Πότε θα απαλλαγεί η Γερμανία από τις υποχρεωτικές μάσκες στα MMM;

Είναι πάνω από δύο χρόνια πλέον που οι άνθρωποι στη Γερμανία είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Όμως ο υπουργός Μεταφορών δηλώνει ότι είναι υπέρ της αλλαγής αυτού του κανόνα, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την απαλλαγή από τις υποχρεωτικές μάσκες στις πτήσεις.

Οι υποχρεωτικές μάσκες προσώπου για τα αεροπορικά ταξίδια σε όλη την ΕΕ πρόκειται να καταργηθούν από τη Δευτέρα 16 Μαΐου, αν και αυτό εξαρτάται από τους κανονισμούς της χώρας και οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν ακόμη να απαιτούν από τους επιβάτες να φορούν μάσκες.

Η αλλαγή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη Γερμανία να καταργήσει τις υποχρεωτικές μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Μεταφορών Volker Wissing άφησε να εννοηθεί ότι είναι υπέρ της άρσης της απαίτησης να φορούν οι άνθρωποι μάσκες στα λεωφορεία, τα τρένα και τα τραμ.

“Θα πρέπει να προχωρήσουμε ομοιόμορφα σε όλη την Ευρώπη και να καταργήσουμε τις υποχρεωτικές μάσκες, ιδίως στα αεροπορικά ταξίδια”, δήλωσε ο Wissing: “Βλέπω την ίδια ανάγκη προσαρμογής για τις υποχρεωτικές μάσκες στα λεωφορεία και τα τρένα (στη Γερμανία)”.

Θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος περί προστασίας από τις λοιμώξεις

Η δήλωση του Wissing αναφέρεται στη χαλάρωση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας στις αερομεταφορές από τον Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Ωστόσο, η σύσταση των αρχών της ΕΕ εξαρτάται από την εφαρμογή της στην εθνική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τη σύσταση, εάν υπάρχει κρατική απαίτηση για τη χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες στο σημείο αναχώρησης ή προορισμού, αυτή θα πρέπει να συνεχίσει να ισχύει και στο αεροσκάφος.

Αυτό σημαίνει ότι αν η Γερμανία δεν ανατρέψει την απαίτηση για μάσκα στα δημόσια μέσα μεταφοράς (συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών ταξιδιών), οι επιβάτες θα πρέπει να εξακολουθούν να φορούν μάσκα στις πτήσεις με γερμανικές αεροπορικές εταιρείες και στα γερμανικά αεροδρόμια.

Προκειμένου να αρθεί η απαίτηση μάσκας σε αυτά τα μέρη, θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος περί προστασίας από τις λοιμώξεις, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Tagesschau. Ο νόμος ισχύει επί του παρόντος μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 2022.

Οι γερμανικές αεροπορικές εταιρείες δηλώνουν ότι είναι υπέρ της κατάργησης της απαίτησης μάσκας και της προαιρετικής εφαρμογής της.

Η Γερμανία χαλάρωσε πρόσφατα τους κανόνες για τις μάσκες προσώπου – αλλά οι υποχρεωτικές μάσκες παραμένουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε χώρους όπως τα νοσοκομεία και τα ιδρύματα περίθαλψης.

Η Ένωση Γερμανικών Εταιρειών Μεταφορών υποστηρίζει επίσης την κατάργηση των μασκών προστασίας από τον κορονοϊό στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

“Εδώ και μήνες βιώνουμε γεμάτα ποδοσφαιρικά γήπεδα, συναυλίες και εκδηλώσεις χωρίς υποχρεωτικές μάσκες. Αλλά και σε εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και σούπερ μάρκετ, όλο και περισσότεροι άνθρωποι κυκλοφορούν χωρίς μάσκες”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Oliver Wolff.

Ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι οι υποχρεωτικές μάσκες θα συνεχιστούν προς το παρόν.

Τα παιδιά κάτω των έξι ετών εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.