Πολιτική προστασία στη Γερμανία: Τα καταφύγια είναι ακριβά

Τι θα συμβεί αν ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακωθεί; Πόσο καλά προστατευμένοι είμαστε στη Γερμανία; Πολλές εγκαταστάσεις δημόσιας προστασίας – απομεινάρια του Ψυχρού Πολέμου – έχουν μερικώς καταργηθεί. Τα σενάρια αναπτύσσονται στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Βοήθειας για τις Καταστροφές.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας σε Καταστροφές (BBK), Ralph Tiesler, είναι επιφυλακτικός ως προς την κατασκευή νέων καταφυγίων για την πολιτική προστασία. ”

Η κατασκευή νέων καταφυγίων με πολύ υψηλές απαιτήσεις προστασίας κοστίζει πολλά χρήματα και, κυρίως, πολύ χρόνο”, δήλωσε στην εφημερίδα “Tagesspiegel” (Σάββατο).

Η κατασκευή καταφυγίου διαρκεί χρόνια

“Χρειάζονται χρόνια.” Είπε ότι πιστεύει ότι θα είχε περισσότερο νόημα να σκεφτούμε άλλες έννοιες. “Ποιοι υπόγειοι σταθμοί ή υπόγεια γκαράζ, για παράδειγμα, είναι κατάλληλα για καταφύγιο; Θέλουμε να έχουμε μια εικόνα και γι’ αυτό”.

Επικεφαλής της BBK Tiesler: “Μην αποφύγετε το θέμα αν υπάρξει πόλεμος σε γερμανικό έδαφος”

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές της έφεραν στο επίκεντρο το ζήτημα του πόσο καλά είναι προετοιμασμένη η πολιτική προστασία στη Γερμανία για καταστάσεις κρίσης, όπως διακοπές ρεύματος ή ακόμη και για ένα σενάριο πολέμου.

Δεν μπορεί κανείς να αποφύγει το ερώτημα “τι θα σήμαινε αν μια μέρα γινόταν ξανά πόλεμος σε γερμανικό έδαφος”, δήλωσε ο Tiesler στη συνέντευξη.

Οι σειρήνες ανήκουν επίσης στο παρελθόν

Όχι μόνο οι σειρήνες για την προειδοποίηση του πληθυσμού είχαν διαλυθεί σε πολλά μέρη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Το 2007, αποφασίστηκε η διάλυση των δημόσιων καταφυγίων – η διαδικασία αυτή σταμάτησε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη η απογραφή των εναπομεινάντων καταφυγίων και καταφυγίων.

Έρευνα έως το τέλος του έτους

“Μέχρι το τέλος του έτους θέλουμε να έχουμε μια εικόνα για το ποια καταφύγια υπάρχουν ακόμη”, δήλωσε τώρα ο Tiesler.

“Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, θέλουμε να γνωρίζουμε ποια από αυτά μπορούν θεωρητικά να επανενεργοποιηθούν.

Για να γίνει αυτό, θα ήταν σίγουρα λογικό να επαναφέρουμε τα καταφύγια που υπάρχουν ακόμη εκεί στη δέσμευση της πολιτικής άμυνας, ώστε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τους χώρους σε περίπτωση κρίσης”.

Αλλά αυτό θα ήταν μια πολιτική απόφαση. Ταυτόχρονα, ο Tiesler επεσήμανε ότι στο παρελθόν “δεν υπήρχαν ποτέ περισσότερα καταφύγια από ό,τι για το τρία τοις εκατό του πληθυσμού”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.