Αφιέρωμα: Πώς γιορτάζεται το Halloween στη Γερμανία;

Πώς γιορτάζεται το Halloween στη Γερμανία; Η 31η Οκτωβρίου είναι αργία. Εν τω μεταξύ, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πλέον ακριβώς ποιος είναι ο λόγος αυτής της ξεχωριστής ημέρας.

Στις 31 Οκτωβρίου 1517, ο μεταρρυθμιστής Μαρτίνος Λούθηρος λέγεται ότι ανήρτησε τις περίφημες θέσεις του στην εκκλησία του κάστρου της Βυρτεμβέργης.

Ενώ οι οπαδοί των κουλοχέρηδων χρησιμοποιούν το ρεπό τους για τυχερά παιχνίδια, τα παιδιά ανυπομονούν για την ημέρα αυτή για διαφορετικό λόγο.

Κάτι άλλο είναι πολύ πιο σημαντικό γι’ αυτά αυτή τη στιγμή: το Halloween είναι στις 31 Οκτωβρίου. Πώς γιορτάζεται αυτό ωστόσο στη Γερμανία;

Το Halloween προέρχεται από την Ιρλανδία

Το γεγονός ότι το Halloween είναι τόσο δημοφιλές στη Γερμανία, ιδίως μεταξύ των παιδιών, οφείλεται φυσικά στα γλυκά. Και το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν να ντυθούν φαντάσματα, καλικάντζαροι ή ζόμπι. Αστείες φάρσες ή μπάρμπεκιου με τους γείτονες ολοκληρώνουν τα έθιμα στη Γερμανία.

Στις ΗΠΑ – την πατρίδα του Halloween – τα πάρτι έχουν γίνει τεράστιες εκδηλώσεις και όλο και περισσότερο μεταφέρονται στη Γερμανία.

Αλλά οι ρίζες του Halloween δεν βρίσκονται τόσο πολύ στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα η ιστορία αρχίζει στην Ιρλανδία.

Το Samhain γιορταζόταν ως μία από τις τέσσερις μεγάλες γιορτές του κελτικού ημερολογίου στο τέλος του καλοκαιριού. Στον κόσμο των Κελτών, οι νεκροί επέστρεφαν αυτό το βράδυ.

Η ισχυρή επιρροή των γλυκών και της μεταμφίεσης – για να τρομάξουν τους νεκρούς με κακές προθέσεις – έχει επίσης τις ρίζες της σε αυτή την ιδέα.

Παρεμπιπτόντως, η γιορτή γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου. Ωστόσο, η άμεση σύνδεση με την Ημέρα των Αγίων Πάντων έχει πλέον αποκλειστεί. Η χριστιανική γιορτή ξεκίνησε πολύ αργότερα και σε μια περιοχή όπου το κέλτικο έθιμο ήταν άγνωστο.

Χαλουγειν Γερμανία
Αφιέρωμα: Πώς γιορτάζεται το Halloween στη Γερμανία;

Jack O’Lantern και η σκαλιστή κολοκύθα

Η ιστορία της σκαλιστής κολοκύθας ξεκινάει φυσικά από τις ΗΠΑ. Και πάλι, οι Ιρλανδοί μετανάστες έφεραν το έθιμο μαζί τους. Υπάρχει μια ιστορία πίσω από αυτό – για τον Jack Oldfield και τον διάβολο. Ο Jack ήταν σιδεράς και μέθυσος.

Όταν ο διάβολος προσπάθησε να τον πιάσει, ο Jack τον ξεγέλασε και τον κλείδωσε σε ένα νόμισμα. Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή του, ο διάβολος άφησε τον Jack ήσυχο για 10 χρόνια.

Όταν ο διάβολος εμφανίστηκε ξανά, ο σιδεράς τον ξεγέλασε ξανά. Όταν τελικά ο Jack πέθανε, ούτε ο παράδεισος ούτε η κόλαση δε ήθελαν να δεχτούν τον σιδερά. Αλλά ο διάβολος έδωσε στον Jack ένα κομμάτι κάρβουνο, το οποίο χρησιμοποίησε για ένα φαναράκι. Και έτσι γεννήθηκε ο όρος Jack O’Lantern.

Οι Ιρλανδοί άποικοι χρησιμοποίησαν σύντομα κολοκύθες. Με την πάροδο του χρόνου, τα πρόσωπα σκαλίζονταν σε αυτά με όλο και πιο περίτεχνο τρόπο.

Ένα έθιμο που εφαρμόζεται πλέον και σε πολλά νοικοκυριά στη Γερμανία. Ακόμη και το εμπόριο έχει προσαρμοστεί στη ζήτηση για σκαλιστές κολοκύθες.

Στη συνέχεια, τοποθετούνται αναμμένα κεριά ή φωτάκια μέσα, που λειτουργούν με μπαταρία στις κολοκύθες που έχουν κοπεί. Τις βραδινές ώρες, ο Jack O’Lantern φωτίζει τα μπαλκόνια και τις βεράντες της Γερμανίας.

Το Halloween στη Γερμανία
Πώς γιορτάζεται το Halloween στη Γερμανία;

Στολές – μια πρόγευση του καρναβαλιού

Εκτός από το σκάλισμα της κολοκύθας, υπάρχει και μια άλλη παράδοση του Halloween που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα παιδιά: Η μεταμφίεση.

Ενώ στο καρναβάλι οι ενήλικες φορούν στολές και γιορτάζονται καρναβαλικές παρελάσεις, ιδίως στη Ρηνανία, κατά τις Απόκριες είναι κυρίως τα παιδιά που φορούν στολές. Φυσικά, υπάρχουν κάποια ξεκάθαρα φαβορί.

Φαντάσματα, σκελετοί ή ζόμπι και πολύ ψεύτικο αίμα – τα αγαπημένα για πολλά παιδιά μεταξύ 7 και 12 ετών όταν πρόκειται για στολές μεταμφίεσης. Φυσικά, οι στολές δεν είναι τόσο περίτεχνες όσο ορισμένων διασημοτήτων. Αλλά οι γονείς καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια.

Η τάση να γιορτάζεται το Halloween από ολοένα και ευρύτερα τμήματα του πληθυσμού στη Γερμανία αναγνωρίστηκε εν τω μεταξύ και από τους κατασκευαστές των στολών.

Διατίθενται ήδη στα καταστήματα εβδομάδες πριν από τις 31 Οκτωβρίου – και ξεχωρίζουν σαφώς από τις κλασικές αποκριάτικες στολές.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ διασκεδαστικό να τρομάζεστε από μικρά φαντάσματα, βαμπίρ και καλικάντζαρους στο δρόμο ή στην εξώπορτα την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου – το βράδυ πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων.

Γιορτή Halloween γερμανικά
Πώς γιορτάζεται το Halloween στη Γερμανία;

Süßes oder Saures? Διασκέδαση για αμέτρητα παιδιά

Süßes oder Saures (φάρσα ή κέρασμα); Μάλλον δεν υπάρχει αληθινός οπαδός του Halloween και των ΗΠΑ που να μην γνωρίζει αυτό το ρητό. Αυτό που σήμερα σχεδιάζεται κυρίως ως γιορτή για τους νέους και προσελκύει ολόκληρες στρατιές παιδιών στους δρόμους έχει στην πραγματικότητα ένα μάλλον σοβαρό υπόβαθρο.

Όπως πολλά έθιμα που έχουν προκύψει γύρω από τη γιορτή, η συλλογή γλυκών έχει κέλτικες ρίζες.

Στην κελτική Ιρλανδία, το λεγόμενο Cennad y Meirw γινόταν το Samhain. Οι φτωχοί Κέλτες πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι μεταμφιεσμένοι – και ζητούσαν δώρα φιλανθρωπίας.

Προτιμούσαν να πηγαίνουν στα κατώφλια των πλούσιων συμπολιτών τους. Υπήρχε ένας απλός λόγος για τον οποίο οι φτωχοί Κέλτες δεν εκδιώχθηκαν αμέσως. Θεωρούνταν ιεροσυλία να μη μοιράζεται κανείς τον πλούτο του κατά το Samhain. Όσοι εξακολουθούσαν να αρνούνται, έπρεπε να αναμένουν ζημιές στα υπάρχοντά τους.

Σήμερα, το όλο θέμα εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε ελαφρώς τροποποιημένη μορφή. Ωστόσο, αυτό δεν γίνεται πλέον από φτωχούς “ζητιάνους”, αλλά από παιδιά.
Halloween party – για μικρούς και μεγάλους

Πολλές οικογένειες κυκλοφορούν στις 31 Οκτωβρίου, οπλισμένες με τσάντες, σακούλες ή μικρούς κουβάδες και παίζουν το δημοφιλές παιχνίδι “φάρσα ή κέρασμα”.

Στη συνέχεια, συναντιούνται με φίλους ή γείτονες και κάνουν ένα μικρό πάρτι. Ορισμένοι γιορτάζουν στο σπίτι. Πίτσα, μουσική και χυμοί για τα παιδιά ή κοκτέιλ για τους ενήλικες – ένας μόνο τρόπος για να γιορτάσετε το Halloween.

Αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να γιορτάσετε. Απλά ανάψτε το μπάρμπεκιου, ψήστε μερικά λουκάνικα και σερβίρετε το πρώτο ζεστό κρασί.

Καλά να περάσετε!

Αφιέρωμα: Πώς γιορτάζεται το Halloween στη Γερμανία;

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.