Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στη Γερμανία;

Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στη Γερμανία; Δείτε τι πρέπει να ξέρετε για τα τέλη των παιδικών σταθμών (Kitas) σε διάφορα γερμανικά κρατίδια…

Από το 2013, κάθε παιδί ηλικίας άνω του ενός έτους έχει νόμιμο δικαίωμα σε μερικώς επιδοτούμενη κρατική παιδική φροντίδα στη Γερμανία.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι επιλογών ημερήσιας φροντίδας, από Kinderkrippen (βρεφονηπιακοί σταθμοί) έως Kindergärten (νηπιαγωγεία), αλλά όλα περικλείονται κάτω από τον γενικό όρο Kita, που είναι η συντομογραφία του Kindertagesstätte (παιδικός σταθμός).

Δυστυχώς, το δικαίωμα σε μια θέση Kita στη θεωρία δεν είναι πάντα το ίδιο με την εξασφάλιση μιας θέσης στην πράξη. Η ζήτηση για παιδική φροντίδα ξεπερνάει μαζικά την προσφορά στη Γερμανία, οπότε δεν είναι καθόλου απίθανο για τους μελλοντικούς γονείς να αρχίσουν να κάνουν τις έρευνές τους ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το άλλο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι τα δίδακτρα των Kita και οι κρατικές επιδοτήσεις παιδικής φροντίδας αποφασίζονται σε επίπεδο κρατιδίου.

Για να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα, αυτές οι κρατικές αποφάσεις εφαρμόζονται με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικές περιοχές, πράγμα που σημαίνει ότι δύο ομάδες γονέων σε δύο διαφορετικές πόλεις της Βάδης-Βυρτεμβέργης μπορεί να πληρώνουν εντελώς διαφορετικά ποσά για τη φροντίδα των παιδιών τους.

Ακολουθούν τα κυριότερα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το κόστος της παιδικής μέριμνας σε κάθε ένα από τα ομόσπονδα κρατίδια.

Πόσα πρέπει να πληρώσω για τα παιδιά στα Ομόσπονδα Κρατίδια της Γερμανίας;

Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στη Βαυαρία;

Στη Βαυαρία, το κόστος της παιδικής μέριμνας διαφέρει σημαντικά από πόλη σε πόλη και από περιοχή σε περιοχή. Στο Μόναχο, για παράδειγμα, το ύψος των τελών εξαρτάται από το είδος της δομής στην οποία φοιτά το παιδί: η φροντίδα σε έναν παιδικό σταθμό (προσχολική ηλικία) είναι δωρεάν, ενώ οι παιδικοί σταθμοί για μικρότερα παιδιά δεν είναι. Ωστόσο, οι γονείς με κοινό ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 80.000 ευρώ μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μειωμένα δίδακτρα.

Κάτω από ένα ορισμένο όριο εισοδήματος, οι γονείς μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για το βαυαρικό επίδομα ημερήσιας φροντίδας (Krippengeld). Πρόκειται για συνεισφορά 100 ευρώ μηνιαίως για το κόστος της παιδικής φροντίδας για παιδιά άνω του ενός έτους.

Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στη Βάδη-Βυρτεμβέργη;

Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, οι γονείς καταβάλλουν διαφορετικά ποσά για τη φροντίδα των παιδιών ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους.

Στη Χαϊλμπρόν, για παράδειγμα, η φροντίδα των παιδιών είναι δωρεάν από την ηλικία των τριών ετών, ενώ στη Στουτγάρδη οι οικογένειες καταβάλλουν τέλη που συνδέονται εν μέρει με το εισόδημά τους.

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του κρατιδίου με ετήσιο εισόδημα έως 70.000 ευρώ μπορούν να λάβουν μια οικογενειακή κάρτα που μειώνει τα τέλη παιδικής φροντίδας κατά περίπου δέκα λεπτά ανά ώρα.

Σε άλλα μέρη του κρατιδίου, οι γονείς μπορεί να κληθούν να πληρώσουν έως και 600 ευρώ μηνιαίως για τη φροντίδα των παιδιών.

Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στο Βερολίνο;

Από τον Αύγουστο του 2018, οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί στο Βερολίνο είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά, αν και οι γονείς αναμένεται να καταβάλουν μια μικρή συνεισφορά για τα γεύματα.

Τα Kitas επιτρέπεται επίσης να χρεώνουν επιπλέον για πρόσθετες υπηρεσίες, όπως ειδικές αθλητικές δραστηριότητες, βιολογικά τρόφιμα ή μαθήματα γλώσσας, πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 30 και 90 ευρώ μηνιαίως.

Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στο Βρανδεμβούργο;

Στο Βρανδεμβούργο, κάθε παιδί λαμβάνει δωρεάν τον τελευταίο χρόνο προσχολικής φροντίδας. Για τα μικρότερα παιδιά, οι γονείς αναμένεται να καταβάλουν μια συνεισφορά για τα γεύματα και τα λειτουργικά έξοδα των παιδικών σταθμών. Τα έξοδα αυτά ποικίλλουν στις διάφορες περιφέρειες και συνδέονται επίσης με το εισόδημα των γονέων.

Ωστόσο, τα άτομα που λαμβάνουν κοινωνική πρόνοια και τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν όλη την προσχολική φροντίδα των παιδιών τους.

Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στη Βρέμη;

Για τους γονείς που ζουν στη Βρέμη, η παιδική φροντίδα είναι δωρεάν μεταξύ τριών και έξι ετών, ενώ οι γονείς συνεισφέρουν μόνο στο κόστος των γευμάτων.

Για τα μικρότερα παιδιά, το κόστος μιας θέσης σε βρεφονηπιακό σταθμό εξαρτάται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, όπως το εισόδημα, ο αριθμός των παιδιών της οικογένειας και το εύρος της φροντίδας.

Τα άτομα που λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα και οι κάτοχοι του BremenPass μπορούν να έχουν δωρεάν την παιδική φροντίδα, ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού.

Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στο Αμβούργο;

Στο Αμβούργο, η φροντίδα για πέντε ώρες την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του γεύματος, είναι δωρεάν για τους γονείς. Όσοι επωφελούνται από πιο εκτεταμένη φροντίδα, δηλαδή ημερήσια φροντίδα έξι ή περισσότερων ωρών ημερησίως, καταβάλλουν εισφορά που διαβαθμίζεται ανάλογα με το επίπεδο εισοδήματος, το μέγεθος της οικογένειας, την ηλικιακή ομάδα και το εύρος της φροντίδας.

Για ένα παιδί που λαμβάνει οκτώ ώρες φροντίδας, το κόστος μπορεί να κυμαίνεται, για παράδειγμα, μεταξύ 11 και 191 ευρώ.

Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στην Έσση;

Στο κρατίδιο της Έσσης, τα παιδιά ηλικίας τριών έως έξι ετών λαμβάνουν δωρεάν έως και έξι ώρες φροντίδας την ημέρα. Για τα μικρότερα παιδιά, τα τέλη διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.

Στη Φρανκφούρτη, για παράδειγμα, οι γονείς μπορούν να αναμένουν να καταβάλουν περίπου 200 ευρώ το μήνα για μια θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό, καθώς και 30-50 ευρώ για τα γεύματα. Στο Βισμπάντεν, εν τω μεταξύ, το κόστος συνδέεται με τη διάρκεια και το είδος της απαιτούμενης φροντίδας.

Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στη Κάτω Σαξονία;

Στην Κάτω Σαξονία, τα παιδιά μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν φροντίδα έως και οκτώ ώρες την ημέρα από την ηλικία των τριών ετών.

Για τα παιδιά κάτω των τριών ετών, τα τέλη είναι συνήθως κλιμακωτά και μπορεί να εξαρτώνται από την εκάστοτε περιφέρεια.

Πόσα πρέπει να πληρώσω για τα παιδιά στα Ομόσπονδα Κρατίδια της Γερμανίας;
Πόσα πρέπει να πληρώσω για τα παιδιά στα Ομόσπονδα Κρατίδια της Γερμανίας;

Στο Ανόβερο, για παράδειγμα, το τέλος παιδικής φροντίδας εξαρτάται από το είδος της φροντίδας και το εισόδημα των γονέων. Οι γονείς καταβάλλουν επίσης 30 ευρώ το μήνα για την κάλυψη του κόστους των γευμάτων.

Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία;

Για τους τυχερούς γονείς στο βορειοανατολικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου, όλες οι θέσεις φροντίδας παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς πληρώνονται από το κράτος.

Οι γονείς μπορούν να επωφεληθούν από έως και 10 ώρες δωρεάν παιδικής φροντίδας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, χωρίς να ανησυχούν για κάποιο κόστος που θα τους βγάλει μάτι.

Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία;

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τα δύο τελευταία χρόνια φροντίδας ενός παιδιού πριν από την έναρξη του σχολείου είναι γενικά δωρεάν.

Για τα μικρότερα παιδιά, το τοπικό γραφείο πρόνοιας νέων αποφασίζει εάν και σε ποιο βαθμό εισπράττονται γονικές εισφορές για τη χρήση υπηρεσιών σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας ή σε παιδικούς σταθμούς.

Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στη Ρηνανία-Παλατινάτο;

Σε αυτό το δυτικό κρατίδιο, οι γονείς μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους δωρεάν σε βρεφονηπιακό σταθμό μόλις συμπληρώσουν τα δύο τους χρόνια. Πριν από αυτό, τα τέλη παιδικής φροντίδας ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή.

Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στο Σάαρλαντ;

Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα ομόσπονδα κρατίδια, το Saarland αφήνει τις αποφάσεις σχετικά με τα τέλη των παιδικών σταθμών στα επιμέρους ιδρύματα.

Όπως είναι φυσικό, αυτό καθιστά το μικροσκοπικό δυτικό κρατίδιο ένα από τα πιο ακριβά στη Γερμανία.

Στο Saarbrücken, για παράδειγμα, οι γονείς μπορούν να αναμένουν να πληρώσουν περίπου 187 ευρώ για μια θέση μισής ημέρας σε βρεφονηπιακό σταθμό και 368 ευρώ για μια θέση πλήρους ημέρας, χωρίς γεύματα.

Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στη Σαξονία-Άνχαλτ;

Στη Σαξονία-Άνχαλτ, οι γονείς πληρώνουν δίδακτρα παιδικής μέριμνας μόνο για το μεγαλύτερο παιδί τους και μπορούν να ζητήσουν την απαλλαγή από τα δίδακτρα (ή τη μερική απαλλαγή) ανάλογα με το εισόδημά τους.

Κατά γενικό κανόνα, ωστόσο, η φροντίδα των παιδιών κοστίζει μεταξύ 100-200 ευρώ μηνιαίως, με τους γονείς στο Χάλε να πληρώνουν 165 ευρώ μηνιαίως για μια οκτάωρη θέση στον παιδικό σταθμό και 119 ευρώ για μια οκτάωρη θέση στον παιδικό σταθμό.

Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στη Σαξονία;

Στη Σαξονία, επίσης, η συνεισφορά των γονέων για τη φροντίδα των παιδιών ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή.

Ωστόσο, τα τέλη δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 15-23% του μέσου δημοτικού κόστους για μια θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό και το 15-30% του κόστους για μια θέση σε νηπιαγωγείο. Τα παιδιά λαμβάνουν επίσης δωρεάν το τελευταίο έτος πριν από το σχολείο.

Στη Λειψία, η γονική συνεισφορά βασίζεται στον αριθμό των παιδιών, στο αν ο γονέας είναι μονογονέας και στη διάρκεια της φροντίδας.

Τα τέλη κυμαίνονται μεταξύ 56,30 ευρώ (δεύτερο παιδί, 20 ώρες την εβδομάδα) και 311,39 ευρώ (πρώτο παιδί, 55 ώρες την εβδομάδα). Τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για διάφορες μειώσεις.

Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν;

Από τον Ιανουάριο του 2022, το κόστος της παιδικής μέριμνας για τους γονείς στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν έχει περιοριστεί σε 232 ευρώ μηνιαίως για οκτώ ώρες ημερήσιας φροντίδας σε βρεφονηπιακό σταθμό και 226 ευρώ μηνιαίως για οκτώ ώρες φροντίδας σε παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο.

Οι γονείς πληρώνουν το μισό του ποσού αυτού για ένα δεύτερο παιδί και δεν υπάρχουν εισφορές από το τρίτο παιδί και μετά.

Ενώ το ποσό που καταβάλλουν οι γονείς γενικά δεν συνδέεται με το εισόδημα, τα άτομα που λαμβάνουν επιδόματα δεν καταβάλλουν καθόλου εισφορές και όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το Kita Geld για να τους βοηθήσει με τα έξοδα παιδικής φροντίδας.

Πόσο κοστίζει η φροντίδα των παιδιών στη Θουριγγία;

Στο κρατίδιο της Θουριγγίας, το τελευταίο έτος του παιδικού σταθμού είναι δωρεάν για τις οικογένειες από το 2018.

Και από τα μέσα του 2020, το προτελευταίο έτος πριν από το σχολείο είναι επίσης δωρεάν.

Ωστόσο, τα έξοδα για τα γεύματα εξακολουθούν να πρέπει να καταβάλλονται. Τα τέλη για τα υπόλοιπα έτη εξαρτώνται μεταξύ άλλων από το εισόδημα των γονέων, τον αριθμό των ωρών φροντίδας και τον αριθμό των παιδιών που λαμβάνουν φροντίδα.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.