Προλάβετε! Πως να έχετε περισσότερο καθαρό μισθό στη Γερμανία;

Περισσότερος καθαρός μισθό είναι το όνειρο πολλών εργαζομένων στη Γερμανία. Ωστόσο, αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν: Με μια ειδική εφαρμογή, αυτό είναι πράγματι εφικτό. Ωστόσο, ο χρόνος περνάει…

Κάθε εργαζόμενος στη Γερμανία πρέπει να πληρώνει φόρο εισοδήματος. Οι εργαζόμενοι μπορούν να μάθουν το ποσό από την απόδειξη μισθοδοσίας τους. Για το ημερολογιακό έτος που ολοκληρώθηκε, κάθε εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση ή επιστροφή χρημάτων από το κράτος με την υποβολή φορολογικής δήλωσης.

Για το έτος 2022, ωστόσο, η φορολογική δήλωση μπορεί να υποβληθεί μόνο το 2023. Επιπλέον, η εφορία θα χρειαστεί μερικές εβδομάδες για να επεξεργαστεί τη δήλωση πριν τα χρήματα μπουν στο λογαριασμό του εργαζομένου.

Με μια ειδική εφαρμογή, ωστόσο, μπορείτε ήδη να επιτύχετε υψηλότερο καθαρό μισθό. Εάν η εφορία σας χορηγήσει μείωση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών φέτος, ο εργοδότης σας θα πληρώνει λιγότερο φόρο μισθωτών υπηρεσιών κάθε μήνα και εσείς θα λαμβάνετε περισσότερες καθαρές αποδοχές. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικερδές αν λάβετε δώρο Χριστουγέννων ή 13ο μηνιαίο μισθό τον Δεκέμβριο, καθώς αυτό δεν φορολογείται τόσο πολύ.

Σημαντικό: Εάν θέλετε να λάβετε το αφορολόγητο επίδομα για το 2022, θα πρέπει να υποβάλετε την αίτησή σας το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου 2022. Έτσι, δεν έχει απομείνει πολύς χρόνος. Αν δεν προλάβετε την προθεσμία, υπάρχει τουλάχιστον μια μικρή ελπίδα: Με την αίτηση για το 2023, μπορείτε να εξασφαλίσετε τη μείωση για τα επόμενα δύο χρόνια.

Μείωση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών στη Γερμανία: Πώς λειτουργεί

Γενικά, κάθε εργαζόμενος στη Γερμανία μπορεί να υποβάλει αίτηση στην εφορία για μείωση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Το αν θα χορηγηθεί αυτό εξαρτάται από το ποσό των λεγόμενων δαπανών που σχετίζονται με το εισόδημα.

Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, μακρινά ταξίδια προς την εργασία, δαπάνες για σπουδές ή δαπανηρή επιμόρφωση. Μπορείτε επίσης να δηλώσετε ειδικές δαπάνες (πληρωμές διατροφής, δίδακτρα σχολείου, φροντίδα παιδιών), υπηρεσίες που σχετίζονται με το νοικοκυριό ή έκτακτες επιβαρύνσεις (ασθένεια ή έξοδα φροντίδας). Θα πρέπει να υποβάλετε την αίτησή σας στην εφορία μέσω της πύλης Elster έως τις 30 Νοεμβρίου.

Για να έχετε πιθανότητες να λάβετε τη μείωση, πρέπει να συγκεντρώσετε τουλάχιστον 600 ευρώ ετησίως για δαπάνες που σχετίζονται με το εισόδημα, ειδικές δαπάνες και έκτακτα βάρη, διότι τα εφάπαξ ποσά δεν λαμβάνονται υπόψη με αυτό το ειδικό έντυπο.

Για τα Werbungskosten, οι εργαζόμενοι διαθέτουν εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ για το έτος 2022, οπότε πρέπει να πραγματοποιήσετε τουλάχιστον 1.800 ευρώ σε Werbungskosten για να έχετε πιθανότητες να λάβετε τη μείωση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Για παράδειγμα, αν διανύετε 40 χιλιόμετρα για να πάτε στη δουλειά σας, μπορείτε να διεκδικήσετε κατ’ αποκοπήν 30 λεπτά για τα πρώτα 20 χιλιόμετρα.

Λόγω του νόμου περί φορολογικής ελάφρυνσης, για τα υπόλοιπα 20 χιλιόμετρα είναι δυνατή η καταβολή 38 λεπτών ανά χιλιόμετρο.

Αυτό σας φέρνει στα 6 ευρώ για τα πρώτα 20 χιλιόμετρα και στα 7,60 ευρώ για τα υπόλοιπα 20 χιλιόμετρα. Τα 13,80 ευρώ για 220 εργάσιμες ημέρες αντιστοιχούν σε 3.036 ευρώ, ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ τα απαιτούμενα 1.800 ευρώ. Αν αφαιρέσετε το εφάπαξ ποσό των 1.200 ευρώ, σας απομένει ένα επίδομα 1.836 ευρώ.

Ένας μισθωτός με φορολογική κατηγορία 1 και ακαθάριστο μισθό 3.500 ευρώ, ο οποίος υπόκειται σε εκκλησιαστικό φόρο, ζει στο Βερολίνο και μπορεί να παρουσιάσει επίδομα 2.320 ευρώ (μετά την αφαίρεση του εφάπαξ), θα πάρει περίπου 543 ευρώ περισσότερα καθαρά που θα του καταβληθούν επί του μισθού του Δεκεμβρίου, αν υποβάλει αίτηση τον Νοέμβριο.

Με τη δυνατότητα του αφορολόγητου επιδόματος, ωστόσο, οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν λιγότερο ή περισσότερο φόρο. Αντί να πάρουν τα χρήματα πίσω από την εφορία μέσω της φορολογικής δήλωσης το επόμενο έτος, απλά πληρώνουν λιγότερους φόρους εκ των προτέρων. Έτσι, ο λογαριασμός παραμένει ο ίδιος.

Απλώς επωφελείστε νωρίτερα από τη φορολογική ελάφρυνση και αυξάνετε τη ρευστότητά σας, ιδίως σε περιόδους κρίσης. Από την άλλη πλευρά, εάν η εφορία εγκρίνει την αίτηση για μείωση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών, η φορολογική δήλωση στο τέλος του έτους είναι υποχρεωτική.

Η μείωση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών είναι επομένως μια επικερδής επιλογή ιδίως για τους εργαζόμενους με υψηλές δαπάνες που σχετίζονται με το εισόδημα (π.χ. μεγάλες μετακινήσεις), εφόσον θέλουν να λαμβάνουν μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα κάθε μήνα και όχι μόνο μία φορά το χρόνο μετά τη φορολογική δήλωση.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.