Πώς αυξάνονται οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία

Καθώς το 2022 πλησιάζει στο τέλος του, οι πύλες σύγκρισης τιμών έχουν παρατηρήσει τεράστιες αυξήσεις στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη τη Γερμανία – αν και η κλίμακα των αυξήσεων των τιμών διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.

Σύμφωνα με την ανάλυση που πραγματοποίησε η πύλη σύγκρισης Check24, υπήρχαν τουλάχιστον 580 περιπτώσεις αύξησης των τιμών στη βασική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από την αρχή του έτους, με περίπου 7,3 εκατομμύρια νοικοκυριά να επηρεάζονται.

Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 60%, σύμφωνα με την ανάλυση, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν πολύ υψηλότερο.

Στην περίπτωση του προμηθευτή Rheinenergie με έδρα την Κολωνία, η κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε στα 55 λεπτά – 130% υψηλότερη από την προηγούμενη τιμή.

Βάδη-Βυρτεμβέργη: Αύξηση τιμών ρεύματος από τον Ιανουάριο

Η πύλη σύγκρισης Verifox, η οποία πραγματοποίησε τη δική της ανάλυση, διαπίστωσε ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 54 τοις εκατό σε όλους τους φορείς.

“Το νέο έτος ξεκινά με ένα τεράστιο κύμα αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας”, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας της Verifox σε θέματα ενέργειας Thorsten Storck.

Οι αναλυτές σημείωσαν επίσης έντονες περιφερειακές διαφορές στην κλίμακα των αυξήσεων των τιμών, με το Μόναχο και την Κολωνία να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με την ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Στο Μόναχο, μια κιλοβατώρα ενέργειας θα κοστίζει 61,9 λεπτά από τον Ιανουάριο, έναντι 55 λεπτών στην Κολωνία.

Εν τω μεταξύ, η MVV Energie στο Μανχάιμ της Βάδης-Βυρτεμβέργης θα χρεώνει από τον Ιανουάριο σχεδόν 45 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τη βασική της παροχή – αντί των προηγούμενων 27 λεπτών.

Ο ανατολικογερμανικός πάροχος ενέργειας EnviaM, με έδρα το Chemnitz, θα χρεώνει στο μέλλον 48,1 λεπτά – 20,1 λεπτά περισσότερα από ό,τι προηγουμένως.

Στο Πότσδαμ του Βρανδεμβούργου, ο περιφερειακός προμηθευτής αυξάνει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας κατά περίπου 21% σε 46,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Γιατί είναι τόσο υψηλές οι τιμές στη Γερμανία;

Σε ανακοίνωσή της με την οποία εξηγεί το επικείμενο άλμα των τιμών, η Rheinenergie επεσήμανε την τεράστια αύξηση του κόστους προμήθειας και άλλων γενικών εξόδων της.

“Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι τιμές στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 300%”, εξήγησαν.

“Στην κορύφωσή τους είχαν αυξηθεί περισσότερο από δεκαπλάσια. Επιπλέον, αυξάνονται και τα τέλη του δικτύου”.

Αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος σε καταναλωτές στη Βαυαρία

Η ακραία άνοδος στις αγορές είναι μια ακόμη συνέπεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει εκτοξεύσει στα ύψη την τιμή του φυσικού αερίου.

Αν και το φυσικό αέριο δεν είναι το μόνο συστατικό που εμπλέκεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – οι πολύ φθηνότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν επίσης ένα αξιοπρεπές μέρος του εφοδιασμού της Γερμανίας – έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές.

Αυτό οφείλεται σε κάτι που είναι γνωστό ως “merit order”, κατά το οποίο η πιο ακριβή μονάδα φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι καθοριστική για τον καθορισμό του κόστους.

Τι μπορούν να κάνουν οι πελάτες ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία;

Ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστείτε το τελευταίο κύμα αυξήσεων των τιμών μπορεί εν μέρει να εξαρτάται από το ποιος είναι ο σημερινός σας προμηθευτής.

Σύμφωνα με τον Udo Sieverding, εμπειρογνώμονα ενέργειας στο κέντρο συμβουλευτικής καταναλωτών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όσοι χρησιμοποιούν ιδιωτικό προμηθευτή θα πρέπει να εξετάσουν αν θα ήταν πιο λογικό να καταφύγουν στη λεγόμενη “βασική παροχή”.

