Σε υψηλό 29 ετών ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Άλμα πέραν του αναμενόμενου κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, το Νοέμβριο, γεγονός που προκάλεσε δυσφορία στους ντόπιους οικονομολόγους και ενίσχυση της πίεσης για ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ για να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης εκτοξεύτηκε στο 5,2% σε ετήσια βάση, κυρίως εξαιτίας της εκτίναξης των ενεργειακών τιμών κατά 22%.

Πρόκειται για τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα αύξησης για τον πληθωρισμό, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους αλλά και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, με αποτέλεσμα ο δείκτης να έχει φτάσει πλέον στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 29 χρόνια!

Τον περασμένο μήνα, ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 4,5% σε ετήσια βάση, με τις ενεργειακές τιμές να έχουν ανέβει κατά 18,6%.

Μετά την ανακοίνωση από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, τα γερμανικά ομόλογα διεύρυναν τις απώλειες τους ωθώντας ανοδικά τις αποδόσεις του 10ετούς κατά τέσσερις μονάδες βάσης, στο -030%.

Η γερμανική κεντρική τράπεζα είχε ήδη προειδοποιήσει, στις προβλέψεις της πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει πλησιάζοντας το 6% μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Αν και με την είσοδο της νέας χρονιάς αναμένεται αποσυμπίεση του δείκτη, είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει πολύ πάνω από το 3% για αρκετό διάστημα ακόμη.

Η εξέλιξη αυτή αναμφισβήτητα θα αυξήσει τις πιέσεις που δέχεται η ΕΚΤ να αντιδράσει, παρά το γεγονός πως και η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης από την πλευρά της επιμένει πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη θα καταλαγιάσουν από τη νέα χρονιά.

Μιλώντας για το θέμα στην γερμανική τηλεόραση το πρωί, η Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ και εκ των δελφίνων για την προεδρία της Bundesbank, υποστήριξε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα κορυφωθεί μέσα στο Νοέμβριο, οπότε θα αρχίσει να υποχωρεί αμέσως μετά προς την κατεύθυνση του 2%, μέσα στο 2022.

Όμως, για την ώρα στη Γερμανία, αλλά και στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός ανεβαίνει σταθερά τους τελευταίους μήνες.

Νωρίτερα, η Ισπανία ανακοίνωσε επίσης εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5,6%, που συνιστά ρεκόρ 30 ετών για τη χώρα, ενώ ενίσχυση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 5,64% ανακοίνωσε και το Βέλγιο.

Ο πληθωρισμός για την Ευρωζώνη ανακοινώνεται αύριο, Τρίτη, με τους αναλυτές να προβλέπουν νέα αύξηση του δείκτη σε επίπεδα ρεκόρ, στο 4,5%.

Πηγή: Ζούγκλα

Υποστήριξε το GRland.info

Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.