09.22: Ποια προϊόντα γίνονται πιο ακριβά στη Γερμανία;

Μαζί με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, η άνοδος των τιμών των τροφίμων αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες του πληθωρισμού στη Γερμανία. Ορισμένα τρόφιμα πρόκειται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, ωστόσο μερικά είδη έχουν γίνει λιγότερο ακριβά σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι αγοραστές στη Γερμανία αισθάνονται εδώ και αρκετό καιρό το “τσίμπημα” των υψηλότερων τιμών των τροφίμων, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα χειρότερα μπορεί να μην έχουν έρθει ακόμη.

Ο Stefan Benett, διευθύνων σύμβουλος της Inverto, μιας εταιρείας συμβούλων αγορών για επιχειρήσεις, δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα Handelsblatt: “Υπάρχουν υψηλά κόστη στις αλυσίδες εφοδιασμού που δεν έχουν ακόμη φτάσει στις τιμές καταναλωτή”.

Εν τω μεταξύ, μια έκθεση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη παρουσίασε μια ανάλυση των τιμών σε σύγκριση με εκείνες του περασμένου έτους, η οποία έδειξε πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές ορισμένων προϊόντων.

Ακολουθεί μια ματιά στο τι έχει αυξηθεί και ποια προϊόντα είναι πιθανό να γίνουν ακριβότερα.

Γάλα και ζωικά προϊόντα στη Γερμανία

Η έκθεση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξε ότι η τιμή του γάλακτος έχει αυξηθεί σημαντικά από τον Ιούλιο του περασμένου έτους – με αύξηση της τιμής κατά 51,7%.

Το υψηλό κόστος ενέργειας και σιτηρών οδήγησε σε αύξηση των τιμών για τα περισσότερα ζωικά προϊόντα, καθώς οι ίδιοι οι αγρότες έπρεπε να πληρώσουν 29% περισσότερο για να πάνε τα ζώα τους στο σφαγείο. Οι τιμές για τα πουλερικά, για παράδειγμα, αυξήθηκαν κατά 37,7 τοις εκατό τον τελευταίο χρόνο.

Φθηνότερα φρούτα και λαχανικά στη Γερμανία

Δεν είναι μόνο κακά τα νέα. Οι τιμές για τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μειωθεί ελαφρώς από πέρυσι. Οι τιμές των φρούτων τον Ιούλιο του 2022 ήταν 6,3% χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο και οι τιμές των λαχανικών 2,3% χαμηλότερες από ό,τι τον Ιούλιο του 2021.

Η πτώση της τιμής των μήλων ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, με πτώση 17,1 τοις εκατό, ενώ η τιμή του κουνουπιδιού μειώθηκε κατά 24,3 τοις εκατό και της ντομάτας κατά 29 τοις εκατό.

Τι είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη στη Γερμανία;

Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να προετοιμαστούν να πληρώνουν περισσότερα για να ικανοποιήσουν τη “γλυκατζούρα” τους στο μέλλον, καθώς οι τιμές των γλυκισμάτων και των ανθρακούχων ποτών θα αυξηθούν.

Οι κατασκευαστές αναψυκτικών Coca-Cola έχουν ήδη ανακοινώσει αυξήσεις τιμών, ενώ οι κατασκευαστές Milka Mondelez και Haribo ανακοίνωσαν επίσης πρόσφατα ότι τα προϊόντα τους θα γίνουν ακριβότερα.

Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν επίσης περαιτέρω αυξήσεις τιμών φέτος για τα απορρυπαντικά, τα αποσμητικά και τα σαμπουάν σώματος.

Ο κατασκευαστής της Nivea Beiersdorf έχει ήδη μετακυλήσει το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές στις αρχές του έτους και επί του παρόντος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους λιανοπωλητές σχετικά με περαιτέρω αυξήσεις των τιμών.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.