Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Γιόχαν Γκούσταφ Ντρόυζεν

Ο Γιόχαν Γκούσταφ Ντρόυζεν (Johann Gustav Droysen, 6 Ιουλίου 1808 – 19 Ιουνίου 1884) ήταν Γερμανός ιστορικός. Το έργο του για τον Μέγα Αλέξανδρο ήταν το πρώτο που παρουσίασε μια νέα σχολή σκέψης των Γερμανών ιστορικών, η οποία εξιδανίκευσε την μορφή εξουσίας και ισχύος των λεγομένων μεγάλων ανδρών.

Ο Ντρόυζεν γεννήθηκε στο Treptow της Πομερανίας. Ο πατέρας του, Γιόχαν Κριστόφ Ντρόυζεν (Johann Christoph Droysen), ήταν στρατιωτικός ιερέας και παρών στη φημισμένη πολιορκία της πόλης Kolberg, το 1806–1807.

Ως παιδί, ο Ντρόυζεν έγινε μάρτυρας κάποιων στρατιωτικών επιχειρήσεων, κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού πολέμου της Πρωσίας κατά του Ναπολέοντα.

Από τότε, ο πατέρας του έγινε πάστορας στο Greifenhagen, στην συνοικία του Στσέτσιν, που ήταν κατεχόμενη από την Πρώτη Γαλλική Αυτοκρατορία, για το μεγαλύτερο μέρος του 1813.

Αυτές οι νεανικές του εμπειρίες, τον οδήγησαν σε μια φλογερή προσήλωση στο Βασίλειο της Πρωσίας. Παρακολούθησε το γυμνάσιο του Στσέτσιν και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (σήμερα Humboldt-Universität -Πανεπιστήμιο Χούμπολτ). Το 1829 δίδαξε στο Graues Kloster, μία από τις παλαιότερες σχολές του Βερολίνου.

Εκτός από την εργασία του εκεί, ο Ντρόυζεν έκανε διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ από το 1833, χωρίς να κατέχει πανεπιστημιακή έδρα, ως Privatdozent, και από το 1835 ως καθηγητής χωρίς μισθό. Ο διάσημος ιστορικός Jacob Burckhardt, τον επισκέφθηκε στην τάξη στο τελευταίο του εξάμηνο (1839–40).

Κατά την διάρκεια των ετών αυτών, ο Ντρόυζεν μελέτησε την κλασική αρχαιότητα. Εξέδωσε μια μετάφραση του Αισχύλου το 1832 και μια παράφραση του Αριστοφάνη (1835–1838), αλλά το έργο με το οποίο έγινε διάσημος ως ιστορικός, ήταν το Geschichte Alexanders des Grossen (Ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Βερολίνο, 1833 και λοιπές εκδόσεις), ένα βιβλίο που επί μακρόν παρέμεινε η καλύτερη εργασία περί Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Κατά κάποιον τρόπο, το έργο αυτό αποτέλεσε την αρχή μιας νέας σχολής σκέψης των Γερμανών ιστορικών, που εξιδανίκευε την εξουσία και την επιτυχία, ένα εννοιολογικό πλαίσιο βασισμένο στην διδασκαλία του Χέγκελ.

Ο Ντρόυζεν συνέχισε την βιογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με έργα που είχαν να κάνουν με τους Διαδόχους και Επιγόνους του Αλεξάνδρου, που εκδόθηκαν με τον τίτλο Geschichte des Hellenismus (Αμβούργο, 1836–1843), (Ἱστορία των Ελληνιστικών χρόνων).

Μια νέα και αναθεωρημένη έκδοση όλου του έργου εκδόθηκε το 1885 και μεταφράστηκε στην γαλλική γλώσσα. Ο Ντρόυζεν είδε την ελληνιστική εποχή, όχι σαν μια περίοδο παρακμής αλλά σαν μια μορφή παγκοσμιοποίησης, που επέτρεπε στον καθένα ανεξαρτήτως καταγωγής να μιλά, να συμπεριφέρεται και να ζει σαν Έλληνας.

Το έργο του, Vorlesung des Freiheitskrieg (Παραδόσεις για τον Απελευθερωτικό Πόλεμο) εμφανίστηκε το 1846 και το Σχεδίασμα των αρχών της Ιστορίας, που εκδόθηκε το 1858 και μεταφράστηκε το 1893, διαβάστηκε σε όλα τα γερμανικά πανεπιστήμια.

