Η πρόωρη συνταξιοδότηση γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στη Γερμανία

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα στα 63 τους χρόνια στη Γερμανία, σχεδόν τρία χρόνια πριν από τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνταξιοδοτούνται νωρίτερα στη Γερμανία

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στη Γερμανία είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την εργασία τους και να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα στα 63 τους χρόνια, σύμφωνα με νέα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Deutsche Rentenversicherung (Γερμανικό Ταμείο Συντάξεων).

Επί του παρόντος, η ηλικία συνταξιοδότησης στη Γερμανία είναι τα 65 έτη και 11 μήνες. Η ηλικία αυτή θα φθάσει τα 67 έτη μέχρι το 2031.

Εξαιρέσεις γίνονται για όποιον έχει καταβάλει συνταξιοδοτικές εισφορές επί 45 χρόνια, γεγονός που καθιστά δυνατή τη συνταξιοδότηση στα 63 έτη χωρίς να υφίστανται τις οικονομικές κυρώσεις που συνήθως αντιμετωπίζουν οι πρόωρα συνταξιοδοτούμενοι, κανόνας που θεσπίστηκε μόλις το 2014.

Το καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης κοστίζει στο γερμανικό κράτος δισεκατομμύρια ευρώ

Σύμφωνα με το Γερμανικό Ταμείο Συντάξεων, στα τέλη Ιουλίου του 2022 υπήρχαν ήδη 1,99 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία που διεκδικούσαν τη σύνταξή τους στα 63 τους χρόνια.

Πρόκειται για 400.000 άτομα περισσότερα από όσα αναμενόταν όταν ξεκίνησε η πολιτική πρόωρης συνταξιοδότησης το 2014.

Το περασμένο έτος, το 26,3% όλων των νέων αιτούντων σύνταξη έπαιρναν σύνταξη στα 63, αυξάνοντας το κόστος του συνταξιοδοτικού προγράμματος

“Συνταξιοδότηση στα 63” για το Γερμανικό Ταμείο Συντάξεων. Τον Ιούλιο το συνταξιοδοτικό ταμείο πλήρωσε 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για αυτό το σύστημα.

Πέρυσι οι νέοι αιτούντες έλαβαν κατά μέσο όρο 1.644 ευρώ μηνιαίως στα δυτικά ομόσπονδα κρατίδια και 1.350 ευρώ στην ανατολική Γερμανία.

Στη Γερμανία, οι κρατικές συντάξεις χρηματοδοτούνται από υποχρεωτικές εισφορές για την υποχρεωτική ασφαλιστική παροχή σύνταξης (RV).

Αυτές πρέπει να καταβάλλονται από οποιονδήποτε εργάζεται στη Γερμανία (και από πολλούς αυτοαπασχολούμενους επίσης), ενώ κάθε εργαζόμενος αξιολογείται με βάση τις ετήσιες αποδοχές του.

Ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει το 18,6 τοις εκατό (ο εργοδότης και ο εργαζόμενος φέρουν από 9,3 τοις εκατό εισφορά) του καθαρού μισθού τους.

Πώς λειτουργεί η πρόωρη συνταξιοδότηση στη Γερμανία;

Είναι δυνατή η πρόωρη συνταξιοδότηση στη Γερμανία, εφόσον έχετε καταβάλει εισφορές για τουλάχιστον 35 χρόνια.

Εάν επιλέξετε να συνταξιοδοτηθείτε πρόωρα, ο αριθμός των μηνών που απομένουν μέχρι τη συμπλήρωση της ηλικίας συνταξιοδότησης χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της μείωσης του συνταξιοδοτικού σας δικαιώματος.

Αυτό είναι γνωστό ως συντελεστής ηλικίας (Zugangsfaktor) και έχει ως αποτέλεσμα περίπου 3,6 τοις εκατό μείωση του συνταξιοδοτικού σας δικαιώματος για κάθε έτος που λείπει.

Εάν επιθυμείτε να συνεχίσετε να εργάζεστε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορείτε επίσης να επιλέξετε να συνταξιοδοτηθείτε αργότερα- η θετική επίδραση στον συντελεστή ηλικίας και στις τρέχουσες εισφορές σας έχει τη δυνατότητα να αυξήσει σημαντικά τις συνταξιοδοτικές σας εισφορές.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.