Πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία είναι επιβαρυμένοι με χρέη

Τα κέντρα παροχής συμβουλών για το χρέος αναμένουν δραστική αύξηση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών τους επόμενους μήνες.

Πολλοί δεν έχουν πλέον καμία δυνατότητα εξοικονόμησης χρημάτων, λέει ένας ειδικός. Πρόκειται για τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών στη Γερμανία.

Η κρίση του ενεργειακού κόστους έχει ήδη επηρεάσει σημαντικά το έργο των συμβουλευτικών κέντρων χρέους.

Επί του παρόντος, ο προϋπολογισμός και τα σχέδια ελάφρυνσης του χρέους που έχουν εκπονήσει από κοινού πολλοί πελάτες καθίστανται παρωχημένα λόγω της απότομης αύξησης των τιμών, λέει ο σύμβουλος χρέους Malte Poppe του Diakonisches Werk Mainz-Bingen.

Η πόλη της Νυρεμβέργης έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν χρέος στη Βαυαρία.

Σύντομα πολλά περισσότερα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στη Γερμανία

Στη Βαυαρία, ο αριθμός των υπερχρεωμένων ατόμων μειώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης της Κορόνας, αλλά αναμένεται δραστική αύξηση του αριθμού των νέων υπερχρεωμένων νοικοκυριών σε λίγους μήνες σε ολόκληρη τη Γερμανία, δήλωσε ο Poppe, ο οποίος είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εθνικής ομοσπονδιακής ομάδας εργασίας για τη συμβουλευτική χρέους.

Ένα από τα καθήκοντα των κέντρων συμβουλευτικής χρέους είναι να συνεργάζονται με υπερχρεωμένα νοικοκυριά για την εξισορρόπηση των μηνιαίων εσόδων και εξόδων τους και να διαπραγματεύονται εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με τους πιστωτές.

Συχνά τα μόνα πράγματα που μένουν να γίνουν είναι η θέρμανση, το ενοίκιο και το φαγητό.

Ο Poppe δήλωσε ότι συχνά δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας στις πληγείσες οικογένειες:

“Δεν μπορούμε να συμβουλεύσουμε τους ανθρώπους να αγοράσουν ένα νέο, οικονομικό ψυγείο. Εν τω μεταξύ, οι συζητήσεις συχνά αφορούν την παραίτηση από όλα τα έξοδα που δεν είναι απολύτως απαραίτητα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τουλάχιστον το φαγητό, το ενοίκιο και η θέρμανση.

Επί του παρόντος, για παράδειγμα, φροντίζει έναν πελάτη ο οποίος πρέπει να διανύει 50 χιλιόμετρα για να πάει στη δουλειά του κάθε μέρα και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς λόγω των άβολων ωρών εργασίας, ανέφερε ο σύμβουλος.

Ο άνδρας κερδίζει 1.800 ευρώ καθαρά, εκ των οποίων περισσότερα από 300 ευρώ είναι κατασχεμένα. Εν τω μεταξύ, δεν του είχαν μείνει χρήματα για βενζίνη.

Μερικές φορές, σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι δυνατόν να διαπραγματευτείτε με τους εργοδότες ένα επίδομα ταξιδιού ή προκαταβολές μισθού.

Καμία προοπτική ανακούφισης στη Γερμανία

Η παροχή βοήθειας σε υπερχρεωμένες οικογένειες και άτομα γίνεται πιο δύσκολη από το γεγονός ότι, παρόλο που έχουν ληφθεί κυβερνητικά μέτρα για την ελάφρυνση του πληθυσμού, όπως το εισιτήριο των 9 ευρώ, παραμένει ασαφές πώς θα συνεχιστεί η βοήθεια:

“Δεν μπορούμε να προσφέρουμε καμία πραγματική προοπτική, γιατί εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει”.

Η χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών στη Γερμανία

Ο Poppe θεωρεί ότι η τρέχουσα κρίση είναι η σοβαρότερη των τελευταίων δεκαετιών. Λέει ότι η πανδημία στην Κορόνα ήταν σχετικά καλά προστατευμένη από το επίδομα μικρής διάρκειας.

“Κάποιοι μπορεί επίσης να χρησιμοποίησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία”, είπε. “Δεν υπήρχε χρόνος για να πάρουμε μια ανάσα ενδιάμεσα”.

Η υπηρεσία παροχής συμβουλών για χρέη αναμένει επομένως ότι πολλοί άνθρωποι που πάντα διαχειρίζονταν σχετικά καλά τα χρήματά τους μέχρι σήμερα θα χρειαστούν βοήθεια και το 2023.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης