Πολλαπλασιάζονται οι λέσχες κάνναβης στη Γερμανία

Γερμανική εταιρεία προσφέρει 100.000€ για να καπνίζετε χόρτο

Η λέσχη κάνναβης του Ανόβερου ξεκίνησε ως ένα περιθωριακό σχήμα εννέα μελών που αγωνίζονταν για το δικαίωμα να καπνίζουν νόμιμα. Τώρα η ομάδα, και άλλες παρόμοιες, βρίσκονται σε έξαρση και είναι mainstream καθώς η Γερμανία ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα.

Τον Αύγουστο η κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο νόμου που νομιμοποιεί την αγορά και κατοχή κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση, παρά τις έντονες επικρίσεις.

Στο επίκεντρο των σχεδίων, τα οποία πρέπει ακόμη να περάσουν από το κοινοβούλιο, βρίσκονται οι λεγόμενες “κοινωνικές λέσχες κάνναβης”.

Σύμφωνα με τις προτάσεις, κάθε ομάδα θα μπορεί να έχει έως 500 μέλη και θα επιτρέπεται να καλλιεργεί κάνναβη για δική της χρήση σε ποσοστό έως τρία φυτά ανά άτομο υπό το άγρυπνο μάτι των αρχών.

Κάθε μέλος της λέσχης θα μπορεί να αγοράζει μέχρι 25 γραμμάρια (0,9 ουγγιές) την ημέρα από τη λέσχη, με ανώτατο όριο τα 50 γραμμάρια το μήνα.

Για τα άτομα ηλικίας 18 έως 21 ετών, η ποσότητα είναι χαμηλότερη, με ανώτατο όριο τα 30 γραμμάρια το μήνα.

Παρόλο που τα μέλη εξακολουθούν να μην επιτρέπεται να καπνίζουν μαζί στις συναντήσεις τους, οι επερχόμενες αλλαγές έχουν οδηγήσει σε απότομη αύξηση του αριθμού των λέσχες κάνναβης στη Γερμανία.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 100.

Οι αιτήσεις συμμετοχής στην ομάδα του Ανόβερου, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2016 διοργανώνοντας διαδηλώσεις υπέρ της κάνναβης σε χριστουγεννιάτικες αγορές και φεστιβάλ, έχουν εκτοξευθεί.

“Τους τελευταίους μήνες, έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας σχεδόν 800 άτομα”, δήλωσε ο ιδρυτής Heinrich Wieker, πρώην ηλεκτρολόγος μηχανικός ηλικίας 58 ετών.

Προς το παρόν, ωστόσο, η ομάδα έχει δεχτεί μόλις 57 από τους αιτούντες.

“Θέλω να τους γνωρίσω. Πρέπει να τους εντάξω στην ομάδα και να τους αναθέσω καθήκοντα”, δήλωσε στο AFP, πριν ανοίξει μία από τις συναντήσεις της ομάδας που πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα σε έναν χώρο συνεργασίας.

Συζήτηση για την καλλιέργεια και την πρόληψη του εθισμού

Επτά άτομα έλαβαν μέρος στη συνάντηση, αλλά δεν υπήρχε καπνός κάνναβης να πλανάται στο δωμάτιο, το οποίο έμοιαζε με τυπικό χώρο εργασίας, με γραφεία, υπολογιστές και έναν πίνακα.

Στην ατζέντα της συγκέντρωσης ήταν η καλλιέργεια και η πρόληψη του εθισμού.

“Την Κυριακή, πήγαμε να δούμε ένα μέρος στο Ανόβερο όπου θα μπορούσαμε ενδεχομένως να καλλιεργήσουμε (κάνναβη)”, δήλωσε ο Oliver W., ένας 48χρονος, συνταξιούχος ηλεκτρολόγος, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει το πλήρες όνομά του.

Μια επιλογή είναι η καλλιέργεια των φυτών σε ειδικά κουτιά καλλιέργειας υπό τεχνητό φωτισμό, δήλωσε ο Wieker.

Μια άλλη επιλογή είναι “να έχουμε μια μεγάλη φυτεία σε εξωτερικό χώρο, την οποία προσωπικά προτιμώ, καθώς είναι μια πιο βιώσιμη μέθοδος”, πρόσθεσε ο ιδρυτής, ο οποίος φορούσε πορτοκαλί σανδάλια.

Εκτός από τη λέσχη, ο Wieker, ο οποίος έχει εργαστεί στο παρελθόν στη φαρμακοβιομηχανία, τη χημική βιομηχανία και την αυτοκινητοβιομηχανία, ίδρυσε επίσης τη δική του επιχείρηση κατασκευής μηχανημάτων για τη συγκομιδή της κάνναβης.

Προς το παρόν, η εγγραφή στη λέσχη κοστίζει 20 ευρώ, συν μια μηνιαία συνδρομή 5 ευρώ.

Όμως η τιμή, η οποία καλύπτει κυρίως την ενοικίαση των χώρων, θα μπορούσε να αυξηθεί εάν περιλαμβάνει και την προμήθεια του ναρκωτικού.

Ο Wieker πιστεύει ότι η καλύτερη λύση είναι να πωλείται η κάνναβη με το γραμμάριο στα μέλη, με όσους χρησιμοποιούν συχνά τη λέσχη να πληρώνουν περισσότερα από όσους τη χρησιμοποιούν σπάνια.

Πιστεύει ότι η τιμή θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 5 και 15 ευρώ το γραμμάριο, ιδιαίτερα ανταγωνιστική, ώστε να καλύπτεται η παραγωγή.

Αμφιλεγόμενη η νομιμοποίηση της κάνναβης στη Γερμανία

Η ώθηση για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στην πολυπληθέστερη χώρα της Ευρώπης, ένα εμβληματικό σχέδιο του συνασπισμού της κεντροαριστεράς υπό την ηγεσία του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, έχει ωστόσο αποδειχθεί αμφιλεγόμενη.

Οι προτάσεις προσέκρουσαν σε έντονες αντιδράσεις από συντηρητικούς πολιτικούς, γιατρούς και αξιωματούχους των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach έχει υποστηρίξει ότι η προσέγγιση θα πατάξει τη μαύρη αγορά και το έγκλημα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά, θα ελαφρύνει το βάρος της επιβολής του νόμου και θα επιτρέψει την ασφαλέστερη κατανάλωση.

Στο σχέδιο νόμου έχουν συμπεριληφθεί εγγυήσεις.

Απαγορεύεται η χρήση κάνναβης σε άτομα κάτω των 18 ετών και κάθε λέσχη υποχρεούται να έχει ένα μέλος υπεύθυνο για την καταπολέμηση του εθισμού.

Στη λέσχη του Wieker, έχει συσταθεί μια ομάδα αποτελούμενη από μέλη που είχαν προηγουμένως εθιστεί σε άλλες ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ και της ηρωίνης, για να είναι σε επιφυλακή για τέτοια προβλήματα.

“Παρακολουθούμε στενά κάθε προβληματική κατανάλωση”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι η λέσχη βρίσκεται επίσης σε επαφή με μια ένωση που βοηθά τους τοξικομανείς.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης