Που βρίσκεται η πιο καθαρή πηγή για πόσιμο νερό στη Γερμανία;

Η καθαρότερη πηγή της Γερμανίας από το Wimbachtal τροφοδοτεί χιλιάδες νοικοκυριά γύρω από το Berchtesgaden.

Βαθιά μέσα στο εθνικό πάρκο Berchtesgaden, η πιο καθαρή πηγή της Γερμανίας αναδύεται στο Wimbachtal.

Το νερό χρειάζεται έως και 15 χρόνια για να ταξιδέψει μέχρι να βγει από το έδαφος, λέει ο Christoph Gatz, επικεφαλής των εγκαταστάσεων ύδρευσης του Berchtesgaden.

Μια διπλή πύλη ασφαλείας προστατεύει την περιοχή όπου το νερό αναβλύζει μέσα από το έδαφος με δυνατό θόρυβο.

Η πηγή βρίσκεται στο μικρό κτίριο, το οποίο βρίσκεται σε μια περιοχή προστασίας των υδάτων στην κοιλάδα Wimbach στο κέντρο του Εθνικού Πάρκου και περιβάλλεται από φράχτη.

Το νερό εκτοξεύεται υπόγεια από έναν μεγάλο σωλήνα προς την κατεύθυνση του Wimbach. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα εδώ.

Μια γραμμή ηλεκτροδότησης μέσα από το εθνικό πάρκο; “Δύσκολο”, λέει ο Gatz. “Οι επιδόσεις και η ποιότητα μας είναι μοναδικές στη Γερμανία“, λέει.

“Το νερό ήταν καθ’ οδόν για πολύ καιρό”

Το Wimbachtal στο Εθνικό Πάρκο είναι μια ψηλή κοιλάδα μήκους άνω των δέκα χιλιομέτρων, που βρίσκεται μεταξύ του Watzmann και του Hochkalter.

Η κοιλάδα, η οποία τροφοδοτείται με νερό από τα γύρω βουνά, αποστραγγίζεται μέσω του ομώνυμου ρέματος Wimbach, περνά μέσα από ένα φαράγγι και τελικά εκβάλλει στον ποταμό Ramsauer Ache.

“Το νερό ήταν καθ’ οδόν για πολύ καιρό”, εξηγεί ο Gatz. Δείγματα νερού πηγής που ελήφθησαν πριν από αρκετά χρόνια είχαν δείξει ότι ο μέσος χρόνος παραμονής ήταν μεταξύ δώδεκα και 15 ετών.

Λόγω του φυσικού φιλτραρίσματος του βράχου, το νερό είναι καθαρότερο από αυτό οποιασδήποτε άλλης πηγής – καλύτερη ποιότητα πόσιμου νερού. Το Berchtesgaden είναι γνωστό γι’ αυτό. Δεν είναι απαραίτητη η συνήθης ανάντη επεξεργασία.

Η ροή της πηγής, δηλαδή η ποσότητα του νερού που ανεβαίνει στο Wimbach, κυμαίνεται μεταξύ 200 και 1000 λίτρων ανά δευτερόλεπτο.

Η ποιότητα του νερού ελέγχεται μία φορά το χρόνο

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το νερό του Berchtesgaden θεωρούνταν κακής ποιότητας, λέει ο αρχιτέκτονας της αγοράς του Berchtesgaden Peter Hasenknopf.

Η δυναστεία των Wittelsbach είχε ανακαλύψει την πηγή κατά τη διάρκεια των κυνηγετικών τους εξορμήσεων στην κοιλάδα του Wimbach.

Μια φορά το χρόνο, οι πηγές ελέγχονται ως προς την ποιότητα του νερού τους, ενώ κάθε δύο εβδομάδες λαμβάνονται δείγματα από τους σωλήνες. “Δεν είχαμε ποτέ καμία μόλυνση στο Wimbach”, λέει ο υπεύθυνος.

Ενώ το νερό εκεί μπορεί να καταναλωθεί απευθείας από την πηγή, το νερό από την τελική κοιλάδα υποβάλλεται πρώτα σε επεξεργασία με υπερδιήθηση και υπεριώδη ακτινοβολία.

Προληπτικά: πιθανά μικρόβια θανατώνονται κατά τη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της καταιγίδας του περασμένου Ιουλίου, ο κύριος αγωγός στην κοιλάδα του Wimbach κινδύνευσε: ο ποταμός, ο οποίος είχε διογκωθεί σε χείμαρρο, είχε παρασύρει τον αγωγό που διέτρεχε παράλληλα με αυτόν. “Αυτό θα μπορούσε να έχει άσχημες συνέπειες”, λέει ο Lederbauer.

Εν τω μεταξύ, συρμάτινα καλάθια γεμάτα με πέτρες προστατεύουν το απειλούμενο σημείο στην όχθη.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.