Πτώση στις τιμές καυσίμων στη Γερμανία: Περιθώρια βελτίωσης;

Η τιμή του λίτρου ντίζελ μειώθηκε το Σαββατοκύριακο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, αναφέρει η ADAC. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες λένε ότι υπάρχουν ακόμη “περιθώρια βελτίωσης”.

Το ντίζελ δεν έχει κοστίσει τόσο λίγο όσο αυτή τη στιγμή εδώ και μήνες στη Γερμανία

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η τιμή του καυσίμου έπεσε στη χαμηλότερη τιμή της από τον Αύγουστο. Αν εξαιρέσετε τις επιπτώσεις της μείωσης του φόρου στα καύσιμα που τέθηκε σε ισχύ το καλοκαίρι, πρόκειται ακόμη και για τη χαμηλότερη τιμή του ντίζελ από τον Μάιο. Αυτό ανακοινώθηκε από την ADAC.

Τιμή του ντίζελ κάτω από 2 ευρώ το λίτρο στη Γερμανία

Συγκεκριμένα, ένα λίτρο ντίζελ κόστισε 1,986 ευρώ κατά μέσο όρο σε όλη τη Γερμανία την Κυριακή. Μόλις πριν από μία εβδομάδα, η τιμή ήταν υψηλότερη κατά 9,5 λεπτά και πριν από δύο εβδομάδες ήταν υψηλότερη κατά 13,2 λεπτά.

Η τιμή της βενζίνης E10 premium μειώθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αν και πολύ λιγότερο, κατά 4,7 λεπτά. Την Κυριακή κόστισε κατά μέσο όρο 1,868 ευρώ ανά λίτρο.

ADAC: Οι τιμές εξακολουθούν να είναι υπερβολικές

“Οι τιμές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αυτή τη στιγμή. Προφανώς, ο ανταγωνισμός έχει αρχίσει και πάλι να επικρατεί λίγο καλύτερα”, λέει ο ειδικός της ADAC στην αγορά καυσίμων Jürgen Albrecht. Αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης, τονίζει: “Οι τιμές είναι ακόμη υπερβολικές – ειδικά για το ντίζελ”.

Η χαμηλότερη ζήτηση προκαλεί πτώση των τιμών

Αποδίδει το γεγονός ότι οι τιμές πέφτουν σε διάφορους παράγοντες. “Στην περίπτωση της βενζίνης, η παραδοσιακά χαμηλότερη ζήτηση κατά το τέταρτο τρίμηνο θα πρέπει επίσης να είναι αισθητή – αυτό είναι καλό για τον ανταγωνισμό”, λέει ο Albrecht.

“Για το ντίζελ, η πρόσθετη ζήτηση από τη βιομηχανία ως υποκατάστατο του φυσικού αερίου οδήγησε πρόσφατα τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της ζήτησης έχει ικανοποιηθεί προς το παρόν, οπότε οι τιμές πέφτουν και πάλι”.

Αυτό συνάδει με το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά πρόσφατα, λέει ο εμπειρογνώμονας.

Τη Δευτέρα, η πύλη Heizöl24 έδωσε τη μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για αγορά 3.000 λίτρων στα 1,327 ευρώ ανά λίτρο.

Και πάλι, πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο. Στις 6 Νοεμβρίου, η αξία ήταν ακόμη 1,467 ευρώ. Το ντίζελ και το πετρέλαιο θέρμανσης μοιάζουν πολύ.

Εμπειρογνώμονας: Στην αρχή της εξομάλυνσης;

Ο Albrecht δήλωσε ότι το μέλλον των τιμών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι θερμοκρασίες και οι πολιτικές εξελίξεις.

Ωστόσο, δίνει στους αυτοκινητιστές κάποιες ελπίδες: “Αν δεν προκύψει τίποτα, θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στην αρχή μιας ομαλοποίησης χάρη στην επανέναρξη του ανταγωνισμού. Αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.