Σαν σήμερα 18 Ιουνίου ιδρύεται στη Γενεύη η FIBA

Σαν σήμερα στις 18 Ιουνίου του 1932 άλλαζε ο παγκόσμιος μπασκετικός χάρτης. Την ημέρα αυτή έγινε η «γέννηση» της FIBA. Η FIBA «γεννήθηκε» σαν σήμερα πριν από 88 χρόνια με τη ελληνική Ομοσπονδία να είναι στα ιδρυτικά μέλη.

Η «γέννηση»

Η FIBA ιδρύθηκε στις 18/6/1932 στην Γενεύη. Ιδρυτικά μέλη ήταν οχτώ χώρες. Η Ελλάδα, αλλά και η πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακία, η Αργεντινή, η Ιταλία, η Λετονία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Ελβετία.

Το μπάσκετ ήταν ως τότε κάτω από την «ομπρέλα» της Ερασιτεχνική Ομοσπονδίας Χάντμπολ. Το 1934 η ΕΟΕ αναγνώρισε και επίσημα το άθλημα και η FIBA έγινε η απόλυτη «βασίλισσα» και κυρίαρχός του.

Πρώτος πρόεδρος της FIBA o Ελβετός Leon Bouffard, που έμεινε στην θέση του ως το 1948.

H FIBA έχει πλέον στην ηγετική ομάδα της και έναν Έλληνα, καθώς από το 2018 Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας είναι ο Ανδρέας Ζαγκλής. Τον δρόμο πάντως είχε ανοίξει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο οποίος έγινε πρόεδρος της FIBA Europe το 2002, ενώ το 2011 ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος της FIBA Europe.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.