Πόσο πιθανό είναι ένα ηλεκτρικό μπλακ άουτ στη Γερμανία;

Με φόντο την ενεργειακή κρίση, υπάρχουν επανειλημμένες προειδοποιήσεις για εκτεταμένες διακοπές ρεύματος τον προσεχή χειμώνα στη Γερμανία.

Οι ειδικοί, ωστόσο, θεωρούν ότι ο κίνδυνος αυτός είναι μικρός. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα.

Όταν οι άνθρωποι μιλούν για προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, ο όρος “μπλακ άουτ” χρησιμοποιείται πλέον συχνά. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν κατά της χρήσης της λέξης.

“Δεν είναι κάθε διακοπή ρεύματος ένα μπλακ άουτ”, τονίζει ο Christoph Maurer από την έδρα Ηλεκτρικών Ενεργειακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Erlangen-Nuremberg.

Ένα πραγματικό μπλακ άουτ είναι ένα “απόλυτο σενάριο κρίσης”, δηλαδή μια μεγάλης κλίμακας, απρογραμμάτιστη διακοπή ρεύματος που επηρεάζει μεγάλο αριθμό καταναλωτών, η οποία είναι επίσης πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές.

Ένα καταστροφικό μπλακάουτ είναι πολύ σπάνιο στη Γερμανία

Ένα τέτοιο μπλακ άουτ είναι πολύ σπάνιο γεγονός, δεν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο στη Γερμανία ή στη Βαυαρία εδώ και δεκαετίες, τονίζει επίσης ο Σύνδεσμος Βαυαρικής Βιομηχανίας Ενέργειας και Υδάτων (VBEW).

Ακόμα και τον Νοέμβριο του 2006, όταν το ρεύμα έπεσε σε όλη την Ευρώπη μετά τη διακοπή μιας γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της διέλευσης ενός κρουαζιερόπλοιου, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν εκατομμύρια νοικοκυριά μεταξύ Πορτογαλίας και Γερμανίας, η παροχή αποκαταστάθηκε παντού μετά από λιγότερο από μία ώρα. Εκείνη την εποχή, επηρεάστηκαν μόνο τμήματα της Βαυαρίας, ιδίως στη Φραγκονία.

Κανένα σημάδι blackout αυτό το χειμώνα στη Γερμανία

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι ούτε αυτόν τον χειμώνα αναμένεται πραγματικό μπλακ άουτ καταστροφικών διαστάσεων. Ο μηχανικός Maurer δεν βλέπει “κανένα σημάδι αυτού”.

Κατόπιν αιτήματος του BR, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων θεωρεί ένα τέτοιο σενάριο “πολύ απίθανο”. Και η οικονομολόγος Karen Pittel, εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας στο Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου, επιβεβαιώνει επίσης αυτό.

Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός προετοιμάζεται για τη διαχείριση κρίσεων

Προσθέτει, ωστόσο, ότι στην παρούσα κατάσταση πρέπει να υπάρχουν φόβοι για μικρότερες, περιφερειακές διακοπές ρεύματος. Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων το βλέπει επίσης έτσι: “Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων, ακόμη και ωριαίες καταστάσεις κρίσης στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ απίθανες το χειμώνα 22/23, αλλά αυτές δεν μπορούν ποτέ να αποκλειστούν εντελώς”.

Για να λάβει μέτρα για αυτό το ενδεχόμενο, ο οργανισμός θέλει τώρα να δημιουργήσει ένα δεύτερο κέντρο κρίσης για να είναι προετοιμασμένος για το “απίθανο ενδεχόμενο” ότι ο οργανισμός δικτύου θα πρέπει να διαχειριστεί ταυτόχρονα μια κατάσταση έλλειψης φυσικού αερίου και μια μεγάλη κρίση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το “τεστ αντοχής” δείχνει κίνδυνο για τεταμένη κατάσταση

Η βάση για τις εκτιμήσεις αυτές είναι το λεγόμενο “τεστ αντοχής” των μεγάλων διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τον επόμενο χειμώνα.

Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της Βαυαρίας είναι η Tennet, η οποία έχει την έδρα της στο Μπαϊρόιτ.

Εκπρόσωπος της Tennet επιβεβαίωσε κατόπιν αιτήματος της BR ότι το χειμώνα μπορεί να υπάρξει “εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας σε μεμονωμένες ώρες”. Σε “μεμονωμένα, ιδιαίτερα κρίσιμα σενάρια” θα μπορούσε επίσης να υπάρξει “έλλειψη φορτίου στη Γερμανία σε μεμονωμένες ώρες”.

Αντίμετρα από τους διαχειριστές του δικτύου στη Γερμανία

Για να αποφευχθεί αυτό, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς προτείνουν μια σειρά μέτρων. Εκτός από την πολυσυζητημένη πιθανή συνέχιση της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων, αυτές περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση όλων των συμβατικών εφεδρικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας στη Γερμανία, την προσπάθεια σύναψης συμβάσεων για πρόσθετες μονάδες παραγωγής ενέργειας στο εξωτερικό και τη λεγόμενη “λειτουργία εναέριων γραμμών που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες”.

Αυτό σημαίνει ότι στέλνεται περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια μέσω γραμμών υψηλής τάσης από ό,τι συνήθως επιτρέπεται σε κρύο καιρό, επειδή ψύχονται από το περιβάλλον.

Η ισχύς μπορεί να διακοπεί με ελεγχόμενο τρόπο στη Γερμανία

Εάν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, ωστόσο, οι διαχειριστές του δικτύου πρέπει να καταφύγουν σε “ελεγχόμενες διακοπές φορτίου” ως έσχατη λύση.

Αυτό σημαίνει ότι: οι καταναλωτές τίθενται εκτός δικτύου με προγραμματισμένο τρόπο και με προειδοποίηση, ενδεχομένως για λίγες ώρες.

Για την περίπτωση αυτή, μια εκπρόσωπος της Tennet συνιστά ήδη: “Όταν προειδοποιούμε για διακοπές λειτουργίας, οι άνθρωποι πρέπει να προετοιμάζονται ανάλογα, αλλά να διατηρούν την ψυχραιμία τους. Το ρεύμα θα επανέλθει αμέσως!”

Το κατά πόσον τέτοιες διακοπές έκτακτης ανάγκης προβλέπονται για τα νοικοκυριά ή μάλλον για τους μεγάλους καταναλωτές, όπως οι βιομηχανικές επιχειρήσεις, είναι θέμα που θα αποφασίσει ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν υπάρχει διαφορά στην ασφάλεια της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ πόλης και “υπαίθρου”, λέει ο Detlef Fischer της Βαυαρικής Ένωσης Ενέργειας και Υδάτων (VBEW) όταν ρωτήθηκε από την BR.

Μόνο αν το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας κατέρρεε πραγματικά, θα υπήρχε πλεονέκτημα στη λεγόμενη “μαύρη εκκίνηση” κοντά σε υφιστάμενους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να στηρίξει το δίκτυο στη Γερμανία

Ο Fischer μπορεί επίσης να φανταστεί ότι τις ημέρες που το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, ο πληθυσμός καλείται δημοσίως να εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια ορισμένων ωρών. Τέτοιες συγκεκριμένες εκκλήσεις έχουν ήδη γίνει σε άλλες χώρες.

Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, το Υπουργείο Οικονομίας κάλεσε τους χρήστες το καλοκαίρι να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 3 μ.μ. και 6 μ.μ., προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανή κρίση ηλεκτρικής ενέργειας. Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, οι διακοπές ρεύματος είναι ούτως ή άλλως ένα σχετικά συχνό φαινόμενο.

Μέχρι στιγμής, η ηλεκτροδότηση της Βαυαρίας ήταν ιδιαίτερα ασφαλής

Στη Βαυαρία, από την άλλη πλευρά, η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μέχρι στιγμής ιδιαίτερα αξιόπιστη, ακόμη και σε σύγκριση με τη υπόλοιπη Γερμανία.

Και έχει γίνει ακόμη πιο αξιόπιστη τα τελευταία χρόνια, παρά το συνεχώς αυξανόμενο μερίδιο της κυμαινόμενης παραγωγής από αιολική και ηλιακή ενέργεια. Το 2020, οι διακοπές ρεύματος στη Βαυαρία διήρκεσαν κατά μέσο όρο 8,64 λεπτά. Αυτή είναι η χαμηλότερη τιμή από το 2008.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.