Προβολή της ταινίας: Φιλοθέη η Αγία των Αθηνών

Φιλοθέη η Αγία των Αθηνών

Διαδικτυακή προβολή της ταινίας “Φιλοθέη η Αγία των Αθηνών” στις 19 Φεβρουαρίου 2022 στις 19:30 ώρα Γερμανίας (20:30 ώρα Ελλάδος) μέσα από το κανάλι του GRland.info σε Facebook και Youtube.

Την διαδικτυακή προβολή προλογίζουν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, η σκηνοθέτις και παραγωγός της ταινίας κ. Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε θερμά τον διπλωματούχο πληροφορικής κ. Χρήστο Μαραζίδη και τον διευθυντή της ιστοσελίδας bavariagr.de και www.GRland.info κ. Νικόλαο Σκτριτλή για την αφιλόκερδη τεχνική υποστήριξη της διαδικτυακής προβολής.

Επίσης ευχαριστούμε θερμά τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ (Βερολίνο) και τον σκηνοθέτη και παραγωγό Hellas TV στο Μόναχο, κ. Φώτη Μάραντο, για την επίσης εθελοντική τους προσφορά στη βιντεοσκόπηση των μηνυμάτων που προλογίζουν την διαδικτυακή προβολή της ταινίας.

Ιδιαίτερα θερμές ευχαριστίες στην σκηνοθέτιδα και παραγωγό κ. Μαρία Χατζημιχάλη – Παπαλιού για την ευγενή παραχώρηση της ταινίας της και του βιντεοσκοπημένου μηνύματός της, καθώς επίσης και στο Κτήμα Χατζημιχάλη για την ευγενή υποστήριξη της ταινίας.

Παραθέτω στη συνέχεια την σχετική αναλυτική ανακοίνωση και θα είναι χαρά μας να δείτε την ταινία αυτή με τα πολυποίκιλα μηνύματά της που είναι άκρως επίκαιρα και στην εποχή μας.

Προβολή της ταινίας: Φιλοθέη η Αγία των Αθηνών

Με αφορμή το ιωβηλαίο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821 η γνωστή σκηνοθέτις και παραγωγός πολλών ταινιών με ιστορικά, κοινωνικά και παιδαγωγικά θέματα, κ. Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την ζωή και το έργο της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας.

Η ευαισθησία της για καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γής, για ισότητα ανδρός και γυναικός, για δικαιοσύνη, ειρήνη, μόρφωση, αλληλεγγύη και ανεκτικότητα, και κυρίως για θεμελιώδεις σύγχρονες προοπτικές για γυναίκες και νεαρές κοπέλλες, την οδήγησαν και στη δημιουργία της ταινίας με τον τίτλο „Φιλοθέη, η Αγία των Αθηνών“

Σύντομο ιστορικό της ζωής της Αγίας Φιλοθέης

Η Αγία Φιλοθέη, καταγόμενη από αθηναἳκή αρχοντική οικογένεια γαιοκτημόνων και γόνος της ιστορικής βυζαντινής οικογένειας των Παλαιολόγων, γεννήθηκε το 1522 στην Αθήνα.

Σε ηλικία 14 ετών υποχρεώθηκε από τους γονείς της σε σύναψη γάμου, ο οποίος διήρκεσε μόνο τρία χρόνια λόγω θανάτου του συζύγου της. Κατόπιν τούτου αφιέρωσε τη ζωή της ολοκληρωτικά στο Θεό και όλη την περιουσία της για ένα πλουσιώτατο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.

Έκτισε μοναστήρι στην καρδιά της Αθήνας και η ίδια έγινε μοναχή και ίδρυσε σχολές για νεάνιδες, πτωχοκομεία και γηροκομεία, χώρους προστασίας γυναικών από εκμετάλευση και κακοποίηση, προγράμματα ανακούφισης του σκλαβωμένου ελληνικού λαού κ.λ.π.

Στις 2 Οκτωβρίου του έτους 1588 μ.Χ.,οι Τούρκοι την συνέλαβαν και την βασάνισαν φρικτά με αποτέλεσμα στις 19 Φεβρουαρίου 1588 να υποκύψει στα τραύματά της.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως την ανακήρυξε αγία επί πατριαρχείας Ματθαίου (1595-1600) και καθόρισε την τιμή και μνήμη της στις 19 φεβρουαρίου εκάστου έτους. Το ιερό της Λείψανο βρίσκεται στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών.

Απότμημα του ιερού Λειψάνου της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας ευρίσκεται και στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου, με την ευγενή προσφορά του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄.

Το ντοκιμαντέρ της κ. Χατζημιχάλη-Παπαλιού εξιστορεί τα πέτρινα χρόνια της εποχής εκείνης, καθώς επίσης και το θάρρος και την δυναμικότητα της αγίας να δώσει παρηγοριά, ελπίδα και ανάσα ζωής στους σκλαβωμένους συμπατριώτες της.

Η ταινία της όπως η ίδια χαρακτηριστικά αναφέρει είναι ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση της Αγίας Φιλοθέης, που πρώτη εξήντα χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης τολμά να υψώσει το ανάστημά της απέναντι στην εξουσία του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, στην σκληρότερη περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθορίζοντας την πορεία της Αθήνας.

Ελευθερώνει άντρες και γυναίκες από τα σκλαβοπάζαρα, πληρώνοντας από την προσωπική της περιουσία, και τους φυγαδεύει ή τους κρατά ελεύθερους να ζήσουν από τη δική της γη, όλοι ίσοι, ανεξάρτητα από την θρησκεία και την εθνικότητά τους. Ιδρύει το πρώτο σχολείο γυναικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Τις προετοιμάζει να ζήσουν αυτόνομες, προσφέροντας επαγγελματική εκπαίδευση σε περισσότερες από δύο χιλιάδες μαθητευόμενες. Χτίζει νοσοκομείο όπου παρέχεται δωρεάν νοσηλεία σε Έλληνες, Τούρκους και Φράγκους.

Προσφέρει καταφύγιο σε γυναίκες κακοποιημένες ή έγκυες, έκθετες στον λιθοβολισμό, φυγαδεύοντάς τες στα νησιά μέσα από τα υπόγεια αρχαία περάσματα της Αθήνας. Η δράση της αποτελεί έμπνευση και ο αγώνας της για να αλλάξει ο κόσμος είναι αυτό που τη συνδέει με το σήμερα.

Η κ. Χατζημιχάλη-Παπαλιού παρεχώρησε αφιλοκερδώς την ταινία της στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας για προβολή της – με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου – στους ορθοδόξους πιστούς της Μητρόπολης Γερμανίας αλλά και εκτός αυτής, καθώς επίσης και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, που θα έχει την διαδικτυακή δυνατότητα να δει την ταινία.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος ευχαρίστησε θερμά την κ. Χατζημιχάλη-Παπαλιού για την προσφορά της και επευλόγησε την προβολή της ταινίας και με ένα δικό του χαιρετισμό.

Η ταινία (στα ελληνικά με γερμανικούς υπότιτλους) θα προβληθεί διαδικτυακά την ημέρα τιμής και μνήμης της Αγίας Φιλοθέης, στις 19 Φεβρουαρίου 2022 στις 19:30 ώρα Γερμανίας (20:30 ώρα Ελλάδος) μέσα από το κανάλι του GRland.info σε Facebook και Youtube.

Απαγορεύεται κάθε αντιγραφή

Η ταινία θα παραμείνει δύο ημέρες στο διαδίκτυο για όλους εκείνους που δεν θα μπορέσουν την ημέρα εκείνη να τη δούν και μετά θα αφαιρεθεί η χρήση της από το διαδίκτυο.

Κάθε αντιγραφή (μερική ή ολική) της ταινίας απαγορεύεται, εκτός εάν υπάρχει η σχετική γραπτή έγκριση από την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας.

Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού

Η κ. Χατζημιχάλη-Παπαλιού γεννήθηκε στην Αθήνα και ασχολείται με τον κινηματογράφο ως παραγωγός και σκηνοθέτις. Έχει σκηνοθετήσει πολλά ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές, τα οποία έχουν αποσπάσει βραβεία στην Ελλάδα (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών κ.ά.) και στο εξωτερικό (Βραβείο Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου-FIPRESCI, Βραβείο Henry Ford κ.ά.).

Έχουν επίσης προβληθεί σε διεθνή φεστιβάλ και μουσεία, έχουν μεταδοθεί από διεθνή τηλεοπτικά κανάλια και βρίσκονται σε περισσότερες από 500 βιβλιοθήκες πανεπιστημίων στην Αμερική και στην Ευρώπη.

Μέλος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με θέμα την Aναπηρία EMOTION PICTURES (2007-2011).

Φιλοθέη η Αγία των Αθηνών - ταινία
Φιλοθέη η Αγία των Αθηνών

Για περισσότερες πληροφορίες: Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης (am@ellines.de) – (0049 89 36 15 788) – Περισσότερα: filothei.de

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: www.ekklisiaonline.gr