Ακολούθησε το Erhebung der Geschichte zum Rang einer Wissenschaft, (Αναγωγή της Ιστορίας σε Επιστήμη, 1863), μια μεθοδολογική μελέτη, που αντανακλά την δική του νέα προσέγγιση στην έρευνα και την συγγραφή.

Το 1840, ο Ντρόυζεν διορίστηκε καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου. Εκεί, το πολιτικό κίνημα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δουκάτων του Έλβα, των οποίων το Κίελο αποτελούσε το κέντρο, προσείλκυσε το ενδιαφέρον του.

Όπως ο Friedrich Christoph Dahlmann, ο Ντρόυζεν έθεσε την ιστορική του πολυμάθεια, στην υπηρεσία των δουκάτων του Σλέσβιχ και Χόλσταϊν και συνέθεσε την έκκληση του 1844, με την οποία τα κρατίδια αυτά διαμαρτυρήθηκαν, ενάντια στην πρόθεση του βασιλιά Χριστιανού του 8ου της Δανίας, να αλλάξει τον νόμο της διαδοχής στα δουκάτα, ένα ζήτημα για το οποίο έγινε διαπραγμάτευση κατά το Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1852, και επιλύθηκε τελικά με πόλεμο μεταξύ της Δανίας και των συμμαχικών δυνάμεων Αυστρίας και Πρωσίας, στον 2ο Πόλεμο του Σλέσβιχ.

Η πρώτη μεγάλη πολιτική παρουσία του Ντρόυζεν συνέβη το 1843, στην 1000ή επέτειο της Συνθήκης του Βερντέν, που υπογράφηκε από τον Καρόλο τον Φαλακρό και τον Λουδοβίκο τον Γερμανικό, εγγονούς του Καρλομάγνου. Ο Ντρόυζεν βρήκε στο γεγονός αυτό την μαρτυρία του νεώτερου γερμανικού έθνους.

Αργότερα έκανε μια διάλεξη σε πολυπληθές ακροατήριο στο Βερολίνο, με τίτλο “η Συνθήκη του Βερντέν”, η οποία έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό όχι μόνο από τους ακροατές αλλά και από τον ίδιο τον Γερμανό αυτοκράτορα.

Κατά τα τελευταία του χρόνια, ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με την Πρωσική ιστορία. Μετά το 1851 διορίστηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ιένας. Το 1859 κλήθηκε στο Βερολίνο, όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό του. Το 1851 συνέγραψε τον βίο του κόμη Γιόρκ βον Βάρτενμπουργκ (Ludwig Yorck von Wartenburg) (Βερολίνο, 1851–1852), που θεωρείται μία από τις καλύτερες βιογραφίες της Γερμανικής γλώσσας.

Στην συνέχεια ξεκίνησε το μεγάλο του έργο για την Geschichte der preussischen Politik (Ιστορία της Πρωσικής Πολιτικής, Βερολίνο, 1855–1886). Εκδόθηκαν επτά τόμοι, ο τελευταίος μετά θάνατον. Το συνολικό έργο τελικά κατέλαβε 32 τόμους.

Παρουσιάζει μια πλήρη ιστορία για την άνοδο της Πρωσικής μοναρχίας, μέχρι το έτος 1756. Όπως όλα τα έργα του Ντρόυζεν, εμφανίζει κι αυτό μιαν έντονη ιδιαιτερότητα και την πρόθεση ανίχνευσης των τρόπων με τους οποίους οι δυνάμεις του ιστορικού γίγνεσθαι παίρνουν την θέση τους στην Ιστορία.

Ο Ντρόυζεν παντρεύτηκε δύο φορές και πέθανε στο Βερολίνο. Ο μεγαλύτερος γιος του, ο Γκούσταφ, έγραψε μερικά γνωστά ιστορικά έργα με τίτλους, Gustav Adolf (Λειψία, 1869–1870), μια μελέτη για τον Γουσταύο Αδόλφο, τον βασιλιά της Σουηδίας, κατά την διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, Herzog Bernhard von Weimar (Λειψία, 1885), μια μελέτη για τον δούκα Βερνάρδο της Βαϊμάρης, έναν ικανό Προτεστάντη στρατηγό, κατά την διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, Historischer Handatlas (Λειψία, 1885), μια γεωγραφική ανάλυση των ιστορικών και εδαφικών αλλαγών, καθώς και αρκετά συγγράμματα για διάφορα γεγονότα του προαναφερθέντος πολέμου. Ένας άλλος γιος του, ο Χανς Ντρόυζεν, συνέγραψε κάποια έργα για την ελληνική ιστορία και αρχαιότητα.

Με πληροφορίες από το Wikipedia

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.