Πόση βοήθεια έχει προσφέρει η Γερμανία στην Ουκρανία;

Η στήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία κατατάσσεται δεύτερη στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς – αλλά δίνουν αυτοί οι αριθμοί μια ακριβή εικόνα;

Συνδυάζοντας την οικονομική βοήθεια, την ανθρωπιστική βοήθεια και τις παραδόσεις όπλων μαζί, η γερμανική κυβέρνηση έχει στείλει φέτος 5,45 δισεκατομμύρια ευρώ απευθείας στην Ουκρανία.

Έχει επίσης διοχετεύσει άλλα 7,15 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών της ΕΕ για την Ουκρανία, δηλαδή συνολικά 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε γερμανική υποστήριξη.

Σύμφωνα με το Ukraine Support Tracker του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW) στο Κίελο, αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσό από κάθε άλλη χώρα από τότε που άρχισαν να μετράνε στα τέλη Ιανουαρίου.

Οι ΗΠΑ έρχονται πρώτες με 47,8 δισ. ευρώ, με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκονται στην τρίτη και τέταρτη θέση με περίπου 7 δισ. ευρώ έκαστη.

Συνολικά, τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν παράσχει βοήθεια ύψους 51,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν ότι ενώ η ΕΕ θα αναπτύξει άλλο ένα πακέτο στήριξης ύψους 18 δισ. ευρώ για την Ουκρανία το 2023, η ταχύτητα των γερμανικών παραδόσεων όπλων θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά.

“Με τις μαζικές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε μη στρατιωτικές υποδομές, η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας έκτακτης ανάγκης, μετασχηματιστές και ικανότητα για να αντιμετωπίσει το κρύο και τις μακροχρόνιες διακοπές ρεύματος.

Μέχρι στιγμής όμως, η Γερμανία έχει παραδώσει μόνο ένα από τα πέντε συστήματα αεράμυνας IRIS-T που έχει υποσχεθεί”, λέει ο επικεφαλής της μελέτης Christoph Trebesch από το IfW.

Άρα η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμπαραστάτες της Ουκρανίας;

Όσον αφορά τους απόλυτους αριθμούς, σίγουρα είναι – αλλά μια πιο προσεκτική ματιά στους αριθμούς λέει μια ελαφρώς διαφορετική ιστορία.

Όταν μετράται σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της – της τέταρτης μεγαλύτερης στον κόσμο – η συνεισφορά της Γερμανίας υστερεί σημαντικά σε σχέση με άλλες χώρες.

Εδώ, τα κράτη της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, μαζί με την Πολωνία και τη Σλοβακία, αποτελούν τους πέντε μεγαλύτερους υποστηρικτές της Ουκρανίας σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας τους.

Με βάση αυτό το μέτρο, η Γερμανία δεν μπαίνει καν στις 15 πρώτες χώρες.

“Η Γερμανία έχει αποδείξει ότι μπορεί εύκολα να κινητοποιήσει τις δικές της δαπάνες, είτε πρόκειται για 100 δισεκατομμύρια ευρώ για το “Zeitenwende” των αμυντικών δαπανών είτε για τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακούφιση από την ενεργειακή κρίση”, λέει η Minna Alander, ειδικός στη γερμανική εξωτερική πολιτική, η οποία εντάχθηκε πρόσφατα στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια εργασίας στο Βερολίνο.

“Αυτή είναι μια συντριπτική σύγκριση όταν αναλογιστεί κανείς τα χρήματα που έχει δώσει στην Ουκρανία”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης