Οι πυρηνικοί σταθμοί της Γερμανίας θα παραμείνουν ανοιχτοί

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρέτεινε την παραγωγή στους τρεις πυρηνικούς σταθμούς της Γερμανίας, σπάζοντας την αδιέξοδη διαφωνία του συνασπισμού για τις λύσεις της ενεργειακής κρίσης.

Ο Σολτς συνεχίζει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία

Το βράδυ της Δευτέρας ο καγκελάριος του SPD Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι οι τρεις εναπομείναντες σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Γερμανίας θα παραμείνουν ενεργοί έως τα μέσα Απριλίου 2023, δίνοντας τέλος στην αντιπαράθεση εντός του συνασπισμού των “φαναριών” που μαίνεται τις τελευταίες ημέρες.

Η συζήτηση έρχεται καθώς η Γερμανία αποθηκεύει ενέργεια για έναν χειμώνα χωρίς σίγουρες προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των αγωγών Nord Stream.

“Έχω καταλήξει σε μια απόφαση ως καγκελάριος”, έγραψε ο Σολτς σε επιστολή του προς τον Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων, τον ηγέτη του φιλελεύθερου FDP Κρίστιαν Λίντνερ και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

“Θα δημιουργηθεί η νομική βάση για να επιτραπεί η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων Isar 2, Neckarwestheim 2 και Emsland πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2022 έως τις 15 Απριλίου 2023”.

Ενώ ο Habeck προσάρμοσε την παραδοσιακά αντιπυρηνική γραμμή των Πρασίνων στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης, προτείνοντας ότι δύο από τα τρία εργοστάσια θα πρέπει να παραμείνουν σε αναμονή μέχρι την επόμενη άνοιξη, ο Lindner πίστευε ότι το τρίτο εργοστάσιο στο Emsland στην Κάτω Σαξονία θα πρέπει επίσης να παραμείνει ανοιχτό.

Πολλές γερμανικές εφημερίδες χαρακτήρισαν την απόφαση πλήγμα για τον Χάμπεκ, όχι μόνο επειδή ο Σολτς είχε αποφανθεί εις βάρος του, αλλά και επειδή αυτό το Σαββατοκύριακο το ίδιο του το κόμμα είχε υποστηρίξει δημοσίως τη θέση του για το κλείσιμο του εργοστασίου Emsland.

Για τον Lindner, το σχέδιο του Scholz ήταν το πιο λογικό: “Είναι προς το ζωτικό συμφέρον της χώρας μας και της οικονομίας της να διατηρήσουμε όλη την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα”, έγραψε στο Twitter.

Η Thunberg και η Greenpeace χαρακτηρίζουν την απόφαση του Scholz ως λάθος

Το πρωί της Τρίτης, η ακτιβίστρια για το κλίμα Greta Thunberg δήλωσε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ότι θεωρεί πως η απόφαση του Scholz να απομακρυνθεί σιγά-σιγά από την πυρηνική ενέργεια και να στραφεί προς τον άνθρακα είναι λάθος.

Μιλώντας στην εκπομπή συνομιλίας Maischberger, η 19χρονη δήλωσε: “Προσωπικά πιστεύω ότι είναι πολύ κακή ιδέα να επικεντρωθούμε στον άνθρακα, όταν [η πυρηνική ενέργεια] είναι ήδη σε ισχύ”.

Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι το ερώτημα αυτό είναι επίσης μια “πολύ μολυσμένη συζήτηση” στο πλαίσιο του κινήματος για το κλίμα.

Η Greenpeace Γερμανίας έσπευσε να καταδικάσει την απόφαση του Scholz ως “ανεύθυνη”, αλλά για διαφορετικούς λόγους από την Thunberg.

“Η παράταση της διάρκειας λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων μας εκθέτει όλους σε αδικαιολόγητο κίνδυνο”, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής Martin Kaiser.

Η Γερμανία χρησιμοποιεί περισσότερη πράσινη ενέργεια από ποτέ

Η σημερινή κυριαρχία της Ρωσίας στο φυσικό αέριο στη Γερμανία έχει προκαλέσει στους πολιτικούς και τους ακτιβιστές για το κλίμα να συζητήσουν για την ενέργεια πιο επιτακτικά από ποτέ και έχει οδηγήσει σε μια ώθηση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας στη χώρα.

Η είδηση για την απόφαση του Scholz έρχεται καθώς το μέσο ενημέρωσης Tagesschau ανέφερε ότι η Γερμανία έχει παράξει το ρεκόρ των 104 τεραβατώρων ηλιακής και αιολικής ενέργειας από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Παρόμοια ρεκόρ παρατηρούνται σε ολόκληρη την ΕΕ. Από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 2022, το 24% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε στην ΕΕ παρήχθη με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημειώνοντας αύξηση κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό αντιστοιχεί σε 345 τεραβατώρες ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.