Πώς το κόστος ζωής επηρεάζει τους ανθρώπους στη Γερμανία;

Η ενέργεια και ορισμένα είδη σούπερ μάρκετ στη Γερμανία αυξάνονται σε τιμές πολύ ταχύτερα από το συνολικό ρυθμό πληθωρισμού – και αυτό έχει κάνει περισσότερα από τα μισά γερμανικά νοικοκυριά να ανησυχούν για τον προϋπολογισμό τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Με το κόστος των καθημερινών ειδών να ανεβαίνει στα ύψη, πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία αισθάνονται την πίεση. Και μια νέα έρευνα αποκάλυψε τις επιπτώσεις στους ανθρώπους.

Περίπου το 57% των ανθρώπων στη Γερμανία δηλώνουν ότι η αύξηση των τιμών αποτελεί “μεγάλο πρόβλημα” για αυτούς, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σχέση με τον Ιούλιο, όταν ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ZDF υπέβαλε το ίδιο ερώτημα και διαπίστωσε ότι μόνο το 40% των ερωτηθέντων ανησυχούσε τότε για την αύξηση του κόστους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τιμές της ενέργειας έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Η τιμή του φυσικού αερίου – το οποίο χρησιμοποιούν περίπου τα μισά γερμανικά νοικοκυριά για θέρμανση – έχει πενταπλασιαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τι άλλο αυξάνεται σε τιμές στη Γερμανία;

Δεν είναι μόνο η τιμή της ενέργειας που αυξάνεται απότομα. Όποιος έχει πάει να αγοράσει τρόφιμα τους τελευταίους μήνες θα έχει παρατηρήσει μια σημαντική αύξηση.

Μια ανάλυση του ειδησεογραφικού περιοδικού Focus διαπίστωσε ότι η τιμή αρκετών κοινών ειδών σούπερ μάρκετ είχε εκτοξευθεί προς τα πάνω για άλλη μια φορά, με πολλά παντοπωλεία και εκπτωτικά καταστήματα λιανικής πώλησης να έχουν αυξήσει τις τιμές τους την 1η Οκτωβρίου για να προσαρμοστούν στο υψηλότερο κόστος από την πλευρά τους.

Με αύξηση 65%, η ζάχαρη είδε μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών. Συγκεκριμένα, η τιμή για ένα κιλό ζάχαρης, διπλασιάστηκε.

Οι τιμές των μπισκότων βουτύρου – ένα συνηθισμένο σνακ στη Γερμανία – αυξήθηκαν κατά 20%, ενώ ο καφές και το μέλι αυξήθηκαν κατά 30%.Η τιμή της κέτσαπ σκαρφάλωσε κατά 50%.

Το μπούτι χήνας και το στήθος χήνας – τυπική γερμανική λιχουδιά για γιορτές όπως τα Χριστούγεννα – διπλασιάστηκε σε τιμή που ξεπερνά τα 20 ευρώ σε ορισμένα καταστήματα του Μονάχου, λόγω του υψηλότερου κόστους ζωοτροφών και μεταφοράς πρόσφατα.

Τι σημαίνει αυτό για τους ανθρώπους στη Γερμανία;

Αυτές οι αυξήσεις είναι πολύ πάνω από το γερμανικό ποσοστό πληθωρισμού. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου στο 7,9%, το ποσοστό πληθωρισμού της χώρας και έχει σπάσει μεταπολεμικά ρεκόρ αρκετές φορές ήδη φέτος.

Αλλά μια μελέτη διαπιστώνει ότι πολλοί Γερμανοί αισθάνονται – και ενεργούν – σαν το ποσοστό να είναι πολύ υψηλότερο.

Σύμφωνα με μια μελέτη της Internationale Hochscule που έγινε αποκλειστικά για την εφημερίδα Welt, το Inflationsgefühl – ή αυτό που οι ερωτηθέντες αισθάνονται ότι το ποσοστό πληθωρισμού είναι στην πραγματικότητα – βρίσκεται στο 34%.

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στην εν λόγω μελέτη δήλωσαν ότι “ανησυχούν πολύ” για την αύξηση των τιμών. Εν τω μεταξύ, το 37% δήλωσε ότι “ανησυχεί κάπως”. Πάνω από το 80% αναμένουν ότι το πρόβλημα θα επιδεινωθεί.

Οι συντάκτες της μελέτης λένε ότι οι άνθρωποι στη Γερμανία μπορεί να υπερεκτιμούν το ποσοστό του πληθωρισμού επειδή οι μεγαλύτερες αυξήσεις είναι σε τομείς που τείνουν να παρατηρούν καθημερινά.

“Αντιλαμβανόμαστε πάντα τον πληθωρισμό εκεί όπου έχουμε καταναλωτικές δαπάνες”, δήλωσε στη Welt ο καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Johannes Trey. “Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το τι πρέπει να πληρώνουν καθημερινά για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες”.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να μειώσουν τις δαπάνες σε ορισμένους τομείς, με τις περικοπές στις αγορές επίπλων, συσκευών και ταξιδιών να αποτελούν το πιο δημοφιλές μέτρο εξοικονόμησης δαπανών. Περίπου το 80% δηλώνουν ότι καταβάλλουν προσπάθεια να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ερωτηθέντες είναι λιγότερο πιθανό να περιορίσουν τις πολυτέλειες, όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα, ή την κατανάλωση σε ΜΜΕ, όπως η αγορά εφημερίδων ή οι συνδρομές σε streaming.

Η υποστήριξη για την Ουκρανία παραμένει υψηλή παρά την πίεση των τιμών στη Γερμανία

Παρόλο που η οικονομική πίεση που βιώνουν οι άνθρωποι στη Γερμανία έχει αυξηθεί, το γενικό επίπεδο υποστήριξης της Ουκρανίας μεταξύ των καθημερινών Γερμανών εξακολουθεί να είναι υψηλό – παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος είναι μία από τις κύριες αιτίες των υψηλών επιπέδων πληθωρισμού ρεκόρ.

Η δημοσκόπηση του ZDF ρώτησε “θα πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία παρόλο που αυτό σημαίνει υψηλότερες τιμές για εμάς;”. Και το 74% απάντησε “Ναι” (!) τον Σεπτέμβριο.

Αν και ο επερχόμενος χειμώνας αναμένεται να φέρει ακόμη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση, το ποσοστό αυτό έχει ελαφρώς ανοδική τάση τους τελευταίους τρεις μήνες.

Εν τω μεταξύ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ετοιμάζει επί του παρόντος ένα νέο πακέτο στήριξης ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, επιπλέον των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη εγκρίνει η Μπούντεσταγκ τους τελευταίους μήνες.

Το πακέτο αναμένεται να παράσχει ανακούφιση από τον πληθωρισμό, εισάγοντας τα πάντα, από ένα προσωρινό ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου έως έναν διάδοχο του καλοκαιρινού παγγερμανικού εισιτηρίου των 9 ευρώ για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης