Πώς θα αντιμετωπίσει η Γερμανία το πρόβλημα του αργού ίντερνετ;

Το γερμανικό διαδίκτυο είναι γνωστό ότι πλήττεται από νεκρές ζώνες και αργές ταχύτητες λήψης, αλλά η κυβέρνηση ελπίζει ότι ένας νέος νόμος θα βοηθήσει να μπει η χώρα στον 21ο αιώνα. Δείτε πώς.

Τι συμβαίνει;

Δεν είναι μυστικό ότι το διαδίκτυο στη Γερμανία δεν είναι αρκετά καλό. Στην πραγματικότητα, είναι συχνά ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρούν οι ξένοι μετά τη μετακόμισή τους στη χώρα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα είναι επίσης μια ψηφιακή ατμομηχανή, αλλά ξανά και ξανά η χώρα καταλήγει κοντά στον πάτο της λίστας κατάταξης όσον αφορά τις ταχύτητες λήψης και την καθυστέρηση στο διαδίκτυο.

Το 2017, η Γερμανία κατέλαβε την 25η θέση σε μια κατάταξη των μέσων ταχυτήτων του διαδικτύου και μέχρι το 2021 είχε υποχωρήσει περαιτέρω στη λίστα, στην 38η θέση.

Αν και οι ταχύτητες βελτιώνονται σταδιακά τα τελευταία χρόνια, η τελευταία έρευνα έφερε τη Γερμανία πίσω από τουλάχιστον 18 άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την ταχύτητα του διαδικτύου της, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία, η Γαλλία και η Ρουμανία.

Για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ο συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) έχει συντάξει ένα νομοσχέδιο που θα δίνει σε όλους τους κατοίκους της χώρας το δικαίωμα σε γρήγορη ευρυζωνική σύνδεση.

Το νομοσχέδιο συμφωνήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη και θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

ΕΝΤΆΞΕΙ. Πόσο γρήγορο είναι το γρήγορο;

Όχι τρελά γρήγορο, δυστυχώς.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι σταθερές διαδικτυακές συνδέσεις παντού στη Γερμανία θα πρέπει στο μέλλον να παρέχουν στους πελάτες τους τουλάχιστον 10 megabits ανά δευτερόλεπτο (Mbit/s) για λήψεις (Downlowd) και 1,7 megabits ανά δευτερόλεπτο για μεταφορτώσεις (Upload).

Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα χαμηλό, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το 2020 καταγράφηκε στη Γερμανία μέση ταχύτητα λήψης περίπου 41 Mbit/s.

Αν και αυτό φαινόταν άσχημο σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, όπου η μέση ταχύτητα ήταν 70 Mbit/s, κάνει τον στόχο των 10 Mbit/s να φαίνεται λίγο υποφιλόδοξος.

Αξίζει όμως να θυμόμαστε ότι πρόκειται για την απόλυτα ελάχιστη ταχύτητα- έτσι τα περισσότερα σπίτια θα πρέπει να περιμένουν κάτι πολύ υψηλότερο από τα 10 Mbit/s.

Και αυτό το είδος ταχύτητας είναι γενικά αρκετά καλό για σχετικά γρήγορο HD streaming και εξαιρετική περιήγηση στο διαδίκτυο.

Εκτός από τις ελάχιστες ταχύτητες λήψης και μεταφόρτωσης, η κυβέρνηση λέει ότι η καθυστέρηση (χρόνος αντίδρασης) δεν πρέπει επίσης να υπερβαίνει τα 150 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Γιατί στοχεύουν τόσο χαμηλά;

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Volker Wissing (FDP), οι ελάχιστες απαιτήσεις έχουν ως στόχο να εξασφαλίσουν “την ψηφιακή συμμετοχή” όλων εκείνων “που μέχρι σήμερα έχουν αποκοπεί από την κάλυψη”.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται περισσότερο για την παροχή βασικών ευρυζωνικών συνδέσεων σε ανθρώπους σε πιο απομακρυσμένες περιοχές από το να κάνει τις ταχύτητες Wifi εξωφρενικά γρήγορες για όλους τους άλλους.

Ο Wissing ανέφερε επίσης ότι τα ελάχιστα πρότυπα θα επαναπροσδιορίζονται χρόνο με το χρόνο.

Αυτό θα λαμβάνει υπόψη την εξέλιξη της χρήσης του διαδικτύου στη Γερμανία, η οποία αλλάζει με την πάροδο των ετών λόγω της επέκτασης του δικτύου και των νέων τιμολογίων, είπε.

Τι λέει ο κόσμος;

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι συντηρητικοί της αντιπολίτευσης δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι με το προσχέδιο.

Περιγράφοντας τους στόχους ως “μη φιλόδοξους”, ο εκπρόσωπος ψηφιακής πολιτικής Reinhard Brandl (CDU) δήλωσε ότι ήδη αγνοούνται  οι σύγχρονες συνήθειες χρήσης του διαδικτύου από τους ανθρώπους.

“Έχουμε σημαντικές αμφιβολίες ως προς το αν ένας ρυθμός λήψης 10 megabit και ένας ρυθμός μεταφόρτωσης 1,7 megabit ανά σύνδεση είναι επαρκής ως βασική υπηρεσία για μια οικογένεια με παιδιά”, δήλωσε ο Brandl.

Πότε θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές;

Αρχικά, το διάταγμα επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου – αλλά το νομοσχέδιο πρέπει ακόμη να λάβει την έγκριση της Μπούντεσταγκ και του Μπούντεσρατ για να μπορέσει να γίνει νόμος.

Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Μεταφορών αναμένει τώρα ότι θα χάσει την προθεσμία του Ιουνίου και θα μπορούσε να εισαγάγει τους κανόνες αργότερα το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.

Τι θα σημαίνει η αλλαγή του νόμου;

Για πρώτη φορά, θα σημαίνει ότι οι πολίτες στη Γερμανία έχουν νόμιμο δικαίωμα σε συγκεκριμένες ευρυζωνικές ταχύτητες. Αυτό τους δίνει λόγο να διαμαρτύρονται στους παρόχους δικτύου εάν δεν λαμβάνουν την ελάχιστη ταχύτητα.

Θα μπορούσε επίσης να δώσει ώθηση στον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Δικτύων να επιταχύνει την ανάπτυξη υποδομών που μπορούν να βελτιώσουν τις ευρυζωνικές ταχύτητες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να φροντίσει για την τοποθέτηση νέων καλωδίων.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.