Προσοχή: Πολλά ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα στη Γερμανία

Οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα κατά την αγορά καυσίμων. Αλλά πολλές ευκαιρίες αποδεικνύονται απάτη – αν έχετε ψωνίσει σε ένα ψεύτικο κατάστημα

Πώς να αναγνωρίζετε αμφιβόλου αξιοπιστίας ηλεκτρονικά καταστήματα στη Γερμανία;

Η βενζίνη είναι πιο ακριβή από ποτέ στη Γερμανία, οπότε μια έκπτωση ακούγεται δελεαστική. Πόσο μάλλον αν το προσφέρει ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων. Οι ιστότοποι που ισχυρίζονται κάτι τέτοιο είναι ψεύτικοι.

Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων προειδοποιεί επειγόντως κατά της εισαγωγής προσωπικών δεδομένων, στοιχείων λογαριασμού και αριθμών πιστωτικών καρτών σε αυτούς τους ψεύτικους ιστότοπους.

Πολλά καταστήματα απομιμήσεων στη Γερμανία ειδικεύονται σε καύσιμα

Η υποτιθέμενη έκπτωση στο φυσικό αέριο είναι η τελευταία εκδήλωση μιας σειράς αμφιλεγόμενων ιστοσελίδων που προσπαθούν να επωφεληθούν από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Και το κάνουν αυτό προσφέροντας ενέργεια σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, η βαυαρική αστυνομία παρατηρεί ψεύτικα καταστήματα που πωλούν καύσιμα όπως πέλλετ, μπρικέτες ή ακόμη και καυσόξυλα.

Οι απατεώνες προσελκύουν τα θύματά τους κυρίως με δύο στοιχεία, όπως λέει στο BR24 η Isabel Schreck από την αστυνομική διεύθυνση Schwaben Süd/West:

“Από τη μία πλευρά, είναι η φαινομενικά πολύ χαμηλή τιμή και από την άλλη η φαινομενικά καλή διαθεσιμότητα αγαθών που είναι σήμερα πολύ δύσκολο να βρεθούν”.

Εάν έχετε παραγγείλει από τέτοια καταστήματα, είτε παίρνετε μόνο κατώτερα προϊόντα – αλλά κυρίως τίποτα απολύτως.

Πώς να αναγνωρίζετε τα ψεύτικα καταστήματα στη Γερμανία;

Η αστυνομία συμβουλεύει να ελέγξετε τα ηλεκτρονικά καταστήματα με τη βοήθεια μιας μηχανής αναζήτησης. Εάν υπάρχουν πολλές αρνητικές κριτικές, θα πρέπει να τις αφήσετε.

Τα αξιόπιστα καταστήματα προσφέρουν επίσης ασφαλείς μεθόδους πληρωμής με προστασία του αγοραστή ή αγορά επί πιστώσει.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μεταφέρετε χρήματα εκ των προτέρων.

Αντίθετα, μπορείτε επίσης να ελέγξετε αν βρίσκεστε σε έναν αξιόπιστο ιστότοπο. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ασφάλειας Πληροφοριών παραθέτει στον ιστότοπό του επτά συμβουλές για το πώς να αναγνωρίζετε ένα ασφαλές ηλεκτρονικό κατάστημα.

Εάν πέσετε θύμα ψεύτικου καταστήματος, η αστυνομία σας συμβουλεύει να καταγγείλετε την υπόθεση. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η αστυνομία μπορεί να διερευνήσει τις δομές και να συλλάβει τους δράστες.

Ο αριθμός των καταγγελιών κατά ψεύτικων καταστημάτων έχει ήδη αυξηθεί κατά 40% από το 2020 έως το 2021, όπως γράφει η Κρατική Εγκληματολογική Υπηρεσία της Βαυαρίας στην Κρατική Έκθεση Καταστάσεως για το Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο 2021.

Ο εντοπισμός ψεύτικων καταστημάτων λειτουργεί με το σύστημα φωτεινών σηματοδοτών

Το κέντρο συμβουλών καταναλωτών προσφέρει ένα Fake Shop Finder. Πρώτα εισάγετε τη διεύθυνση URL της εν λόγω σελίδας, και στη συνέχεια το εργαλείο ελέγχει τον ιστότοπο για τα χαρακτηριστικά των ψεύτικων καταστημάτων.

Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, το αποτέλεσμα εμφανίζεται σε ένα σύστημα φωτεινών σηματοδοτών.

Ένα πράσινο φανάρι σημαίνει ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα δεν έχει προσελκύσει καμία αρνητική προσοχή μέχρι στιγμής.

Το κίτρινο φανάρι σημαίνει ότι θα πρέπει να ελέγξετε μόνοι σας σημαντικές λεπτομέρειες, όπως το Impressum.

Το κόκκινο φανάρι υποδεικνύει ότι το κατάστημα έχει ήδη τραβήξει την προσοχή ως ψεύτικο κατάστημα και ότι θα πρέπει να αποφύγετε αυτόν τον ιστότοπο.

Διαφορετικά, το ίδιο ισχύει και για τις ηλεκτρονικές αγορές: Αν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, είναι προτιμότερο να μείνετε μακριά του.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.