Πολλές οι αλλαγές νόμων το 2021 στη Γερμανία!

Πολλές αλλαγές νόμων θα εφαρμοστούν στη Γερμανία από το 2021, πρώτα απ’ όλα οι πιο σημαντικές: Η βασική σύνταξη (Grundrente) θα τεθεί σε ισχύ, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ θα εφαρμοστεί ξανά και για πολλούς η επιβάρυνση αλληλεγγύης (Solidaritätszuschlag) δεν θα ισχύει πλέον.

Υπάρχουν επίσης φιλικές προς το κλίμα καινοτομίες: ο φόρος οχημάτων για οχήματα με υψηλή κατανάλωση καυσίμου θα αυξηθεί και θα υπάρχει τιμή CO2 για κυκλοφορία και θέρμανση.

Αυτές είναι οι αλλαγές από την 1η Ιανουαρίου λεπτομερώς:

Βασική σύνταξη

Η βασική σύνταξη δεν είναι ανεξάρτητη παροχή, αλλά συμπλήρωμα της υπάρχουσας σύνταξης. Το συμπλήρωμα καταβάλλεται μαζί με τη νόμιμη σύνταξη. Το ποσό καθορίζεται μεμονωμένα και μπορεί να είναι έως 419 ευρώ. Υπάρχει μέση επιβάρυνση 75 ευρώ.

Όλοι όσοι έχουν τουλάχιστον 33 χρόνια συνταξιοδοτικές εισφορές από δραστηριότητες απασχόλησης, ανατροφής παιδιών και φροντίδας, λαμβάνουν τη βασική σύνταξη. Αυτό αφορά περίπου 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η βασική σύνταξη θα αρχίσει επίσημα την 1η Ιανουαρίου, αλλά η πληρωμή πιθανότατα θα καθυστερήσει αρκετούς μήνες, λόγω του υψηλού διοικητικού φόρτου και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί αναδρομικά.

Μείωση Solidaritätszuschlag

Για σχεδόν όλους τους πολίτες, η επιβάρυνση αλληλεγγύης δεν θα ισχύει πλέον τον Ιανουάριο. Μόνο το δέκα τοις εκατό με το υψηλότερο εισόδημα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει.

ΦΠΑ

Από τον Ιανουάριο, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 19% στα περισσότερα αγαθά και 7% στα καθημερινά αγαθά θα ισχύει ξανά. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μείωσε τον φόρο για έξι μήνες λόγω της πανδημίας, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ξοδεύουν χρήματα και να στηρίζουν την οικονομία παρά την αβέβαιη κατάσταση.

Homeoffice-Pauschale

Όσοι εργάζονται από το σπίτι στην κρίση της πανδημίας, θα λαμβάνουν φορολογικό επίδομα. Μπορείτε να διεκδικήσετε 5 ευρώ ανά Homeoffice ημέρα, αλλά το πολύ 600 ευρώ το χρόνο.

Παροχές για παιδιά

Οι γονείς λαμβάνουν περισσότερα επιδόματα τέκνου το νέο έτος. Το επίδομα τέκνου θα αυξηθεί επίσης. Οι γονείς με χαμηλά εισοδήματα θα πρέπει να επωφελούνται από αυτό το επίδομα.

Από την 1η Ιανουαρίου 2021, οι γονείς θα λαμβάνουν 15 ευρώ επιπλέον επίδομα ανά παιδί το μήνα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 2010. Για μια οικογένεια με δύο παιδιά, αυτό σημαίνει επιπλέον 360 ευρώ ετησίως.

Επίπεδα CO2

Για να καταστούν τα ορυκτά καύσιμα πιο ακριβά και να προωθηθούν εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς το κλίμα, θα υπάρξει μια εθνική τιμή CO2 για τις μεταφορές και τη θέρμανση από το 2021. Οι εταιρείες που πωλούν, όπως τα διυλιστήρια, πρέπει να πληρώσουν 25 ευρώ για κάθε τόνο CO2 που παράγεται όταν καίγονται ντίζελ και βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο.

Η τιμή μεταβιβάζεται στους πελάτες, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η τιμή ανά λίτρο βενζίνης αυξάνεται κατά 7 σεντς, για το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 7,9 σεντς, και το φυσικό αέριο αυξάνεται κατά 0,6 σεντ ανά κιλοβατώρα.

Για το σκοπό αυτό, οι πολίτες πρέπει να στρέφονται αλλού, για παράδειγμα, η πράσινη επιβάρυνση ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία πληρώνουν οι πολίτες με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, μειώνεται από τα φορολογικά έσοδα.

Προκειμένου τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα να μην επιβαρύνονται με την τιμολόγηση CO2, θα υπάρξει μια λεγόμενη ελάφρυνση CO2 για τα κόστη στέγασης από τον Ιανουάριο. Το ποσό εξαρτάται από το μέγεθος και το εισόδημα του νοικοκυριού.

