Πώς η Γερμανία σχεδιάζει να κάνει τα τρένα πιο συνεπή

Ο μεγαλύτερος σιδηροδρομικός φορέας της Γερμανίας, η Deutsche Bahn, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αναβαθμίσει τμήματα του δικτύου της, ώστε να επιτρέπει ταχύτερα τρένα και λιγότερες καθυστερήσεις.

Οι εργασίες στο υπερφορτωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γερμανίας έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το 2024 και θα στοχεύουν στα τμήματα των γραμμών που χρειάζονται πιο επιτακτικά ανακαίνιση.

Οι βελτιώσεις θα καλύψουν το πιο πολυσύχναστο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου, αποτελούμενο από περίπου 3.500 χιλιόμετρα ή το 10% των σιδηροδρομικών γραμμών της Γερμανίας.

Ο προγραμματισμένες εργασίες περιλαμβάνου ένα τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Αμβούργου και Ανόβερου, μεταξύ Ντόρτμουντ και Κολωνίας, Βίρτσμπουργκ και Νυρεμβέργης, Καρλσρούης και Βασιλείας και διαδρομές από και προς μεγάλες πόλεις όπως η Στουτγάρδη, η Φρανκφούρτη και το Μόναχο.

Ανακοινώνοντας την κίνηση αυτή ο υπουργός Μεταφορών Volker Wissing (FDP) δήλωσε ότι οι αλλαγές θα βάλουν τέλος στις ατελείωτες καθυστερήσεις που έχουν γίνει συνηθισμένο χαρακτηριστικό των ταξιδιών με την Deutsche Bahn.

“Αναμένω ότι στο μέλλον θα είμαστε σε θέση να ρυθμίσουμε ξανά το ρολόι από τους σιδηροδρόμους”, δήλωσε ο Wissing.

Ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι χρόνια “πολιτικής αμέλειας και υποχρηματοδότησης” ευθύνονται για το γεγονός ότι τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου είχαν φτάσει “στα απόλυτα όριά τους”.

Τα πιο επιβαρυμένα τμήματα της σιδηροδρομικής γραμμής λειτουργούν σήμερα στο 125% της τρέχουσας χωρητικότητάς τους, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται τακτικές καθυστερήσεις και διακοπές.

“Δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει”, δήλωσε. “Θέλω να αντιμετωπίσω τα προβλήματα αυτά καθιστώντας τα κορυφαία προτεραιότητα”.

Ο Wissing δήλωσε ότι τώρα θα ληφθούν αντίμετρα, όπως η ομαδοποίηση των μέτρων κατασκευής, η αύξηση της αποτελεσματικότητας και ο φιλικότερος προς τον πελάτη σχεδιασμός της κατασκευής.

Απαρχαιωμένες υποδομές στη Γερμανία

Η αυξανόμενη ζήτηση σε συνδυασμό με τις απαρχαιωμένες υποδομές και τις κατασκευαστικές δραστηριότητες οδηγούν σήμερα σε “κυκλοφοριακή συμφόρηση και καθυστερήσεις με μαζικές επιπτώσεις σε όλους τους πελάτες”, εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bahn, Richard Lutz.

“Η τρέχουσα λειτουργική ποιότητα σαφώς δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα μας”.

Το πρόβλημα πρόκειται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο Lutz, με επιπλέον 9.000 χιλιόμετρα τροχιάς να είναι πιθανό να επιβαρυνθούν από τη σιδηροδρομική κυκλοφορία μέχρι το 2030.

Ο αριθμός των επιβατών αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι τότε εν μέσω των προσπαθειών για μετάβαση από τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα σε πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους μεταφοράς.

Ο Lutz είχε εκφράσει την άποψη του νωρίτερα, τον Μάιο του τρέχοντος έτους, για τα ζητήματα του προβληματικού δικτύου.

Τότε, δήλωσε ότι η DB θα χάσει τον στόχο της συνέπειας του 80 τοις εκατό στις υπεραστικές μεταφορές και θα καταλήξει “σημαντικά” κάτω από αυτόν.

Η ακρίβεια των γερμανικών τρένων έχει πάρει την κατιούσα φέτος, με μόλις το 62,7% των τρένων μεγάλων αποστάσεων να φτάνουν εντός πέντε λεπτών από την προγραμματισμένη ώρα.

Μόλις το 80% των τρένων ICE, EC και IC έχουν καθυστέρηση μικρότερη των 15 λεπτών – πράγμα που σημαίνει ότι ένα στα πέντε τρένα αφήνει τους επιβάτες να περιμένουν περισσότερο από ένα τέταρτο της ώρας.

Μιλώντας για τα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου, ο Lutz δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις αυξάνονται και ότι επί του παρόντος υπάρχει αριθμός ρεκόρ εργοταξίων σε τμήματα της γραμμής.

Πολλοί διακόπτες και σηματοδότες είναι απαρχαιωμένοι και επιρρεπείς σε βλάβες, είπε.

Τρία κριτήρια για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου στη Γερμανία

Στο μέλλον, οι διαχειριστές των σιδηροδρόμων θέλουν να λάβουν υπόψη τους τρία νέα κριτήρια κατά τη σχεδιαζόμενη γενική αναβάθμιση.

Πρώτον, οι περιφερειακές κατασκευαστικές εργασίες θα ομαδοποιηθούν ώστε να διατηρηθούν τμήματα της γραμμής χωρίς εργοτάξια για αρκετά χρόνια.

Δεύτερον, η αναβάθμιση του εξοπλισμού και άλλοι εκσυγχρονισμοί θα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα με τις συνήθεις επισκευές, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα πολυσύχναστα τμήματα των γραμμών θα διαθέτουν “πρώτης τάξεως εξοπλισμό”.

Τρίτον, στο μέλλον θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην “φιλική προς τον πελάτη” κατασκευή .

Σχολιάζοντας τα σχέδια σε συνέντευξή του στην Tagesschau, ο πολιτικός του SPD και πρώην μηχανοδηγός Detlef Müller, εξέφρασε σκεπτικισμό για τα σχέδια.

“Κάθε χρόνο ακούμε τέτοιες ανακοινώσεις”, δήλωσε. “Είμαστε οι παγκόσμιοι πρωταθλητές όταν πρόκειται για ανακοινώσεις στόχων. Τώρα πρέπει να τους υλοποιήσουμε”.

Το εισιτήριο των 9 ευρώ αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι θέλουν να ταξιδεύουν με τρένο και λεωφορείο, τόνισε ο Müller. Αλλά, συμπλήρωσε, ότι το σύστημα έκδοσης εισιτηρίων στη Γερμανία θα πρέπει να είναι απλούστερο.

“Το θέμα δεν είναι η τιμή, αν κοστίζει 9 ή 19 ευρώ”, είπε. “Το σημαντικό είναι να έχεις ένα εισιτήριο στην τσέπη σου, να ανεβαίνεις και να κατεβαίνεις.

“Δεν έχει σημασία σε ποια ζώνη βρίσκομαι, αν είναι η Α, η Β ή η Γ, ποια είναι η χρονική περίοδος, αν επιτρέπεται να πάρω ποδήλατο ή σκύλο, πού τελειώνει η τιμολογιακή ζώνη – τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία.

“Το κυριότερο είναι το να επιβιβάζονται και να αποβιβάζονται. Πρέπει να είναι απλό”

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.