Πρόστιμο σε ενοικιαστή στο Μόναχο για χαμηλό ενοίκιο

Ένας ιδιοκτήτης στο Μόναχο τιμωρήθηκε με πρόστιμο από την πόλη επειδή δεν χρέωσε αρκετά τους ενοικιαστές του για τα διαμερίσματά του που βρίσκονται σε κεντρική τοποθεσία

Ο επί μακρόν κάτοικος του Μονάχου Thaddäus Spegel νοίκιαζε διάφορα διαμερίσματα στη συνοικία Sendling του Μονάχου.

Η τρέχουσα μέση τιμή στη βαυαρική πρωτεύουσα είναι 20,95 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αλλά ο Spegel ζήτησε το πολύ 13,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ο Spegel πρέπει τώρα να καταβάλει 41.445 ευρώ σε καθυστερούμενους φόρους στην εφορία του Μονάχου (Finanzamt).

“Αισθάνομαι απολύτως άδικη μεταχείριση, δεν μπορεί να είναι έτσι”, δήλωσε ο Spegel στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF, δηλώνοντας ότι τιμωρήθηκε επειδή ήταν “δίκαιος ιδιοκτήτης”.

“Τι τους νοιάζει αυτούς;” πρόσθεσε. “Αυτή είναι η ιδιοκτησία μου και όσο είναι δική μου, θα κάνω ό,τι θέλω με το ενοίκιο μου”.

Το ρεπορτάζ του ZDF προκάλεσε αναστάτωση μεταξύ των Γερμανών χρηστών στο TikTok, οι οποίοι εξέφρασαν παράπονο για τη γερμανική γραφειοκρατία και χαρακτήρισαν την τιμωρία του Finanzamt “απλά ακατανόητη”.

Είναι νόμιμο να χρεώνεις “πολύ φτηνό” ενοίκιο στη Γερμανία;

Στη Γερμανία θα μπορούσε πράγματι να είναι απαγορευτικά δύσκολο να γίνει κάποιος καλός Σαμαρείτης που προσφέρει χαμηλά ενοίκια σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Η γερμανική φορολογική νομοθεσία απαιτεί επί του παρόντος από τους ιδιοκτήτες να χρεώνουν τουλάχιστον το 66% του “ortsübliche Miete”, δηλαδή του τοπικού ενοικίου, σύμφωνα με το Anwalt.de.

Αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που έχει ανεβάσει τις τιμές των ενοικίων σε όλη τη Γερμανία, ιδίως σε μεγάλες πόλεις όπως το Βερολίνο, το Μόναχο και η Φρανκφούρτη, έγραψε η ιστοσελίδα νομικών συμβουλών.

Στις περισσότερες πόλεις το ortsübliche Miete βασίζεται στον Mietspiegel, ή αλλιώς στον δείκτη συγκριτικού ενοικίου.

Η υπόθεση της εφορίας κατά του Spegel εξαρτάται επίσης από το πόσες εκπτώσεις που σχετίζονται με το εισόδημα ζήτησε στο παρελθόν για τα ακίνητά του.

Εάν ένας ιδιοκτήτης χρεώνει λιγότερο από το ήμισυ του μέσου κόστους ενοικίασης, σύμφωνα με το Mietspiegel, “η φορολογική υπηρεσία αναγνωρίζει μόνο εν μέρει τις δαπάνες του που σχετίζονται με το εισόδημα, για παράδειγμα για συντήρηση, επισκευές και αποσβέσεις”, δήλωσε ο Rudolf Stürzer, πρόεδρος της Πρωτοβουλίας ιδιοκτητών ακινήτων Haus und Grund του Μονάχου, στο τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TZ.

Στο Μόναχο, υπάρχουν αρκετοί ιδιώτες ιδιοκτήτες με μακροχρόνιες μισθώσεις που δεν έχουν προσαρμόσει τις τιμές τους στην εκρηκτική αύξηση της αγοράς ενοικίων, δήλωσε ο Stürzer, και θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα με το Finanzamt.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.