Οδικός φόρος

Ο φόρος αυτοκινήτων αυξάνεται για νέα αυτοκίνητα με υψηλή κατανάλωση καυσίμου. Αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνει τους πολίτες να αγοράζουν πιο οικονομικά αυτοκίνητα. Τα αυτοκίνητα που έχουν ήδη εγγραφεί δεν επηρεάζονται.

Σύμφωνα με μια μελέτη, ο φόρος αυξάνεται κατά μέσο όρο 15,80 ευρώ ετησίως, αλλά για πολλά αυτοκίνητα τίποτα δεν αλλάζει καθόλου.

Φορολογικές ελαφρύνσεις για άτομα με αναπηρία

Από το 2021, τα άτομα με αναπηρία μπορούν να απαιτήσουν υψηλότερα εφάπαξ ποσά στις φορολογικές δηλώσεις τους. Με αυτά τα κατ’ αποκοπή ποσά, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο και έξοδα τεκμηρίωσης του κόστους ταξιδιού μεμονωμένα.

Συγκεκριμένα, για ένα βαθμό αναπηρίας 50, θα ισχύσει κατ’ αποκοπή ποσό 1.140 ευρώ στο μέλλον, για ένα βαθμό 100 είναι 2.840 ευρώ.

Ηλεκτρονικό αρχείο ασθενών

Από την 1η Ιανουαρίου, σε όλους τους ασφαλισμένους θα προσφέρονται ηλεκτρονικά αρχεία ασθενών για εθελοντική χρήση. Για παράδειγμα, τα ευρήματα, οι ακτινογραφίες και τα σχέδια φαρμάκων μπορούν να αποθηκευτούν σε αυτό.

Μια κάπως “λεπτή” έκδοση έχει προγραμματιστεί για την αρχή όσον αφορά την προστασία δεδομένων. Οι ασθενείς μπορούν να προσδιορίσουν ποια δεδομένα περιλαμβάνονται και ποιος γιατρός μπορεί να τα δει.

Η ακριβέστερη πρόσβαση, ανάλογα με το γιατρό, μόνο για μεμονωμένα έγγραφα δεν θα έρθει μέχρι το 2022.

Υπέρηχος σε έγκυες γυναίκες

Οι ιατρικώς περιττές εξετάσεις υπερήχων των αγέννητων μωρών στη μήτρα – κοινώς γνωστές ως “κινηματογράφος μωρών” ή “τηλεόραση μωρών” – θα απαγορευθούν από το 2021. Στόχος είναι η προστασία των αγέννητων μωρών από περιττές δόσεις ακτινοβολίας.

Παραθέτουμε και το κείμενο στα Γερμανικά: Medizinisch nicht notwendige Ultraschall-Untersuchungen bei Ungeborenen im Mutterleib – landläufig “Babykino“ oder “Babyfernsehen” genannt – sind ab 2021 verboten. Ungeborene sollen so vor unnötigen Strahlendosen geschützt werden.

Για περισσότερες πληροφορίες, μιλήστε με τον προσωπικό σας ιατρό.

Συμβάσεις εργασίας στη βιομηχανία κρέατος

Απαγορεύεται η σύμβαση εργασίας για κυρίως εργαζόμενους στην Ανατολική Ευρώπη στα σφαγεία από την 1η Ιανουαρίου. Δεν πρέπει επίσης να υπάρχει πλέον προσωρινή εργασία για σφαγή και τεμαχισμό.

Απαγόρευση upskirting

Στις αλλαγές νόμων στη Γερμανία επίσης προβλέπεται ότι η κρυφή μαγνητοσκόπηση ή η λήψη φωτογραφιών κάτω από τη φούστα (upskirting) μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως και δύο ετών από το νέο έτος και μετά. Το ίδιο ισχύει και για τη διανομή τέτοιων αρχείων.

Τα δελτία ταυτότητας γίνονται πιο ακριβά

Μια νέα ταυτότητα κοστίζει 37,00 ευρώ από την αρχή του έτους αντί για 28,80 ευρώ. Αυτή η τιμή ισχύει για πολίτες που είναι τουλάχιστον 24 ετών. Χρειάζεστε μια νέα ταυτότητα κάθε δέκα χρόνια. Οι νεότεροι αιτούντες πληρώνουν 22,80 ευρώ.

Κάνοντας κλικ στο παρακάτω κουμπί, μας δίνετε δύναμη να συνεχίσουμε αυτή την νέα προσπάθεια για τους Έλληνες της Γερμανίας!

Βρήκατε χρήσιμο το άρθρο για τις αλλαγές νόμων στην Γερμανία; Για περισσότερα χρήσιμα άρθρα πατήστε ΕΔΩ!

Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!

Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας.

Μπες στη σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου για όλα όσα σε αφορούν, πάντα στην μητρική μας γλώσσα, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: Γερμανία: Αίτηση για επίδομα ανεργίας – Τι πρέπει να λάβετε υπόψη

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.