Πώς η 3η Οκτωβρίου έγινε εθνική εορτή της Γερμανίας;

Σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες, η 3η Οκτωβρίου είναι μια σχετικά νέα εθνική αργία, καθώς συμπληρώνονται 32 χρόνια από την επανένωση της Γερμανίας. Ο Aaron Burnett εξηγεί το ιστορικό της και γιατί γιορτάζεται τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η Ημέρα Ανεξαρτησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες χρονολογείται από το 1776. Η Ημέρα του Καναδά, που γιορτάζεται την 1η Ιουλίου, χρονολογείται από το 1867. Η Ημέρα της Βαστίλης στη Γαλλία στις 14 Ιουλίου τιμά την έφοδο της Βαστίλης το 1789.

Σε σύγκριση με αυτές τις εθνικές εορτές, η 3η Οκτωβρίου στη Γερμανία είναι αρκετά πρόσφατη, αφού υπάρχει μόλις από το 1990.

Η 3η Οκτωβρίου – ή Tag der Deutschen Einheit – σηματοδοτεί την ημερομηνία κατά την οποία η πρώην Δυτική και Ανατολική Γερμανία έγιναν επίσημα και πάλι μία χώρα, αφού ήταν διαιρεμένες από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μεταξύ 1945 και 1949, η χώρα χωρίστηκε σε τέσσερις ζώνες κατοχής – τις οποίες κατείχαν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι τότε Σοβιετικοί.

Το 1949 η σοβιετική ζώνη έγινε η κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία – ή Deutsche Demokratische Republik (DDR), ενώ η υπόλοιπη χώρα έγινε η δυτικογερμανική Bundesrepublik Deutschland (BRD).

Η Bundesrepublik συνεχίζεται και σήμερα, αλλά πλέον με τα πέντε ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια, συν το Ανατολικό Βερολίνο, που ανήκαν προηγουμένως στη DDR.

Γιατί στις 3 Οκτωβρίου και όχι στις 9 Νοεμβρίου;

Λιγότερο από ένα χρόνο πριν από την επίσημη επανένωση στις 3 Οκτωβρίου 1990, το Τείχος του Βερολίνου έπεσε στις 9 Νοεμβρίου 1989.

Με μια πρώτη ματιά, η 9η Νοεμβρίου μπορεί να φαίνεται καλύτερη ημέρα για να τιμηθεί ως παγγερμανική ημέρα.

Οι μήνες μεταξύ της 9ης Νοεμβρίου 1989 και της 3ης Οκτωβρίου 1990 ήταν σημαδιακοί – και έλαβαν χώρα αρκετά επιπλέον γεγονότα που θα άνοιγαν τον δρόμο για την επανένωση.

Στις 18 Μαρτίου 1990, η ΛΔΔ θα διεξάγει τις πρώτες – και μοναδικές – ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές. Τις κέρδισαν οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανατολικής Γερμανίας και ο ηγέτης τους Λόταρ ντε Μαϊζιέρ διετέλεσε πρωθυπουργός της ΛΔΓ μέχρι την επανένωση στις 3 Οκτωβρίου.

Την άνοιξη του 1990, η Βόννη και το Βερολίνο συμφώνησαν να μετατρέψουν το ανατολικογερμανικό μάρκο Ostmark – το οποίο ήταν πρακτικά άχρηστο εκείνη την εποχή – στο δυτικογερμανικό μάρκο Deutschmark σε μια βάση 1 προς 1, με τους περισσότερους μισθούς, τιμές και αποταμιεύσεις να μετατρέπονται απευθείας.

Τέλος, η διαδικασία για τη νομική επανένωση διήρκεσε μήνες, με την υπογραφή μιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης, την ανασύσταση των πέντε ανατολικών ομόσπονδων κρατιδίων που είχαν καταργηθεί επί κομμουνιστικής εποχής, την επίσημη συνθήκη επανένωσης και τη συνθήκη με την οποία οι σύμμαχοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παραιτήθηκαν από όλα τα δικαιώματα και τις ευθύνες στη Γερμανία.

Τα μεσάνυχτα της 3ης Οκτωβρίου 1990 – η επανενωμένη Γερμανία έγινε ένα πλήρως κυρίαρχο κράτος για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό τόσο στην πολιτική βούληση όσο και στη νομική δουλειά που έγινε τους μήνες αμέσως μετά την πτώση του Τείχους.

Παρόλο που τώρα φαίνεται τόσο φυσιολογικό, η επανένωση δεν ήταν ποτέ εγγυημένη, και γι’ αυτό η 3η Οκτωβρίου απολαμβάνει και αξίζει να τιμάται ξεχωριστά.

Πώς η 3η Οκτωβρίου έγινε εθνική εορτή της Γερμανίας;
3η Οκτωβρίου – Ημέρα γερμανικής ενότητάς | By Stadtratte

9 Νοεμβρίου – Η διπλή όψη της γερμανικής ιστορίας

Ο άλλος σημαντικός λόγος για τον οποίο η 3η Οκτωβρίου είναι η εθνική ημέρα της Γερμανίας αντί της 9ης Νοεμβρίου είναι ότι η 9η Νοεμβρίου, ενώ συνδέεται με την ευτυχή συγκίνηση της κατάρρευσης του Τείχους του Βερολίνου, συνδέεται επίσης με πολλές άλλες σημαντικές ιστορικές επετείους.

Στις 9 Νοεμβρίου 1918, ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β’ παραιτήθηκε. Μέσα σε λίγες ώρες, οι Σοσιαλδημοκράτες και το Κομμουνιστικό Κόμμα ανακήρυξαν τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και μια “ελεύθερη, σοσιαλιστική δημοκρατία” αντίστοιχα. Αυτό θα λειτουργούσε ως το πρώτο σημάδι πολιτικής αστάθειας που τελικά επέτρεψε στους Ναζί να αναλάβουν την εξουσία.

Στις 9 Νοεμβρίου 1923, ο Αδόλφος Χίτλερ επιχείρησε ένα πραξικόπημα που ξεκίνησε σε μια μπυραρία του Μονάχου. Συνελήφθη και έγραψε το Mein Kampf κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του.

Και στις 9 Νοεμβρίου 1938, εβραϊκές επιχειρήσεις και συναγωγές έγιναν βίαια στόχος κατά τη διάρκεια της Νύχτας των Κρυστάλλων. Τουλάχιστον 90 Εβραίοι σκοτώθηκαν και 30.000 απελάθηκαν.

Όσο ευτυχής και αν ήταν η 9η Νοεμβρίου 1989, ο εορτασμός της ως εθνικής ημέρας της Γερμανίας θα ήταν προβληματικός, δεδομένων των άλλων σημαντικών – αρνητικών – γεγονότων που συνδέονται με αυτήν, γεγονός που αποτελεί και μέρος του λόγου για τον οποίο επιλέχθηκε η 3η Οκτωβρίου.

Ποιες ημέρες αντικαθιστά η 3η Οκτωβρίου;

Τόσο η Ανατολική όσο και η Δυτική Γερμανία είχαν εθνικές αργίες πριν από την επανένωση. Η ΛΔΓ γιόρταζε την “Ημέρα της Δημοκρατίας” στις 7 Οκτωβρίου, την επέτειο της ίδρυσής της το 1949. Πριν από το 1990, η BRD τιμούσε την 17η Ιουνίου ή την επέτειο της εξέγερσης της Ανατολικής Γερμανίας το 1953.

Η 3η Οκτωβρίου αντικατέστησε και τις δύο ημέρες ως παγγερμανική ημέρα εορτασμού.

Πού μπορείτε να την γιορτάσετε;

Η Ημέρα της Ενότητας είναι παγγερμανική εορτή με εορτασμούς που βρίσκονται εύκολα σε όλη τη χώρα.

Στη Βαυαρία, το Oktoberfest παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 3 Οκτωβρίου εν μέρει για να τιμήσει την περίσταση. Στο Βερολίνο, οι εορτασμοί γίνονται εύκολα γύρω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Ωστόσο, κάθε χρόνο, μια μεγάλη πόλη φιλοξενεί επίσημους εορτασμούς και το Bürgerfest της Ημέρας της Ενότητας, ή αλλιώς το “Φεστιβάλ των πολιτών”.

Η διοργανώτρια πόλη βρίσκεται στο ομόσπονδο κρατίδιο που προεδρεύει στο Bundesrat – το ανώτερο νομοθετικό σώμα της Γερμανίας – τη συγκεκριμένη χρονιά.

Για το 2022, η Ερφούρτη – πρωτεύουσα του κρατιδίου της Θουριγγίας – είναι η οικοδέσποινα, ενώ το επόμενο έτος θα αναλάβει το Αμβούργο.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.