Πόσο εύκολη είναι η εκμάθηση Γερμανικών;

Τα Γερμανικά έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο σε παιδιά αλλά και στους ενήλικες.

Πλέον, ολοένα και περισσότεροι μαθητές επιλέγουν τα Γερμανικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα, ενώ αρκετοί είναι και οι ενήλικες που βάζουν ως στόχο την εκμάθηση της γλώσσας, για να σπουδάσουν ή να δουλέψουν στη Γερμανία.

Υπάρχει, όμως, ένας μύθος γύρω από τα Γερμανικά, ότι είναι μια πολύ δύσκολη γλώσσα που απαιτεί πολλά χρόνια εκμάθησης, ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που δεν καταφέρνουν ποτέ να την κατανοήσουν και να την αγαπήσουν.

Τι ακριβώς ισχύει; Είναι όντως τόσο δύσκολα τα Γερμανικά; Πώς μπορεί κανείς να τα μάθει εύκολα και αποτελεσματικά; Οι πεπειραμένοι καθηγητές Γερμανικών από την πλατφόρμα instateacher μας εξηγούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Η κατάλληλη ηλικία

Ας ξεκινήσουμε από το αυτονόητο. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει κανείς να μαθαίνει μια οποιαδήποτε γλώσσα, και πόσο μάλλον μια δύσκολη, τόσο το καλύτερο.

Στατιστικά, τα παιδιά που ξεκινούν ιδιαίτερα μαθήματα Γερμανικών από το δημοτικό ή ακόμα και το νηπιαγωγείο, έχουν και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν μέχρι το τέλος της μαθησιακής τους ζωής πτυχίο υψηλού επιπέδου (Γ1 ή Γ2).

Βέβαια, τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν τα Γερμανικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα, οπότε δεν την ξεκινούν νωρίτερα από την 5η Δημοτικού. Θα λέγαμε ότι η ηλικία των 10-11 ετών είναι το αργότερο που μπορεί να ξεκινήσει Γερμανικά ένας μαθητής, αν θέλει μέχρι την 1η Λυκείου να έχει πάρει κάποιο καλό δίπλωμα (Β1 ή Β2).

Φυσικά, και ενήλικες μπορούν να ξεκινήσουν Γερμανικά, όμως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δεσμευτούν σε περισσότερες ώρες την εβδομάδα, ώστε να έχουν την επιθυμητή εξέλιξη μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Πόσες ώρες την εβδομάδα απαιτούνται;

Εφόσον μιλάμε για ιδιαίτερα μαθήματα, όπου η συγκέντρωση του μαθητή είναι αυξημένη και το μάθημα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του, τότε καλό είναι ο μαθητής να ξεκινήσει από 1-2 ώρες την εβδομάδα. Έτσι, το παιδί θα έχει ένα ομαλό ξεκίνημα και θα εισέλθει σταδιακά στον απαιτητικό αλλά όμορφο κόσμο των Γερμανικών.

Από την 1η Γυμνασίου και εφόσον θέλει να πάρει κάποιο δίπλωμα (π.χ. το Β1 στην 2α Γυμνασίου και το Β2 στην 1η Λυκείου), τότε οι ώρες θα πρέπει να αυξηθούν σε 2-4 ώρες την εβδομάδα ανάλογα και το επίπεδο του μαθητή.

Στους ενήλικες ισχύουν διαφορετικά πράγματα. Με δεδομένο ότι ένας ενήλικας θέλει συνήθως να ολοκληρώσει γρηγορότερα την εκμάθηση, καθώς λίγοι είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν 6-7 χρόνια σε μια γλώσσα, καλό είναι να προχωρήσει με δίωρα ιδιαίτερα μαθήματα τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, ώστε να δει γρήγορα πρόοδο.

Γερμανικές παροιμίες, Γερμανική γλώσσα
εκμάθηση Γερμανικών | By geralt

Η σωστή μέθοδος εκμάθησης

Ναι, τα Γερμανικά είναι μια δύσκολη γλώσσα. Είναι, όμως, πάρα πολλά παιδιά που την αγαπούν και προχωρούν πολύ καλά σε αυτή. Τη διαφορά την κάνει η διδασκαλία, η οποία πρέπει να γίνεται ολιστικά, ώστε να κατανοηθούν με επάρκεια όλες οι πλευρές αυτής της περίπλοκης αλλά ιδιαίτερα δομημένης γλώσσας.

Έτσι, πρέπει από νωρίς να δοθεί έμφαση με πολλές ασκήσεις στην εμπέδωση της γραμματικής και του συντακτικού, καθώς οι κανόνες είναι πολλοί. Πάνω σε αυτό θα πατήσει η εκμάθηση του λεξιλογίου.

Τα παιδιά δεν δυσκολεύονται ιδιαίτερα στο λεξιλόγιο, ειδικά αν αυτό γίνεται με ευχάριστες ασκήσεις, τραγούδια και παρακολούθηση ταινιών.

Το σημαντικότερο στα Γερμανικά είναι να δοθεί στον μαθητή ο επαρκής χρόνος να καταλάβει και να εφαρμόσει τους ποικίλους κανόνες που διέπουν τη γλώσσα.

Έτσι, είναι βασικό να ξεκινήσει νωρίς και να προχωράει όλα τα χρόνια με επαρκείς ώρες μαθημάτων, ώστε να πετύχει τους στόχους του. Στο instateacher μπορείτε να βρείτε έμπειρους καθηγητές Γερμανικών που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα σε πολύ χαμηλές τιμές, έτσι ώστε το οικονομικό να μην αποτελεί εμπόδιο.

Πηγή: flashnews.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.