Πολωνία: Η Γερμανία αποπειράται να οικοδομήσει το «τέταρτο Ράιχ»

Newsroom

Γερμανία πολιτική κόμματα

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Πολωνίας και πρόεδρος του εθνικιστικού λαϊκιστικού κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, κατηγόρησε στο πλαίσιο συνέντευξής του που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας πως θέλει να μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Eνωση στο «τέταρτο Ράιχ», σχολιάζοντας το πρόγραμμά της, που προβλέπει ενίσχυση του ομοσπονδιακού χαρακτήρα της.

Ευρωπαϊκή ομοσπονδία

Και άλλα ηγετικά στελέχη του PiS έχουν χρησιμοποιήσει τελευταία αυτόν τον όρο αναφερόμενα στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης υπό την ηγεσία της κεντροαριστεράς στο Βερολίνο όσον αφορά την Ευρώπη.

Η προγραμματική συμφωνία των τριών παρατάξεων που σχημάτισαν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία πράγματι αναφέρει πως στόχος της είναι στο μέλλον να εγκαθιδρυθεί ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

Αυτή η διάστασή της καταδικάστηκε με έντονο τρόπο από την κυβέρνηση του PiS.

Ο κ. Κατσίνσκι είπε στην εφημερίδα της πολωνικής άκρας δεξιάς GPC ότι εάν προχωρούσε το σχέδιο αυτό, θα στερούσε από την Πολωνία το δικαίωμά της στην αυτοδιάθεση.

Υπάρχουν χώρες που «δεν βλέπουν με πολύ ενθουσιασμό την προοπτική της οικοδόμησης γερμανικού τέταρτου Ράιχ με βάση την ΕΕ», είπε ο επικεφαλής του δεξιού πολωνικού κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με αυτόν που θεωρείται ο «εγκέφαλος» πίσω από κάθε σημαντική εξέλιξη στη Βαρσοβία, ο όρος τέταρτο Ράιχ «δεν έχει τίποτα το αρνητικό, δεν αναφέρεται στο τρίτο Ράιχ (σ.σ. τη ναζιστική Γερμανία), αλλά στο πρώτο», δηλαδή τη γερμανική αυτοκρατορία.

Εναντίωση και του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, ο Ματέους Μοραβιέτσκι, με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσημης επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου Oλαφ Σολτς στη χώρα του, εξέφρασε επίσης την εναντίωση της πολωνικής κυβέρνησης στο «ουτοπικό και γι’ αυτό επικίνδυνο» όραμα του Βερολίνου για την ΕΕ.

Και αυτός χρησιμοποίησε συναισθηματικά φορτισμένους όρους, που παρέπεμπαν στο τρίτο Ράιχ, επιμένοντας στο ότι η Βαρσοβία συνεχίζει να τάσσεται υπέρ της «Ευρώπης των ανεξάρτητων κρατών».

Η πολωνική κυβέρνηση βρίσκεται ολοένα συχνότερα σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τελευταία λόγω της αναμόρφωσης του δικαστικού της συστήματος από το 2015 και μετά, που η ΕΕ θεωρεί ότι πολιτικοποιεί τη δικαιοσύνη.

Η Κομισιόν έχει κινήσει διάφορες διαδικασίες σε βάρος της Βαρσοβίας και έχει προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ). Η διένεξη αυτή μοιάζει να βαθαίνει.

Ο κ. Κατσίνσκι καταφέρθηκε εναντίον του ΔΕΕ, γι’ αυτόν το «βασικό εργαλείο» για την επιβολή ομοσπονδιακών ιδεών. Η Βαρσοβία έχει στο παθητικό της αρκετές καταδίκες από το ΔΕΕ.

Διαδικασία επί παραβάσει

Επηρεασμένο από την εθνικιστική-λαϊκιστική κυβέρνηση, το πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο αμφισβήτησε τον Ιούνιο τη δικαιοδοσία του ΔΕΕ και, τον Οκτώβριο, αμφισβήτησε την υπεροχή του κοινοτικού επί του πολωνικού δικαίου.

Την Τετάρτη, οι Βρυξέλλες κίνησαν διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος της Πολωνίας εξαιτίας αυτών των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο, τόνισαν, «δεν ανταποκρίνεται πλέον στις απαιτήσεις ενός ανεξάρτητου και αμερόληπτου σύμφωνα με τον νόμο δικαστηρίου, όπως απαιτεί η συνθήκη» της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης