Πολλοί νέοι στη Γερμανία επιλέγουν το επάγγελμα του νοσηλευτή

Η εκπαίδευση στη νοσηλευτική γίνεται προφανώς και πάλι πιο δημοφιλής μεταξύ των νέων στη Γερμανία.

Σύμφωνα με έκθεση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικογενειακών Υποθέσεων, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 7% το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στη Γερμανία, περισσότεροι νέοι επιλέγουν και πάλι την εκπαίδευση στη φροντίδα. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη έκθεση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικογενειακών Υποθέσεων, η οποία είναι στη διάθεση των εφημερίδων της Funke Mediengruppe.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός όσων ξεκίνησαν την εκπαίδευσή τους το 2021 ήταν 61.329, περίπου επτά τοις εκατό υψηλότερος από ό,τι το προηγούμενο έτος.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων και να γίνει και πάλι πιο ελκυστική η νοσηλευτική και γηριατρική φροντίδα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταρρύθμισε την εκπαίδευση των νοσηλευτών το 2020 και εισήγαγε ένα νέο, γενικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Πολλοί εγκαταλείπουν την εκπαίδευση στη Γερμανία

Ο αριθμός των εκπαιδευομένων είχε ήδη αυξηθεί ελαφρώς κατά το πρώτο έτος μετά την αλλαγή. Ωστόσο, οι νοσηλευτικές ενώσεις επισημαίνουν ότι ο αριθμός εκείνων που εγκαταλείπουν την εκπαίδευση είναι μεγάλος.

Σύμφωνα με την έκθεση, η νοσηλευτική κατάρτιση είναι το μεγαλύτερο επάγγελμα κατάρτισης στη Γερμανία με λίγο περισσότερους από 61.000 εκπαιδευόμενους.

Ωστόσο, η νοσηλευτική εκπαίδευση εξακολουθεί να επιλέγεται κυρίως από γυναίκες. Το ποσοστό των γυναικών εκπαιδευομένων το 2021 ήταν 76%, το ίδιο με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Οικογενειακών Υποθέσεων, οι νοσηλευτικές σπουδές δεν τα πήγαν το ίδιο καλά: εδώ, ο αριθμός των φοιτητών αυξήθηκε ελάχιστα. Κατά το χειμερινό εξάμηνο 2021/22, μόνο λίγο κάτω από το 50% των προσφερόμενων θέσεων χρησιμοποιήθηκαν.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων, απαιτούνται περαιτέρω μέτρα για να γίνει το πρόγραμμα σπουδών πιο ελκυστικό.

Paus: “Θετική εξέλιξη”

Η ομοσπονδιακή υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Lisa Paus ήταν ωστόσο ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα της έκθεσης.

“Υπάρχει τεράστια έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων στον τομέα της φροντίδας. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε αυτό το επάγγελμα, το οποίο είναι τόσο σημαντικό για την κοινωνία μας, πιο ελκυστικό και να εμπνεύσουμε περισσότερους νέους να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση”, δήλωσε η ίδια στην εφημερίδα Funke-Zeitung.

Η έκθεση δείχνει ότι η Γερμανία βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αν και υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος να διανυθεί.

Η Paus αναφέρθηκε ειδικότερα στο χαμηλό ποσοστό των ανδρών μαθητευόμενων και στον μεγάλο αριθμό αδιάθετων πανεπιστημιακών θέσεων.

“Αλλά πάνω απ’ όλα, τα στοιχεία δείχνουν μια πολύ θετική εξέλιξη”, δήλωσε.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.