Πότε θα τεθεί σε ισχύ η μείωση του φόρου στα καύσιμα στη Γερμανία;

Στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για την ανακούφιση από την ενεργειακή κρίση, η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει να παρέχει στους οδηγούς αυτοκινήτων έκπτωση στην αντλία βενζίνης. Αλλά πώς θα λειτουργήσει και πότε θα τεθεί σε ισχύ;

Τι συμβαίνει;

Δεν έχει διαφύγει της προσοχής κανενός ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες. Μαζί με τους δυσθεώρητα υψηλούς λογαριασμούς θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος, οι οδηγοί αισθάνονται την οικονομική επιβάρυνση και στην αντλία βενζίνης.

Ακόμη και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα προβλήματα εφοδιασμού ενέργειας επέφεραν αύξηση στις τιμές στα πρατήρια καυσίμων – μια κατάσταση που οδήγησε στο παράλογο θέαμα των Γερμανών να περνούν τα σύνορα με την Ελβετία (μια από τις πιο ακριβές χώρες στον κόσμο) για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ τους με λιγότερα χρήματα.

Γερμανία: Εγκρίθηκε το εισιτήριο των 9 ευρώ για τα ΜΜΜ

Τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, δεν ήταν ασυνήθιστο να πληρώνει κανείς 2,20 ευρώ ανά λίτρο για τη βενζίνη Super E10 στη Γερμανία, ενώ το ντίζελ μπορούσε να φτάσει κατά μέσο όρο τα 2,29 ευρώ ανά λίτρο. Αυτό αντιπροσωπεύει μια τεράστια αύξηση 45 λεπτών στις τιμές της βενζίνης και 65 λεπτών στις τιμές του ντίζελ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Για να βοηθήσει τους ανθρώπους που παλεύουν με τις αυξήσεις των τιμών, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) είχε αρχικά την ιδέα μιας “έκπτωσης καυσίμων” που οι ιδιοκτήτες πρατηρίων θα μπορούσαν να προσφέρουν στους πελάτες και στη συνέχεια να διεκδικήσουν πίσω από το κράτος.

Αλλά υπήρξαν τόσο έντονες αντιδράσεις για την πρόταση αυτή που ουσιαστικά κατέρρευσε στο πρώτο εμπόδιο και δεν μπήκε ποτέ στο πακέτο μέτρων ενεργειακής ανακούφισης της κυβέρνησης.

Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση ελπίζει να δώσει στους οδηγούς έκπτωση με άλλον τρόπο: μειώνοντας τους ενεργειακούς φόρους που επιβάλλονται σε κάθε λίτρο καυσίμου για τρεις μήνες.

Ελπίζει ότι αυτό θα συμβάλει επίσης στη μείωση των τιμών της βενζίνης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Δεν έχουν μειωθεί οι τιμές των καυσίμων πρόσφατα στη Γερμανία;

Ακριβώς. Αλλά οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι αυτό ισοδυναμεί με σταθεροποίηση μακροπρόθεσμα.

Τόσο οι τιμές της βενζίνης όσο και του ντίζελ βυθίστηκαν αρκετά μετά το αρχικό σοκ των τιμών, αλλά ανεβαίνουν σταθερά και πάλι – και σύμφωνα με την ένωση αυτοκινητιστών ADAC, και οι δύο παραμένουν λίγο πάνω από 2 ευρώ ανά λίτρο.

Αυτό σημαίνει ότι οι οδηγοί εξακολουθούν να πληρώνουν σημαντικά περισσότερα για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους από ό,τι πριν από ένα χρόνο, οπότε η επερχόμενη μείωση του φόρου θα είναι αναμφίβολα ευπρόσδεκτη.

Πόση έκπτωση μπορούν να περιμένουν οι οδηγοί στη Γερμανία;

Εάν μετακυλιστεί ολόκληρη στους καταναλωτές, η μείωση του φόρου ενέργειας αναμένεται να μειώσει την τιμή ενός λίτρου ντίζελ κατά περίπου 14 λεπτά, ενώ ένα λίτρο βενζίνης θα μειωθεί κατά σχεδόν 30 λεπτά.

Αυτό ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 15 ευρώ σε ένα ρεζερβουάρ 50 λίτρων βενζίνης και 7 ευρώ σε ένα ρεζερβουάρ 50 λίτρων ντίζελ.

Φυσικά, πολλά εξαρτώνται και από την εξέλιξη της αγοράς ενέργειας: αν οι τιμές συνεχίσουν να ανεβαίνουν, οι οδηγοί μπορεί να μην αισθάνονται ότι εξοικονομούν πολλά, αλλά έστω βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει μια διαφορά.

Σύμφωνα με την ADAC, περίπου το 48% του κόστους ενός λίτρου καυσίμου πηγαίνει απευθείας στο κράτος μέσω του φόρου CO2, του ενεργειακού φόρου, του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) και άλλων φόρων στα ορυκτά καύσιμα – επομένως οι μειώσεις φόρων μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

Όμως, η τιμή αγοράς ορυκτών καυσίμων (η οποία έχει επηρεαστεί μέσω του πολέμου και των θεμάτων της αλυσίδας εφοδιασμού) και η ισχύς του δολαρίου είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν τον “φόβο” που βιώνουν οι οδηγοί στις επισκέψεις τους στο πρατήριο καυσίμων.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση φόρου στα καύσιμα στη Γερμανία;

Η κυβέρνηση πέρασε ολόκληρη τη δέσμη μέτρων για την ανακούφιση από την ενεργειακή κρίση στην Μπούντεσταγκ την Πέμπτη και έλαβε την έγκριση του Bundesrat, σήμερα, Παρασκευή. Αυτό δίνει το έναυσμα ώστε πολλά από τα μέτρα να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.

Όπως και το μηνιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ για τα τρένα και τα λεωφορεία, έτσι και η μείωση του φόρου στα καύσιμα είναι ένα μέτρο περιορισμένου χρόνου και, όπως και το μειωμένο εισιτήριο, θα διαρκέσει από τις αρχές Ιουνίου έως τα τέλη Αυγούστου.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι εναπόκειται στους ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων να μεταφέρουν την εξοικονόμηση στους καταναλωτές, οι ειδικοί προβλέπουν μια καθυστέρηση μερικών ημερών προτού οι οδηγοί αρχίσουν να βλέπουν τη μείωση του φόρου να αντανακλάται στις τιμές των καυσίμων.

Σε αυτό το σημείο, η ADAC προβλέπει ότι οι οδηγοί θα προχωρήσουν σε μανιώδη καταναλωτική έξαρση, γι’ αυτό και συμβουλεύει τους πολίτες να μην οδηγούν τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου με σχεδόν άδειο ρεζερβουάρ. Αν το κάνουν, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μεγάλες ουρές στο πρατήριο καυσίμων.

Δεν προσπαθούμε να κάνουμε οικονομία στην ενέργεια αυτή τη στιγμή στη Γερμανία;

Λοιπόν, αρκετά. Με τους φόβους να αυξάνονται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κλείσει τις στρόφιγγες σε αντίποινα για την υποστήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία, το μήνυμα της κυβέρνησης ήταν η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας ενόψει του χειμώνα.

Αλλά μειώνοντας την τιμή των καυσίμων, η ίδια κυβέρνηση ουσιαστικά ενθαρρύνει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν συχνότερα τα αυτοκίνητά τους, λένε οι οικονομολόγοι.

“Είναι αντιπαραγωγικό να μειώνονται οι τιμές στα πρατήρια καυσίμων σε αυτή την κατάσταση, διότι τότε οι άνθρωποι θα οδηγούν περισσότερο”, δήλωσε η οικονομολόγος Veronika Grimm στην Tagesschau. “Και αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλουν να πετύχουν”.

Σε αυτό το σημείο, θα περίμενε κανείς κάποια αντίδραση από τους Πράσινους – οι οποίοι συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Αλλά αυτή η αντίδραση αυτή φαίνεται να έχει αποτραπεί στο παρά πέντε από το εισιτήριο των 9 ευρώ για τις δημόσιες συγκοινωνίες που θα τρέχει παράλληλα με την έκπτωση στα καύσιμα.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) παραδέχτηκε ότι η μείωση του φόρου “δεν είναι το πιο στοχευμένο μέτρο”, αλλά λέει ότι η συνεχιζόμενη υψηλή τιμή των καυσίμων θα αποτρέψει και πάλι πολλούς ανθρώπους από την οδήγηση.

“Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από τις υψηλές τιμές των καυσίμων”, λέει ο Habeck. “Θα εξακολουθούν να υποφέρουν αρκετά ακόμη και αν ο φόρος καυσίμων μειωθεί για τρεις μήνες. Έτσι, στην πραγματικότητα δεν θα είναι πραγματικά φθηνή η οδήγηση”.

Τι άλλο λέει ο κόσμος για τη μείωση φόρου στα καύσιμα στη Γερμανία;

Η άλλη σημαντική κριτική για τη μείωση του φόρου στα καύσιμα είναι ότι είναι πιθανό να ωφεληθούν οι λάθος άνθρωποι.

“Συνήθως, όσοι οδηγούν πολύ επωφελούνται από τις εκπτώσεις στα καύσιμα”, δήλωσε η Grimm στην Tagesschau. “Και αυτοί είναι εκείνοι που έχουν πολλά αυτοκίνητα. Αυτοί είναι συνήθως οι υψηλότερα αμειβόμενοι”.

Αυτό έχει οδηγήσει σε επικρίσεις ότι τα 3,15 δισ. ευρώ που θα κοστίσει η έκπτωση είναι ουσιαστικά μια αναδιανομή πλούτου προς την κορυφή της κοινωνίας και όχι προς τα κάτω.

Προφανώς, η κυβέρνηση διαφωνεί με αυτή την εκτίμηση. Υποστηρίζει ότι τα φθηνότερα καύσιμα θα βοηθήσουν τους οδηγούς να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και ταυτόχρονα θα τονώσουν την οικονομία.

Η ένωση αυτοκινητιστών ADAC ανησυχεί επίσης ότι το μέτρο μπορεί να οδηγήσει σε ουρές στα πρατήρια καυσίμων, αλλά λέει ότι οι οδηγοί μπορούν ακόμα να επιλέξουν να εξοικονομήσουν καύσιμα με δική τους πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουν αυτό είναι να φουσκώνουν τα ελαστικά, να ξεφορτωθούν τη σχάρα οροφής και άλλα περιττά βάρη και να οδηγούν με αργή, σταθερή ταχύτητα για να αποφεύγουν την υπερβολική επιτάχυνση και το υπερβολικό φρενάρισμα, εξηγεί η ADAC.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.