Ποιο βασικό τρόφιμο γίνεται πολύ φθηνότερο στη Γερμανία;

Η τιμή του βουτύρου ήταν σύμβολο της απότομης αύξησης του πληθωρισμού πέρυσι στη Γερμανία – τώρα πέφτει. Αυτό όμως σημαίνει ότι θα αρχίσει να μειώνεται και το κόστος άλλων τροφίμων;

Το 2022, τα ποσοστά πληθωρισμού στη Γερμανία αυξήθηκαν στο 7,9% – η μεγαλύτερη αύξηση του κόστους ζωής από την ίδρυση της σύγχρονης Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 1949.

Τα είδη παντοπωλείου ήταν κατά μέσο όρο 13,4 τοις εκατό ακριβότερα από ό,τι το 2021, με τις τιμές για προϊόντα όπως τα αυγά, τα μαγειρικά έλαια, τα λίπη και τα γαλακτοκομικά να αυξάνονται πάνω από το μέσο όρο.

Ένα βασικό προϊόν διατροφής που σημείωσε ιδιαίτερα απότομη αύξηση των τιμών ήταν το βούτυρο – το οποίο κόστισε κατά μέσο όρο περίπου 40 τοις εκατό περισσότερο πέρυσι.

Στην κορύφωση του κύματος τιμών τον Μάιο, μια συσκευασία βουτύρου 250 γραμμαρίων κόστιζε κατά μέσο όρο 2,29 ευρώ.

Τώρα όμως, η τιμή του βουτύρου έχει μειωθεί δραστικά. Στις αρχές του 2023, το βούτυρο ήταν και πάλι κατά μέσο όρο περίπου 30 λεπτά φθηνότερα.

Από την περασμένη Τετάρτη, ένα πακέτο βούτυρο ιδιωτικής ετικέτας κοστίζει μόνο 1,59 ευρώ αντί για 1,99 ευρώ στο εκπτωτικό σούπερ μάρκετ Aldi, ενώ οι τιμές για το βούτυρο ιδιωτικής ετικέτας στη Norma και την Kaufland έχουν επίσης μειωθεί κατά 20 τοις εκατό.

Τον ίδιο δρόμο σκοπεύουν να ακολουθήσουν τώρα και οι Rewe, Edeka, Penny και Netto.

Γιατί το βούτυρο;

Σύμφωνα με την Ένωση Γαλακτοκομικών Βιομηχανιών, ένας λόγος για την πτώση των τιμών του βουτύρου είναι αποτέλεσμα της αυξημένης προσφοράς και της μειωμένης ζήτησης.

“Από τον Νοέμβριο, υπάρχει περισσότερο γάλα στη Γερμανία και συνεπώς περισσότερο λίπος γάλακτος από τις φάρμες για την παραγωγή βουτύρου.

Στο τέλος του 2022, η αύξηση του όγκου του νωπού γάλακτος ήταν τέσσερα τοις εκατό”, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Γαλακτοκομικών Βιομηχανιών, Björn Börgermann.

Από την πλευρά των καταναλωτών, η κατανάλωση έχει μειωθεί, είπε, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν πέσει.

Οι ειδικοί αναφέρονται στο βούτυρο ως το λεγόμενο “προϊόν γωνιακής τιμής” στη Γερμανία, καθώς είναι διαθέσιμο σε κάθε σούπερ μάρκετ και εκπτωτικό κατάστημα.

Κατά κανόνα, υπάρχουν πάντα 250 γραμμάρια στη συσκευασία – και αυτό δημιουργεί συγκρισιμότητα, η οποία είναι πιο δύσκολη με άλλα προϊόντα.

Ένας άλλος λόγος για την πτώση των τιμών του βουτύρου είναι το γεγονός ότι τα υφιστάμενα βιομηχανικά συμβόλαια για την προμήθεια βουτύρου έληξαν στις 31 Ιανουαρίου και οι έμποροι μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε χαμηλότερες τιμές για τα νέα συμβόλαια που ξεκινούν την 1η Φεβρουαρίου.

Θα μειωθούν και οι τιμές άλλων προϊόντων διατροφής στη Γερμανία;

Δυστυχώς, η πτώση της τιμής του βουτύρου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι και άλλα προϊόντα του σούπερ μάρκετ θα γίνουν φθηνότερα.

“Στην καρδιά του θέματος είναι το βούτυρο, όχι ολόκληρη η γκάμα των γαλακτοκομικών προϊόντων”, λέει ο Björn Börgermann, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Γαλακτοκομικών Βιομηχανιών.

Ο Frank Waskow από το Κέντρο Καταναλωτών της NRW επεσήμανε επίσης ότι η τιμή του βουτύρου δεν συνδέεται απαραίτητα με την τιμή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.

“Οι διαπραγματεύσεις για την τιμή του βουτύρου είναι αποσυνδεδεμένες από τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Διαπραγματεύονται ξεχωριστά”, είπε, και έτσι μπορεί να συνεχιστούν οι υψηλότερες τιμές για προϊόντα όπως το τυρί και το γιαούρτι.

Ωστόσο, μια αχτίδα ελπίδας είναι ότι οι τιμές των τροφίμων δεν αναμένεται να αυξηθούν τόσο απότομα όσο τους τελευταίους μήνες.

Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo, με έδρα το Μόναχο, αναμένει μόνο μικρές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων τους επόμενους μήνες.

Ο Frank Waskow προβλέπει επίσης ότι είναι πιο πιθανό να επιστρέψουν οι κανονικές τιμές για προϊόντα που ήταν εξαιρετικά ακριβά μέχρι πρόσφατα.

Ένα τέτοιο προϊόν είναι το ηλιέλαιο. Πριν από την εκτόξευση των τιμών πέρυσι, το λίτρο κόστιζε περίπου 1,29 ευρώ, πριν αυξηθεί στα 3,99 ευρώ και στη συνέχεια στα 5,99 ευρώ.

Μόλις πρόσφατα, είπε, ήταν δυνατόν να αγοράσει κανείς ξανά ηλιέλαιο για 1,29 ευρώ – αλλά μόνο ένα μπουκάλι των 700 χιλιοστόλιτρων.

“Αυτό εξακολουθεί να είναι πιο ακριβό από ό,τι πριν, αλλά επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα”, δήλωσε ο Waskow, “αλλά δεν θα φτάσουμε στο επίπεδο που ήταν πριν από δύο χρόνια”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.