Scholz: Να εργάζονται περισσότεροι άνθρωποι ως τα 67!

Η γερμανική κοινωνία γερνάει – η εργασία σε προχωρημένη ηλικία γίνεται έτσι σημαντικός παράγοντας για την καταπολέμηση της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Αλλά πολλοί άνθρωποι συνταξιοδοτούνται στην ηλικία των 63 ή 64 ετών. Ο καγκελάριος Σολτς θέλει να λάβει αντίμετρα.

Πώς θα καλυφθούν τα κενά στην αγορά εργασίας στη Γερμανία τα επόμενα χρόνια;

Μεταξύ άλλων, για την καταπολέμηση της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων, η κυβέρνηση συνασπισμού έθεσε διάφορους στόχους στη συμφωνία συνασπισμού: η υψηλότερη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, οι περισσότερες ευκαιρίες για περαιτέρω κατάρτιση και η μεγαλύτερη μετανάστευση εργατικού δυναμικού είναι τρεις από αυτούς.

Ο καγκελάριος Olaf Scholz τόνισε τώρα μια άλλη πτυχή μέσω των μέσων ενημέρωσης: εργασία μέχρι τα 67.

“Είναι σημαντικό να αυξηθεί το ποσοστό εκείνων που μπορούν πραγματικά να εργαστούν μέχρι την ηλικία συνταξιοδότησης.

Πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν δύσκολο σήμερα”, δήλωσε ο πολιτικός του SPD στις εφημερίδες Funke Mediengruppe και στη γαλλική εφημερίδα “Ouest-France”.

Η “σύνταξη στα 63” έχει συνέπειες

Υπολογισμοί του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Πληθυσμιακών Ερευνών (BiB) δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας στην ηλικία των 63 ή 64 ετών, αρκετά χρόνια πριν από την κανονική ηλικία συνταξιοδότησης.

Η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης των ατόμων άνω των 60 ετών, η οποία παρατηρούνταν ακόμη στις αρχές της χιλιετίας, έχει σε μεγάλο βαθμό σταματήσει τα τελευταία πέντε χρόνια, ανέφερε το ινστιτούτο.

Από το 2014, υπάρχει η δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης χωρίς μειώσεις για όσους μπορούν να παρουσιάσουν 45 έτη ασφάλισης – γνωστή ως “συνταξιοδότηση στα 63”.

“Το 2021, σχεδόν κάθε τρίτη πρόσβαση στη σύνταξη γήρατος πραγματοποιήθηκε μέσω αυτής της οδού”, έγραψε η BiB σε δελτίο Τύπου το Σάββατο.

Οι άνθρωποι αποδέχονται τις μειώσεις των συντάξεων

Επιπλέον, τα στοιχεία του γερμανικού συστήματος συνταξιοδοτικής ασφάλισης δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνταξιοδοτούνται πριν από την κανονική ηλικία συνταξιοδότησης και δέχονται αντίστοιχες μειώσεις στο ποσό της σύνταξής τους.

Αυτή η ομάδα αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο όλων εκείνων που θα λάβουν σύνταξη γήρατος για πρώτη φορά το 2021.

Κατά μέσο όρο, θα συνταξιοδοτούνταν 28 μήνες πριν από την κανονική ηλικία συνταξιοδότησης. Η εξέλιξη των νεότερων “baby boomers” που γεννήθηκαν μετά το 1960 και πλησιάζουν στην ηλικία συνταξιοδότησης, είναι ακόμη ανοικτή.

Στη Γερμανία, η ηλικία έναρξης συνταξιοδότησης θα αυξηθεί σταδιακά από τα 65 στα 67 έτη έως το 2029. Για όσους γεννήθηκαν το 1964 και μετά, στο μέλλον θα ισχύει η κανονική ηλικία συνταξιοδότησης των 67 ετών.

Οι οικονομολόγοι και οι εκπρόσωποι των εργοδοτών έχουν ήδη ζητήσει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 έτη λόγω των κενών. Ωστόσο, “δεν θα υπάρξει αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης”, αναφέρουν το SPD, οι Πράσινοι και το FDP στη συμφωνία συνασπισμού.

Κίνητρα πριν από τη συνταξιοδότηση

Για να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στο εργατικό δυναμικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να δημιουργηθούν κίνητρα πολύ πριν από τη συνταξιοδότηση, εξήγησε η Elke Loichinger, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας στο BiB, με αφορμή τις εξελίξεις. “Μόλις συνταξιοδοτηθούν, λίγοι επιστρέφουν στο εργατικό δυναμικό”.

Τα κίνητρα που μπορεί να έχει στο μυαλό του ο Scholz δεν είναι ξεκάθαρα από τις τρέχουσες αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Ωστόσο, βλέπει επίσης δυνατότητες αύξησης του μεριδίου των γυναικών στην αγορά εργασίας.

“Για να λειτουργήσει αυτό, πρέπει να επεκτείνουμε τα ολοήμερα προγράμματα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας και τα σχολεία”, είπε.

“Η μετανάστευση από άλλες χώρες είναι απαραίτητη”

Επιπλέον, η διευκόλυνση της μετανάστευσης θα πρέπει να παρέχει περισσότερους εργαζόμενους – ένα πεδίο που έχει συζητηθεί ξανά και ξανά πρόσφατα.

Εξάλλου, υπάρχει αυξανόμενη έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων στη Γερμανία.

“Μπορούμε να αναπληρώσουμε μέρος αυτού του προβλήματος δημιουργώντας καλύτερες ευκαιρίες εκκίνησης για τους νέους και επενδύοντας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση”, δήλωσε ο καγκελάριος.

“Και επιπλέον, θα χρειαστούμε επίσης μετανάστευση από άλλες χώρες για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ευημερία μας”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.