Πότε προβλέπεται το τέλος της αλλαγής της ώρας;

Η ώρα αλλάζει ξανά αυτό το Σαββατοκύριακο. Το βράδυ αυτής της Κυριακής, το ρολόι πάει μπροστά μία ώρα – από τις δύο στις τρεις. Αλλά μισό λεπτό: Δεν επρόκειτο να τελειώσει η διαδικασία αλλαγής της ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος;

Γιατί πρέπει να καταργηθεί η διαδικασία αλλαγής της ώρας;

Το 2018, η Επιτροπή της ΕΕ ρώτησε τους πολίτες. Το αποτέλεσμα: 84 τοις εκατό ήταν υπέρ του τερματισμού της αλλαγής της ώρας.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν ως λόγους, για παράδειγμα, ότι η αλλαγή είναι επιβλαβής για την υγεία.

Το κοινοβούλιο της ΕΕ ψήφισε το 2019 για να την καταργήσει το 2021.

Τι συνέβη από τότε;

Όχι πολλά. Η μπάλα βρίσκεται στα 27 κράτη-μέλη. Πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία και να διευκρινίσουν εάν θέλουν μόνιμη θερινή ή χειμερινή ώρα.

Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις στο Συμβούλιο της ΕΕ δεν έχουν βρει κοινή λύση. Ο εκπρόσωπος Markus Ferber δήλωσε ενοχλημένος, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη:

“Η συζήτηση μεταξύ των κρατών-μελών δεν έχει καν ξεκινήσει. Μέχρι στιγμής, δεν βλέπω καμία σοβαρή προσπάθεια για αυτήν τη διαδικασία”.

Ποια είναι η γερμανική θέση;

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει να υπάρχουν χώρες με θερινή και χώρες με χειμερινή ώρα στην Ευρώπη, δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών.

Η Επιτροπή δεν έχει ακόμη υποβάλει εκτίμηση επιπτώσεων – αλλά είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση του θέματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία δεν προώθησε το θέμα κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου πέρυσι.

Και η Επιτροπή, με τη σειρά της, ενημερώνει κατόπιν αιτήματος ότι δεν απαιτείται εκτίμηση επιπτώσεων. Η πλειοψηφία των ίδιων των Γερμανών τάσσεται υπέρ της κατάργησης της αλλαγής της ώρας.

Διάφοροι εμπειρογνώμονες υποστήριξαν την μόνιμη διατήρηση της χειμερινής ώρας, κάτι που αντιστοιχεί στην κανονική ώρα που θα έπρεπε να ισχύει.

Προβλέπεται το τέλος της αλλαγής;

Η Πορτογαλία ασκεί επί του παρόντος την Προεδρία του Συμβουλίου. Ένα αίτημα για το αν έχει θέσει το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη δεν απαντήθηκε. Είναι λοιπόν άγνωστο εάν το γύρισμα των ρολογιών μας σταματήσει σύντομα.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.