Σούπερ Project: Ασύρματη φόρτιση αυτοκινήτων στη Γερμανία

Σούπερ Project: Ασύρματη φόρτιση αυτοκινήτων στη Γερμανία

Ερευνητές στη Βαυαρία εργάζονται επί του παρόντος σε έναν τέτοιο ηλεκτρικό αυτοκινητόδρομο. Εάν το έργο επιτύχει, θα σημάνει σημαντική πρόοδο στην κινητικότητα. Μια δοκιμαστική διαδρομή πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία ήδη από το 2025.

Να ταξιδέψετε από το Μόναχο στο Αμβούργο με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο χωρίς να χρειαστεί να σταματήσετε ούτε μια φορά για να φορτίσετε;

Και χωρίς τον φόβο ότι το αυτοκίνητο θα σταματήσει πριν φτάσει στον προορισμό του; Αυτό που ακούγεται σαν κάτι βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Friedrich-Alexander Erlangen-Nuremberg θέλουν να το κάνουν πραγματικότητα.

Εργάζονται πάνω σε έναν ηλεκτροκίνητο αυτοκινητόδρομο που θα φορτίζει τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα κατά την οδήγηση.

Οι οδηγοί θα μπορέσουν να βιώσουν αυτή την αίσθηση ήδη από το 2025 σε μια δοκιμαστική διαδρομή στη βόρεια Βαυαρία.

Ηλεκτρικός αυτοκινητόδρομος: αρχή παρόμοια με τη φόρτιση smartphone

Η αρχή είναι παρόμοια με τη φόρτιση μιας ηλεκτρονικής οδοντόβουρτσας ή ενός smartphone, λέει στην AZ ο επικεφαλής της ομάδας Alexander Kühl από την έδρα Αυτοματισμού Παραγωγής και Συστημάτων Παραγωγής του Πανεπιστημίου του Erlangen.

Στην επαγωγική φόρτιση, τα πηνία κάτω από το οδόστρωμα δημιουργούν ένα μαγνητικό πεδίο που παράγει μια αντίθετη τάση μέσω ενός πηνίου στο αυτοκίνητο – έτσι η μπαταρία φορτίζεται εντελώς ασύρματα.

Στις τρέχουσες δοκιμές, σύμφωνα με τον Kühl, μεταδίδονται έως και 70 κιλοβάτ ισχύος.

Η μπαταρία θα μπορούσε να γίνει μικρότερη

Η περιορισμένη εμβέλεια, καθώς και ο περιορισμός της δυνατότητας φόρτισης του ηλεκτρονικού αυτοκινήτου μόνο σε ορισμένα μέρη, όπως πάρκινγκ ή πρατήρια καυσίμων, θα αποτελούσαν έτσι παρελθόν.

Ένα άλλο πλεονέκτημα: “Η μπαταρία, η οποία είναι συνήθως το πιο ακριβό και απαιτητικό μέρος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, μπορεί να μειωθεί σε ένα τέτοιο επαγωγικό σύστημα”, λέει ο Kühl.

Με άλλα λόγια, το υλικό συρρικνώνεται, όπως και το κόστος. “Τότε ίσως περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία στο μέλλον και έτσι να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή”.

Η ίδια η ιδέα δεν είναι καινούργια, συνεχίζει ο ειδικός ηλεκτρολόγος μηχανικός. Από τη δεκαετία του εβδομήντα, υπάρχουν έργα παγκοσμίως που έχουν ήδη δείξει ότι η φόρτιση κατά την οδήγηση είναι δυνατή.

“Αλλά από τότε, τα υλικά και τα συστήματα έχουν βελτιωθεί και η ζήτηση είναι σήμερα δεδομένη”.

Αυτό που λείπει ακόμη είναι η απάντηση στο ερώτημα πώς θα συναρμολογηθούν και θα εγκατασταθούν όλα τα εξαρτήματα ώστε η υλοποίηση αυτού του μελλοντικού αυτοκινητόδρομου να λειτουργεί επίσης φθηνά και γρήγορα.

Η ομάδα ερευνά για πάνω από δώδεκα χρόνια

Η πανεπιστημιακή ομάδα ερευνά το θέμα από το 2010 – ο Kühl συμμετείχε από την αρχή. “Είναι απόλυτα συναρπαστικό να μπορούμε να κατασκευάσουμε μια τέτοια πίστα δοκιμών”, λέει.

Μεγάλα ονόματα κάθονται ήδη στη θέση του συνοδηγού ως εταίροι του έργου: η Autobahn GmbH, η Electreon, η VIA IMC, η Risomat και το TH Νυρεμβέργης υποστηρίζουν τον στόχο των ερευνητών.

Προβλέπονται επενδύσεις ύψους οκτώ εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, το έργο χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος.

Δοκιμαστικός δρόμος στη βόρεια Βαυαρία θα τεθεί σε λειτουργία σε δύο χρόνια

Οι εταίροι του έργου θέλουν τώρα να θέσουν σε λειτουργία μια δοκιμαστική πίστα μήκους ενός χιλιομέτρου μέχρι τις αρχές του 2025.

Η ακριβής τοποθεσία στη βόρεια Βαυαρία θα αποφασιστεί από την Autobahn GmbH – ανάλογα με το πού πρέπει να ανανεωθεί το οδόστρωμα.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης