Πόσο ασφαλείς είναι οι εκλογές στη Γερμανία;

Ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής αρμόδιων υπηρεσιών προειδοποιούν για τον κίνδυνο χάκινγκ κομμάτων και υποψηφίων. Εκλογικά κέντρα εκτός διαδικτύου.

Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι εκλογές στη Γερμανία στις 26 Σεπτεμβρίου θα είναι ασφαλείς. Σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων.

Ένα από τα μέτρα είναι ότι τα αποτελέσματα δεν πρόκειται να διακινούνται από τα εκλογικά κέντρα μέσω του διαδικτύου. Στην ίδια συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής Γκέοργκ Τίλ διαβεβαίωσε για την ασφάλεια της επιστολικής ψήφου.

Προς το παρόν «δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ανωμαλίες σε βαθμό που θα επηρέαζαν το εκλογικό αποτέλεσμα.» Άλωστε, ουδέποτε στα 54 χρόνια που παρέχεται αυτή η δυνατότητα συμμετοχής στις γερμανικές εκλογές δεν έχουν παρουσιαστεί αξιοσημείωτες παραβιάσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο, όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών να πυκνώσουν οι προσπάθειες στο διαδίκτυο για διάδοση παραπλανητικών ή ψευδών πληροφοριών προκειμένου να χειραγωγηθούν οι ψηφοφόροι.

Ο δε επικεφαλής της μυστικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας του Συντάγματος Τόμας Χάλντενβανγκ προειδοποίησε ότι θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα οι προσπάθειες χάκινγκ κομμάτων και υποψηφίων προκειμένου να συγκεντρωθούν πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα για να διαδοθούν στα κοινωνικά μέσα.

Από τις αρχές του χρόνου η υπηρεσία του εντόπισε σχετικές δραστηριότητες ενός χάκερ στη Γερμανία, πίσω από τον οποίο κρύβεται μάλλον μυστική υπηρεσία του εξωτερικού.

Ο κ. Χάλντεβανγκ προειδοποίησε επίσης για επιθέσεις εξτρεμιστών στο διάστημα του προεκλογικού αγώνα που θα αφορούν αφίσες και συγκεντρώσεις των κομμάτων.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο | DW

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.