Πώς και πότε θα λειτουργήσει το νέο Deutschlandticket;

Αντί για εννέα ευρώ όπως το καλοκαίρι, στο μέλλον 49 ευρώ το μήνα: το “Deutschlandticket” έρχεται. Τι μπορούν να περιμένουν οι επιβάτες; Τι είναι ακόμη ανοικτό; Και τι επικρίνεται;

Απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις από την συντακτική ομάδα του GRland.info.

Μετά το εισιτήριο των 9 ευρώ είναι πριν το εισιτήριο των 49 ευρώ

Με μια συμφωνία για τα οικονομικά ζητήματα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων άνοιξαν το δρόμο για ένα νέο μοντέλο εισιτηρίων.

Το “Deutschlandticket” για λεωφορεία και τρένα στις τοπικές και περιφερειακές μεταφορές πρόκειται να εισαχθεί το συντομότερο δυνατό το επόμενο έτος.

Η αρχική κατάσταση για το Deutschlandticket

Τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το εισιτήριο των 9 ευρώ επέτρεπε τη μετακίνηση με λεωφορεία και τρένα σε ολόκληρη τη Γερμανία για ένα μήνα κάθε φορά. Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, πωλήθηκαν περίπου 52 εκατομμύρια εισιτήρια.

Οι πολιτικοί και ο κλάδος των μεταφορών το θεώρησαν μεγάλη επιτυχία – επίσης επειδή το εισιτήριο ίσχυε σε όλη την γερμανική επικράτεια. Μέχρι τώρα, υπήρχαν πολλές δασμολογικές ζώνες και διαφορετικές προσφορές.

Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, ένα τέτοιο “εξαιρετικά φθηνό εισιτήριο” δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί, είχε ξεκαθαρίσει ο ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών Volker Wissing. Στη συνέχεια συζητήθηκαν διάφορα μοντέλα τιμών.

Στα μέσα Οκτωβρίου, οι ομοσπονδιακοί υπουργοί και οι υπουργοί Μεταφορών των κρατιδίων συμφώνησαν επί της αρχής για ένα εισιτήριο 49 ευρώ ως διάδοχο του εισιτηρίου των 9 ευρώ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αυξήσει μόνιμα τα κονδύλια περιφερειοποίησης, τα οποία χρησιμοποιούν τα κρατίδια για να παραγγείλουν σιδηροδρομικές και λεωφορειακές υπηρεσίες από τις εταιρείες μεταφορών.

Τα ομοσπονδιακά κράτη είχαν θέσει αυτό ως όρο. Το νέο εισιτήριο κοστίζει τρία δισεκατομμύρια ευρώ στη Γερμανία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια χρηματοδοτούν από το μισό.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια θέλουν να συζητήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη των ταμείων περιφερειοποίησης και του “Deutschlandticket” για την περίοδο από το 2025 και μετά στο τέλος του 2024.

Πώς και πότε θα λειτουργήσει το νέο Deutschlandticket;
Το νέο εισιτήριο “Deutschlandticket” των 49 ευρώ έρχεται στη Γερμανία | By ArminStautBerlin

Τι σχεδιάζεται τώρα στη Γερμανία;

Το ψηφιακό εισιτήριο Deutschlandticket, το οποίο ισχύει σε όλη τη Γερμανία, σχεδιάζεται σε εισαγωγική τιμή 49 ευρώ το μήνα σε συνδρομή που μπορεί να ακυρωθεί μηνιαίως.

Μένει να δούμε αν θα είναι επίσης διαθέσιμο για αγορά σε έντυπη μορφή από τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων.

Το εισιτήριο προορίζεται να καταστήσει τις τοπικές δημόσιες μεταφορές πιο ελκυστικές.

Με άλλα λόγια, ιδίως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να στραφούν από τα αυτοκίνητα στα λεωφορεία και τα τρένα.

Αυτό θα πρέπει επίσης να συμβάλει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων. “Ποτέ δεν ήταν τόσο εύκολο για τους ανθρώπους στη χώρα μας να χρησιμοποιούν λεωφορεία και τρένα”, δήλωσε ο Wissing.

Πότε θα εισαχθεί το νέο εισιτήριο στη Γερμανία;

Το έγγραφο ψηφίσματος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων αναφέρει “το συντομότερο δυνατό”.

Ο στόχος είναι στην έναρξη του έτους. Ο Wissing δήλωσε ότι έχουν γίνει προκαταρκτικές εργασίες, αλλά υπάρχουν ακόμη ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Μένει να δούμε αν η εισαγωγή θα γίνει τον Ιανουάριο.

Ο Σύνδεσμος Γερμανικών Μεταφορικών Εταιρειών (VDV) δήλωσε ότι η έναρξη την 1η Ιανουαρίου θα ήταν επιθυμητή: “Κάνουμε ό,τι μπορούμε”.

Ωστόσο, αυτό είναι όλο και πιο μη ρεαλιστικό. Είναι πιθανότερο να εισαχθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023.

Τα ομόσπονδα κρατίδια πρέπει επίσης να φέρουν τις αποφάσεις στα κοινοβούλιά τους. Αυτό επισημάνθηκε επίσης από τους υπουργούς των κρατιδίων.

Επιπλέον, η VDV υποστηρίζει ότι πολλά άλλα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Δεν πρόκειται για μηνιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ, αλλά για συνδρομή. Αυτό είναι πιο ακριβό.

Θα παραμείνει στα 49 ευρώ;

Σύμφωνα με τα σχέδια των υπουργών Μεταφορών, από το δεύτερο έτος και μετά προβλέπεται μια “δυναμική” με τη μορφή αυτόματης προσαρμογής του πληθωρισμού.

Συνεπώς, το εισιτήριο θα μπορούσε να γίνει ακριβότερο.

Πώς και πότε θα λειτουργήσει το νέο Deutschlandticket;
Το νέο εισιτήριο για τα δημόσια μέσα μεταφοράς στη Γερμανία | By ollo

Τι λένε η Deutsche Bahn και οι ενώσεις μεταφορών;

Η Deutsche Bahn χαρακτήρισε το “Deutschlandticket” πρωτοποριακό. “Το νέο “Deutschlandticket” είναι ένα ενιαίο εισιτήριο για τις περιφερειακές μεταφορές”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων dpa το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Evelyn Palla.

“Με αυτό, φέρνουμε επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι στη Γερμανία μετακινούνται στην καθημερινότητά τους.”

Οι κρίσιμοι τόνοι προέρχονται από την Ομοσπονδιακή Ένωση Σιδηροδρομικών Τοπικών Μεταφορών (Bundesverband Schienennahverkehr).

Ο πρόεδρος της ένωσης, Thomas Prechtl, θεωρεί ανεπαρκή τον συμβιβασμό μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων για το εισιτήριο των 49 ευρώ. “Αυτός ο συμβιβασμός αφαιρεί την πίεση από το καζάνι μόνο βραχυπρόθεσμα”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.