Πώς λειτουργεί η ηλεκτρονική συνταγή στη Γερμανία;

e-Rezept: Έρχεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στη Γερμανία

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει ως στόχο να γλιτώσει τους ασθενείς από περιττές μετακινήσεις και να καταστήσει την προμήθεια φαρμάκων ασφαλέστερη.

Σας εξηγούμε πώς να λάβετε την ηλεκτρονική συνταγή και πώς λειτουργεί στη Γερμανία.

Περίπου δύο εκατομμύρια συνταγές εκτελούνται καθημερινά στα γερμανικά φαρμακεία. Αρκετά πολλά έγγραφα. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας θέλει να το καταργήσει αυτό – με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Αργά ή γρήγορα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα καταστεί υποχρεωτική για τη συνταγογράφηση φαρμάκων. Αρχικά, προβλέπεται η σταδιακή εισαγωγή στην υποχρεωτική ασφάλιση υγείας.

Τα δεδομένα του φαρμάκου αποθηκεύονται σε έναν κωδικό

Η ηλεκτρονική συνταγή είναι ουσιαστικά ένας κωδικός QR που περιέχει όλα τα σχετικά δεδομένα για το συνταγογραφούμενο φάρμακο.

Ο γιατρός αποθηκεύει κάθε συνταγή σε έναν ψηφιακό διακομιστή υγείας, τη λεγόμενη υποδομή τηλεματικής. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν δύο τρόποι πρόσβασης των ασθενών σε αυτόν τον κωδικό QR.

Πρώτον, βάζοντας τον γιατρό να εκτυπώσει τον κωδικό. Δεύτερον, με σάρωση με την εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ημικρατικού οργανισμού υγείας Gematik.

Ωστόσο, αυτό απαιτεί μια ηλεκτρονική κάρτα υγείας με λειτουργία NFC, η οποία επιτρέπει την ανέπαφη διαβίβαση δεδομένων σε μικρές αποστάσεις.

Από το επόμενο έτος, οι ασθενείς θα μπορούν επίσης να εξαργυρώνουν την ηλεκτρονική συνταγή απευθείας με μια ηλεκτρονική κάρτα υγείας με λειτουργία NFC.

Με τον κωδικό QR μπορεί κανείς να πάει στο φαρμακείο, το οποίο τον διαβάζει, ανακτά ψηφιακά την ηλεκτρονική συνταγή και στη συνέχεια χορηγεί το συνταγογραφούμενο φάρμακο.

Με την ηλεκτρονική συνταγή, μπορείτε επίσης να παραγγείλετε ένα φάρμακο από ένα φαρμακείο και να το παραλάβετε μόνο όταν αυτό φτάσει. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να αποφευχθούν οι περιττές μετακινήσεις.

Είναι επίσης δυνατό να εξαργυρώσετε την ηλεκτρονική συνταγή ψηφιακά σε ένα ηλεκτρονικό φαρμακείο και να σας αποσταλεί το εκάστοτε φάρμακο.

Πώς λειτουργεί η ηλεκτρονική συνταγή στη Γερμανία;
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση στη Γερμανία | By c8501089

Η εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης Gematik προσφέρει ορισμένες πρόσθετες λειτουργίες:

• Εάν οι γιατροί προσφέρουν συμβουλές μέσω βίντεο, η ηλεκτρονική συνταγή μπορεί να μεταφερθεί στην εφαρμογή χωρίς επίσκεψη στο ιατρείο.

• Οι επόμενες συνταγές μπορούν επίσης να διαβιβάζονται απευθείας στην εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

• Με τη λεγόμενη οικογενειακή λειτουργία, οι χρήστες της εφαρμογής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μπορούν να παραλαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα για τους συγγενείς ή τους γείτονές τους. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται η κάρτα υγείας και το PIN του αντίστοιχου ατόμου. Τα αντίστοιχα δεδομένα προστίθενται στην εφαρμογή.

• Μπορούν να ελεγχθούν οι αλληλεπιδράσεις φαρμάκων

• Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα πρέπει όχι μόνο να κάνει την προμήθεια φαρμάκων πιο πρακτική, αλλά και πιο ασφαλή. Για παράδειγμα, με μια υπενθύμιση όταν χρειάζεστε ξανά ένα φάρμακο ή με ένα σχέδιο φαρμακευτικής αγωγής με έλεγχο αλληλεπίδρασης: Εδώ ελέγχεται αν όλα τα φάρμακα είναι συμβατά μεταξύ τους, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας.

Η ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στη Βαυαρία παραμένει ασαφής

Από την 1η Σεπτεμβρίου, τα φαρμακεία σε όλη τη Γερμανία είναι υποχρεωμένα να δέχονται ηλεκτρονικές συνταγές.

Ωστόσο, αρχικά θα εκδοθούν σε εθνικό επίπεδο μόνο σε δύο πιλοτικές περιοχές: Σε ιατρεία και νοσοκομεία στη Βεστφαλία-Λίπε και σε οδοντιάτρους στο Σλέσβιχ-Χολστάιν.

Κατ’ αρχήν, ωστόσο, τα (οδοντιατρεία) και τα νοσοκομεία σε όλη τη Γερμανία μπορούν να εκδίδουν ηλεκτρονικές συνταγές, εφόσον πληρούνται οι τεχνικές προϋποθέσεις.

Το επόμενο στάδιο ανάπτυξης θα ξεκινήσει όταν πληρούνται τρία κριτήρια επιτυχίας στις δύο πιλοτικές περιοχές:

• Το 25 τοις εκατό όλων των συνταγών φαρμάκων πρέπει να εκδίδονται ως ηλεκτρονικές συνταγές.

• Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

• Το ποσοστό των ασθενών που χρειάστηκε να επιστρέψουν στο ιατρείο για να πάρουν μια έντυπη συνταγή ως υποκατάστατο λόγω σφαλμάτων στην ηλεκτρονική συνταγή πρέπει να είναι κάτω από το τρία τοις εκατό.

Στο δεύτερο στάδιο ανάπτυξης θα προστεθούν μόνο έξι και στο τρίτο στάδιο εννέα ακόμη ομόσπονδα κρατίδια. Δεν έχει ακόμη καθοριστεί σε ποιο στάδιο θα συμπεριληφθεί η Βαυαρία.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.