Πως θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί το τραγικό δυστύχημα;

Τα συστήματα και οι τεχνολογίες για να αποφευχθεί το ανθρώπινο λάθος και το χρονικό ενός προαναγγελθέντος δυστυχήματος υπάρχουν σε όλες τις μεταφορές και κυρίως στα τρένα. Μόνο που δεν είχαν τεθεί ποτέ σε χρήση. Πως λειτουργούν;

Όπως ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος θα πρέπει να συντηρείται σωστά και να πληρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφάλειας, έτσι και ένας σύγχρονος σιδηρόδρομος θα πρέπει να διαθέτει όλα τα διαθέσιμα συστήματα.

Ήταν θέμα χρόνου για να γίνει κάποιο μεγάλο κακό, λένε όσοι γνωρίζουν τη διαχρονική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ελληνικό δίκτυο σιδηροδρόμων.

Είχαν προηγηθεί διάφορα άλλα ατυχήματα που επισήμαιναν τις ελλείψεις στα συστήματα ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων.

Μία από τις πιο σοβαρές ελλείψεις είναι το ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου αμαξοστοιχιών ETCS, όπως αυτό προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το γενικότερο σύνολο ονομάζεται ERTMS (European Rail Traffic Management System) και είναι ένα σύστημα για τη σωστή και ασφαλή διαχείριση και λειτουργία των σιδηροδρόμων στις χώρες της ΕΕ.

Υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία που απαρτίζουν το σύστημα ERTMS. Το ένα είναι η επίγεια επικοινωνία GSM-R και το άλλο το ETCS (European Train Control System).

Ειδικότερα το τελευταίο είναι απαραίτητο σε γραμμές υψηλής ταχύτητας και υπάρχουν αναφορές πως για το ελληνικό δίκτυο και ειδικότερα στην περιοχή που έγινε το τραγικό δυστύχημα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ETCS, όπως και για τα φωτοσήματα και για την τηλεδιοίκηση.

Φανταστείτε κάτι ανάλογο με την V2V επικοινωνία των αυτοκινήτων.

Τι κάνει το ETCS; Στόχος είναι να επιτρέπει τόσο στις επιβατικές όσο και στις εμπορικές τρενάμαξες να ταξιδεύουν ταχύτερα και ασφαλέστερα.

Το βασικό είναι πως προστατεύει και αποτρέπει το ανθρώπινο λάθος. Ωστόσο, δεν αρκεί να είναι απλά εγκατεστημένο στις αμαξοστοιχίες αλλά και να λειτουργεί.

Και οι πιο πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν πως το σύστημα της τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης δε λειτουργούσε στη συγκεκριμένη γραμμή.

Χάρη στο σύστημα ETCS ο μηχανοδηγός έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται για την κατάσταση της γραμμής σε μεγάλη απόσταση μπροστά του.

Το σύστημα μπορεί αυτόματα να λαμβάνει δεδομένα από τους επίγειους αναμεταδότες (π.χ. τους φωτεινούς σηματοδότες, σταθερά σημεία εντός και εκτός ραγών κ.α.) και να καθορίζει τη μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα ή ακόμη και να επιβραδύνει το τρένο όταν αυτό είναι αναγκαίο.

Προφανώς, στους ελληνικούς σιδηρόδρομους τα σύγχρονα συστήματα GPS και οι σχετικές τεχνολογίες απουσιάζουν ή υπολειτουργούν.

Σε ένα μεγάλο ποσοστό ο έλεγχος και η διαχείριση γίνεται χειροκίνητα και εμπειρικά με αποτέλεσμα να αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό η πιθανότητα του ανθρώπινου λάθους. Κάτι που έγινε στα Τέμπη και στοίχισε τη ζωή σε έως τώρα 40 συνανθρώπους μας.

Αν έχετε περισσότερες απορίες για τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων ETCS τα παρακάτω βίντεο μπορούν να σας λύσουν αρκετές από αυτές.

Πηγή: newsauto.gr

————————————————————————————————

Σχετική αρθρογραφία – Ελλάδα σύγκρουση τρένων

————————————————————————————————

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΔΕΙΤΕ live

Ελλάδα-Live: Oι εξελίξεις για τη φονική σύγκρουση τρένων

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.