασμό με την παρουσία μεγάλων εργοδοτών, όπως η Siemens, η Adidas και η Puma στην πόλη, καθώς και το πολύ αξιόλογο Πανεπιστήμιο Erlangen-Nuremburg, οι παράγοντες αυτοί είδαν το Erlangen να καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις στην κατηγορία “οικονομία”.

Η πόλη της ανατολικής Γερμανίας, η Λειψία, βρέθηκε στη μέση της κατάταξης στην 36η θέση της “οικονομίας”.

Ωστόσο, η πόλη που πρόσφατα ονομάστηκε “Hypezig” λόγω της ελκυστικότητάς της στους νέους κατέλαβε την τρίτη θέση στην ποιότητα ζωής και τη δεύτερη θέση όσον αφορά τις ευκαιρίες εργασίας.

Ως νεοεισερχόμενοι, η Halle (Saale), το Leverkusen, το Oldenburg και το Darmstadt μπήκαν για πρώτη φορά στην πρώτη δεκάδα της δυναμικής κατάταξης – εκτοπίζοντας το Heilbronn, το Lübeck, το Kiel, το Μόναχο και το Potsdam.

Η πόλη Χάλε στη Σαξονία-Άνχαλτ κατέλαβε την πρώτη θέση όσον αφορά τις προοπτικές απασχόλησης, ενώ το Λεβερκούζεν βρέθηκε στην κορυφή των πινάκων κατοικιών και το Όλντενμπουργκ ανακηρύχθηκε η πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, το Τρίερ σημείωσε τη χειρότερη βαθμολογία για τις θέσεις εργασίας, το Λούντβιχσχάφεν τη χειρότερη βαθμολογία για την οικονομία, το Κέμνιτς ήταν το χειρότερο για τη στέγαση και το Καϊζερσλάουτερν προσέφερε τη λιγότερο καλή ποιότητα ζωής.

Σημερινές και μελλοντικές δυνάμεις της Γερμανίας

Το Μόναχο συνεχίζει να διατηρεί τη θέση του στην κορυφή της λεγόμενης κατάταξης επιπέδου, η οποία αναλύει την τρέχουσα οικονομική ισχύ των ανεξάρτητων πόλεων με περισσότερους από 100.000 κατοίκους.

Αν και η βαυαρική πρωτεύουσα είδε την αγορά κατοικίας της να πλήττεται από την αύξηση των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες, παραμένει μια από τις κύριες οικονομικές δυνάμεις της Γερμανίας.

Όπως και το 2021, το Έρλανγκεν εμφανίζεται επίσης ψηλά στην κατάταξη, στη δεύτερη θέση. Η πόλη της Φραγκονίας είναι η μόνη μεγάλη πόλη της Γερμανίας που καταφέρνει να μπει στην πρώτη πεντάδα σε κάθε μία από τις κατατάξεις επιπέδου, δυναμισμού και βιωσιμότητας.

Η Στουτγάρδη, το Ίνγκολσταντ και η Φρανκφούρτη επανεμφανίστηκαν επίσης στην πρώτη πεντάδα όσον αφορά την οικονομική ισχύ, ενώ το Μάιντς κατάφερε να μπει στην πρώτη δεκάδα στην εννιάτη θέση.

“Η εμπειρία δείχνει ότι οι πόλεις που τα πάνε καλά στην κατάταξη της δυναμικής ανεβαίνουν και στην κατάταξη του επιπέδου με μικρή χρονική υστέρηση”, δήλωσε η Gesa Crockford, διευθύνουσα σύμβουλος της Immoscout24.

Από την άλλη πλευρά, οι μητροπόλεις της Κολωνίας και του Βερολίνου συνέχισαν να υποχωρούν στη λεγόμενη κατάταξη επιπέδου.

Η Κολωνία υποχώρησε κατά τρεις θέσεις από την 27η στην 30ή θέση και το Βερολίνο από την 41η στην 42η θέση.

Σύμφωνα με την IW Consult, το υψηλό επίπεδο αναρρωτικών αδειών στον δημόσιο τομέα και στις δύο πόλεις ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά που σημείωσαν οι ερευνητές.

“Την Κολωνία και το Βερολίνο ενώνει πάνω απ’ όλα η εν μέρει δυσλειτουργική δημοτική διοίκηση, η οποία αντανακλάται μεταξύ άλλων στο εμφανώς υψηλό επίπεδο αναρρωτικών αδειών στο δημόσιο”, ανέφεραν.

Όσον αφορά τη βιωσιμότητα, το Βόλφσμπουργκ υπερασπίστηκε τη θέση του στην κορυφή του δείκτη, ο οποίος εξετάζει οικονομικούς, οικολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες για να καθορίσει τις μελλοντικές προοπτικές.

Το γεγονός ότι η πόλη φιλοξενεί τη Volkswagen αποτέλεσε βασικό παράγοντα για την τοποθέτησή της στην κορυφή της κατάταξης οικονομικής βιωσιμότητας.

Ωστόσο, η πανεπιστημιακή πόλη του Ουλμ -που κατέλαβε τη δεύτερη θέση- σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία για τα οικολογικά και κοινωνικά της διαπιστευτήρια.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.