Προστασία για τη Bundestag για πιθανό πραξικόπημα

Μια τρομοκρατική ομάδα σχεδίαζε προφανώς να καταλάβει με τη βία την Μπούντεσταγκ και να αναλάβει την κυβέρνηση.

Μετά την επιδρομή, προκύπτουν πολλά ερωτήματα – συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της ασφάλειας. Μπορεί ένα κτίριο όπως το Ράιχσταγκ να προστατευθεί;

Ήταν ένα Σάββατο τον Αύγουστο του 2020, και οι φωτογραφίες έκαναν το γύρο του κόσμου. Εξτρεμιστές προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο του Ράιχσταγκ εκείνη την εποχή.

Μόνο μια χούφτα αστυνομικών τους αντιμετώπισε στο τέλος και τους εμπόδισε να αποκτήσουν πρόσβαση στο κτίριο χωρίς να χρησιμοποιήσουν όπλα.

Στο τέλος, περίπου 300 άτομα κατέλαβαν τη μεγάλη εξωτερική σκάλα, ανεμίζοντας σημαίες του Ράιχ και πανηγυρίζοντας.

Κτίριο Ράιχσταγκ: διαφάνεια έναντι ασφάλειας;

Το ερώτημα που βρισκόταν στον αέρα τότε και σήμερα είναι: πώς μπορεί να διασφαλιστεί αυτό το σημαντικό και ταυτόχρονα συμβολικό κτίριο από επιθέσεις;

Ένα κτίριο που, από τον επανασχεδιασμό του με τον γυάλινο και προσβάσιμο θόλο του, υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει τη διαφάνεια και την προσβασιμότητα.

Το εσωτερικό του Ράιχσταγκ προστατεύεται από την αστυνομία της Μπούντεσταγκ, η οποία υπάγεται στον Πρόεδρο της Μπούντεσταγκ.

Ο εξωτερικός χώρος, από την άλλη πλευρά, αποτελεί αρμοδιότητα της αστυνομίας του Βερολίνου. Μετά το περιστατικό το καλοκαίρι του 2020, υπήρξαν συνομιλίες μεταξύ της αστυνομίας της Μπούντεσταγκ, της αστυνομίας του Βερολίνου και της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Υποσχέθηκαν να συντονιστούν καλύτερα στο μέλλον. Από τότε δεν συνέβησαν πολλά περισσότερα. Ωστόσο, τα σχέδια για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής ασφαλείας βρίσκονται εδώ και καιρό στα συρτάρια της διοίκησης της Μπούντεσταγκ.

Μια τάφρος για περισσότερη προστασία προς την κατεύθυνση της Καγκελαρίας

Τα σχέδια αυτά προβλέπουν τη διατήρηση των ανθρώπων σε απόσταση. Αυτό θα ήταν το αντίθετο της διαφάνειας και της προσβασιμότητας. Γίνεται λόγος για τάφρο και φράχτη για καλύτερη προστασία, ιδίως για την πύλη εισόδου προς την Καγκελαρία.

Οι επισκέπτες θα εισέρχονταν στο κτίριο μέσω μιας σήραγγας. Πέρυσι, είχε ειπωθεί ότι η σχεδιαζόμενη τάφρος θα ολοκληρωνόταν το νωρίτερο το 2025. Η προφανώς σχεδιαζόμενη επίθεση στη Bundestag θα επιταχύνει ενδεχομένως αυτά τα σχέδια.

Φόβος στη Bundestag

Η κοινοβουλευτική διευθύντρια των Πρασίνων, Irene Mihalic, ανακοίνωσε ήδη λίγες ώρες μετά την επιδρομή ότι θα θέσει το θέμα στην ημερήσια διάταξη.

“Τις επόμενες εβδομάδες θα ασχοληθούμε και πάλι εντατικά με την κατάσταση ασφαλείας στη Βουλή, την προστασία των βουλευτών και του προσωπικού”.

Αρχιτέκτονας: “Δεν υπάρχει εκατό τοις εκατό προστασία”

Πώς να διασφαλίσετε σημαντικά κτίρια από επιθέσεις είναι το θέμα του Philipp Meuser. Ο αρχιτέκτονας εργάζεται για το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών για περισσότερα από 20 χρόνια.

Επί του παρόντος φροντίζει κτίρια στην Καμπούλ (Αφγανιστάν), τη Σανάα (Υεμένη) και το Μπαμάκο (Μάλι). Όλες τους περιοχές κρίσης.

Ο Meuser λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκατό τοις εκατό προστασία του Ράιχσταγκ και συνιστά να ξαναπαίξουμε τα πιθανά σενάρια επίθεσης – και σε σχέση με το πόσο ρεαλιστικά είναι αυτά.

Ένα πιθανό σενάριο που αναφέρει είναι οι επιτιθέμενοι να ανατινάξουν μια πόρτα και να πάρουν ομήρους.

Αν αυτό είναι ρεαλιστικό, λέει ο Meuser, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος επισκεπτών στο Ράιχσταγκ, αλλά κανείς σε μια δημοκρατία δεν θα το ήθελε αυτό.

Υπάρχει επίσης κίνδυνος από τους λεγόμενους “εσωτερικούς δράστες”, για παράδειγμα, φρουρούς ασφαλείας, βουλευτές ή το προσωπικό τους.

Θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε πιθανούς επιτιθέμενους να αποκτήσουν πρόσβαση στο κτίριο. Και εδώ, ο αρχιτέκτονας διευκρινίζει: “Δεν μπορείτε να ελέγχετε μόνιμα όλους τους εργαζόμενους.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.