“Οι πελάτες εκτός της βασικής προμήθειας θα πρέπει ακόμη και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν χρήση του ειδικού δικαιώματος καταγγελίας σε περίπτωση αύξησης των τιμών και να υπαχθούν στη βασική προμήθεια”, δήλωσε.

Η βασική προμήθεια – ή Grundversorgung – παρέχεται γενικά σε άτομα που δεν συνάπτουν δική τους σύμβαση ηλεκτρικής ενέργειας ή ενέργειας με άλλον προμηθευτή.

Οι τιμές καθορίζονται σε περιφερειακό επίπεδο και παλαιότερα θεωρούνταν ακριβές, αλλά τους τελευταίους μήνες έχουν γενικά υποχωρήσει κάτω από τις τιμές που προσφέρουν οι ιδιωτικές εταιρείες.

Για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν ήδη τη βασική παροχή, η κατάσταση είναι λίγο πιο δύσκολη.

“Οι αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στην αλλαγή του έτους είναι εν μέρει δραστικές”, δήλωσε ο Sieverding.

“Δυστυχώς, τα τιμολόγια των νέων πελατών μέσω των ενδιάμεσων πυλών είναι ακόμη υψηλότερα, πράγμα που σημαίνει ότι η αλλαγή προμηθευτή δεν θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση στις περισσότερες περιοχές τιμολογίων”.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει νόημα να μείνετε σε αναμονή προς το παρόν και να αποδεχτείτε τις υψηλότερες τιμές, αλλά να παρακολουθείτε τυχόν προσφορές που θα μπορούσαν να προσφερθούν τους επόμενους μήνες.

Θα παραμείνει η ηλεκτρική ενέργεια τόσο ακριβή στο μέλλον;

Οι τιμές της ενέργειας αυξάνονταν δραματικά ακόμη και πριν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία – εν μέρει λόγω των πανδημικών προβλημάτων εφοδιασμού – και οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι πρόκειται να μειωθούν σύντομα.

Σύμφωνα με ανάλυση της Check24, ένα νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 5000 kWh πλήρωσε κατά μέσο όρο 29,4 λεπτά ανά kWh τον Νοέμβριο του 2020. Ένα χρόνο αργότερα, ήταν 31,6 λεπτά. Επί του παρόντος, ο μέσος όρος είναι 42,7 λεπτά.

Ο εμπειρογνώμονας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας Mirko Schlossarczyk, ο οποίος εργάζεται για την εταιρεία συμβούλων Enervis, δήλωσε ότι τα 40 λεπτά ανά κιλοβατώρα είναι πιθανό να είναι το νέο φυσιολογικό το 2023 και το 2024 και ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη και στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα μετά από αυτό.

Παρόλο που οι τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να μειωθούν και πάλι σημαντικά στο μέλλον, ως αποτέλεσμα της μελλοντικής πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου και της αυξημένης επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – το αισθητά μεγαλύτερο μερίδιο της τελικής τιμής για τον πελάτη θα οφείλεται σε εισφορές, προσαυξήσεις, τέλη και φόρους, δήλωσε ο Schlossarczyk.

“Δεν θα δούμε επιστροφή στα 32 λεπτά (προπολεμική τιμή) τα επόμενα χρόνια, απλώς και μόνο λόγω του συγκριτικά υψηλού επιπέδου των τιμών χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας και των ήδη ανακοινωμένων αυξήσεων στα τέλη δικτύου”, πρόσθεσε.

Θα υπάρξει ένα ανώτατο όριο τιμών στη Γερμανία;

Σωστά: από τον Μάρτιο του 2023, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισαγάγει ανώτατο όριο στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να μην επαναφέρει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στα προπολεμικά επίπεδα.

Αντίθετα, το 80% της κανονικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός νοικοκυριού θα έχει ανώτατο όριο στην τιμή των 40 λεπτών ανά κιλοβατώρα, ενώ κάθε υπερβάλλουσα ποσότητα θα χρεώνεται στις συνήθεις τιμές της αγοράς.

Αυτό είναι πιθανό να σημαίνει ότι τα νοικοκυριά που δεν μειώνουν την κατανάλωσή τους κατά τουλάχιστον 20 τοις εκατό εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερους λογαριασμούς, και ακόμη και εκείνα που το κάνουν θα πληρώνουν κατά μέσο όρο οκτώ λεπτά περισσότερο για μια κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας από ό,τι το 2021.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.