Ποιος ευθύνεται για τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία;

Γιατί η Γερμανία θρηνεί 164 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους – Έλλειψη συντονισμού μεταξύ των διαφόρων Υπηρεσιών των κρατιδίων

Τις πληγές της μετράει η Γερμανία μετά τη βιβλική καταστροφή που υπέστησαν πολλές περιοχές των κρατιδίων Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία και Ρηνανία – Παλατινάτο.

Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις καταστροφικές πλημμύρες που μετέτρεψαν σε απέραντα ποτάμια τη δυτική Γερμανία, οι νεκροί ανέρχονται τουλάχιστον σε 167 ενώ οι αγνοούμενοι είναι εκατοντάδες.

Στο κρατίδιο Ρηνανία – Παλατινάτο, 117 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι πολίτες μαζί με τους διασώστες αναζητούν τους συγγενείς τους που αγνοούνται τα τελευταία 24ωρα.

Οι εργασίες αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild» επισημαίνοντας ότι έχει αρχίσει η γκρίνια σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας για την απόδοση ευθυνών.

Τα λάθη με τις σειρήνες που δεν λειτούργησαν

Σύμφωνα με το περιοδικό «Focus», οι σειρήνες προειδοποίησης δεν λειτούργησαν σε πολλές τις περιοχές. Πολλά από τα συστήματα προειδοποίησης είναι παλαιά και πρέπει να αντικατασταθούν, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Εκτός από τις σειρήνες που δεν λειτούργησαν, ένα από τα λάθη που βαρύνουν την ηγεσία των δυο κρατιδίων, είναι ότι προσπάθησαν να διαχειριστούν την καταστροφή σε τοπικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου έπρεπε να κινητοποιηθεί βλέποντας την εθνική τραγωδία συνδράμοντας τις αρχές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και της Ρηνανίας – Παλατινάτου.

«Σε τέτοια γεγονότα, δεν αρκούν μόνο οι μηχανισμοί των γερμανικών κρατιδίων αλλά θα πρέπει να συνδράμουν οι αρχές σε εθνικό επίπεδο», σχολιάζουν οι εμπειρογνώμονες.

Το μπαλάκι στον υπουργό Εσωτερικών

Έντονη ωστόσο είναι η συζήτηση για το εάν θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η καταστροφή. Τα βέλη της κριτικής στρέφονται στον Χόρστ Ζεεχόφερ. Το Ελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα τον κατηγορεί για «συστημική αποτυχία».

Ο Υπουργός Εσωτερικών έσπευσε να επιθεωρήσει την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές τη Δευτέρα. Πρώτα τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το φράγμα Στάινμπαχ και μετά τη χειρότερα πληγείσα περιοχή της Ρηνανίας-Παλατινάτου.

Ο Ζέεχοφερ θεωρεί την κριτική προς το υπουργείο του ως ελιγμό της προεκλογικής εκστρατείας. «Πιστεύω ότι η πολιτική προστασία στη Γερμανία λειτουργεί καλά.

Γιατί αυτό με έχουν διαβεβαιώσει όλοι οι βοηθοί. Αλλά δεν πρέπει να παραμένουμε αλαζονικοί και να λέμε ότι τίποτα δεν μπορεί να βελτιωθεί. Αντιθέτως, οπουδήποτε μπορούμε να βελτιώσουμε κάτι – αναφορικά με την προειδοποίηση, τον εξοπλισμό, τους υλικούς πόρους – πρέπει να το κάνουμε».

Η αντιπολίτευση κατηγορεί το υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν διαβίβασε προειδοποιήσεις από το ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης Efas και τη γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία στους δήμους.Επίσης κατηγορεί και τη γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία γιατί δεν τις έδωσαν στους δήμους με αποφασιστικό τρόπο.

Ήδη στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, η τελευταία είχε προειδοποιήσει για βαριά και μεγάλη σε διάρκεια βροχόπτωση. «Σας λέω ότι τα πράγματα λειτούργησαν καλά στη Γερμανία. Και μην αποκλείετε ότι πρέπει να βελτιώσουμε ένα ή δύο πράγματα. Αυτό δεν θα ήταν καθόλου καλό. Αυτό ισχύει επίσης για την κατάσταση αναφοράς».

Πρωτίστως, είπε ο Ζεεχόφερ, ότι ήρθε η ώρα να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους για άμεση βοήθεια στις πληγείσες περιοχές. Η ώρα για την κριτική του συστήματος, που προέρχεται από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα είναι μετά την προεκλογική εκστρατεία.

Τώρα η προτεραιότητα είναι η ανοικοδόμηση, η οποία θα κοστίσει δισεκατομμύρια, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Δείτε επίσης

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.