Είναι οι σφήκες ιδιαίτερα επιθετικές φέτος στη Γερμανία;

Φέτος το καλοκαίρι στη Γερμανία φαίνεται να υπάρχουν περισσότερες σφήκες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια και φαίνονται επίσης ιδιαίτερα επιθετικές.

Οι σφήκες τριγυρίζουν στη γη εδώ και αρκετά εκατομμύρια χρόνια και είναι ευρέως διαδεδομένες σε όλο τον κόσμο.

Στη Γερμανία, οι σφήκες οφείλουν την κακή τους φήμη σε δύο μόνο είδη της μεγάλης οικογένειας των σφηκών: τη γερμανική σφήκα, Vespula germanica, και την κοινή σφήκα, Vespula vulgaris. Μόνο που τρώνε την τροφή μας και έχουν τη δυνατότητα να γίνουν πραγματικά παράσιτα.

Γιατί υπήρχαν τόσο λίγες σφήκες το 2021 στη Γερμανία;

Πέρυσι υπήρχαν σχετικά λίγες σφήκες, επειδή η ανάπτυξη των σφηκών ευνοείται από μια ζεστή άνοιξη και ένα ξηρό καλοκαίρι. Το 2021 δεν υπήρχε κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, ο υγρός και ψυχρός χειμώνας σήμαινε ότι περισσότερες βασίλισσες από ό,τι συνήθως δεν επέζησαν το χειμώνα.

Περισσότερες σφήκες φέτος στη Γερμανία

Φέτος, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά: Οι σφήκες είχαν καλύτερες καιρικές συνθήκες. Και κάθε βασίλισσα περισσότερο σημαίνει επίσης μια αποικία σφηκών με χιλιάδες περισσότερες σφήκες. Ο μεγάλος αριθμός των ζώων μπορεί να τα κάνει να φαίνονται πιο επιθετικά.

Παρ’ όλα αυτά: “Δεν μπορούμε να μιλάμε για μάστιγα από σφήκες φέτος. Είμαστε πάνω από το μέσο όρο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν θα είναι τόσο κακό όσο το 2018 ή το 2020”, λέει ο Peter Taubert, ειδικός για την περιοχή του Offenbach και σε θέματα σφήκας εδώ και 30 χρόνια.

Η εντύπωση ότι οι σφήκες είναι πιο επιθετικές φέτος ενισχύεται από το γεγονός ότι είναι πολύ πιο δραστήριες όταν οι θερμοκρασίες είναι ζεστές.

Η ξηρασία αποτελεί πρόβλημα για τα έντομα στη Γερμανία

Η ξηρασία αποτελεί επίσης πρόβλημα για τα ζώα. Δεν μπορούν να βρουν αρκετή τροφή, ιδίως επειδή ο ανταγωνισμός είναι έντονος. “Ορισμένα φυτά σταματούν να παράγουν νέκταρ όταν κάνει πολύ ζέστη. Οι σφήκες τρέφονται, μεταξύ άλλων, με το νέκταρ αυτού του φυτού. Αν υπάρχει λιγότερη διαθέσιμη ποσότητα, μπορεί να στραφούν στην ανθρώπινη τροφή”, λέει ο Jan-Erik Ahlborn, σύμβουλος για παράσιτα και σφήκες.

Γι’ αυτό και δύσκολα μπορούν να διωχθούν όταν πρόκειται για φαγητό ή ποτό. Τουλάχιστον με τις γούρνες νερού – μπολ γεμάτα με νερό με πέτρες ως “παγκάκια” – μπορείτε να βοηθήσετε τα έντομα.

Είναι οι σφήκες επιθετικά ζώα;

Οι σφήκες δεν είναι “από τη φύση τους” επιθετικές: “Οι σφήκες δεν έχουν καμία διάθεση να επιτεθούν, να τσιμπήσουν ή να κυνηγήσουν κανέναν. Αυτό θα ήταν σπατάλη ενέργειας. Χρειάζονται την ενέργειά τους. Αλλά φυσικά αναζητούν τροφή, και μερικές φορές το κάνουν λίγο πιο διεισδυτικά”, λέει ο Peter Taubert.

Όταν οι σφήκες γίνονται επιθετικές, έχουν τους λόγους τους: Αισθάνονται ότι απειλούνται ή στριμώχνονται.

Οι σφήκες γίνονται πραγματική ενόχληση στα τέλη του καλοκαιριού

Οι σφήκες συνήθως γίνονται πραγματικά ενοχλητικές στα τέλη του καλοκαιριού. Δεν υπάρχουν πια γόνοι για να φροντίσουν, η αποικία σφηκών έχει αναπτυχθεί πλήρως. Ψάχνουν να βρουν φαγητό για τον εαυτό τους – και μπορούν έτσι να ορμήξουν σε κάθε τραπεζάκι σε εξωτερικούς χώρους.

Τι να κάνετε όταν έρχονται σφήκες;

Υπάρχουν πολλές συμβουλές για το πώς να απαλλαγείτε από τις σφήκες. Με λίγες σφήκες, στην πραγματικότητα ισχύει το εξής: περιμένετε και παραμείνετε ήρεμοι. Τα ζώα θέλουν απλώς να πάρουν τροφή και μετά να φύγουν. Με μεγάλο αριθμό σφηκών, ωστόσο, αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο.

Μην τις χτυπάτε και μην τις φυσάτε

Ο πρώτος και πιο σημαντικός κανόνας είναι να μην κουνάτε τα χέρια σας και να μην φυσάτε στις σφήκες. Οι σφήκες το αντιλαμβάνονται αυτό ως απειλή και αντιδρούν επιθετικά.

Επομένως, θα πρέπει να παραμείνετε ήρεμοι όταν μια σφήκα σας περιτριγυρίζει. Όταν φυσάμε πάνω τους, εκπέμπουμε μεγάλη ποσότητα CO2 με τον αέρα που αναπνέουμε.

Αυτό κάνει τα ζώα επιθετικά – σε συνδυασμό με το χτύπημα, ένα τσίμπημα δεν είναι απίθανο.

Και μόλις μια σφήκα τσιμπήσει, οι μυρωδιές που απελευθερώνει δίνουν σήμα στις άλλες σφήκες: Προσοχή, έρχεται εχθρός! Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω τσιμπήματα.

Γιατί οι σφήκες αντιδρούν μερικές φορές επιθετικά;

Οι σφήκες αντιδρούν και στα χρώματα. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται: τα ανοιχτόχρωμα ρούχα προστατεύουν καλύτερα από τα τσιμπήματα σφήκας από ό,τι τα σκουρόχρωμα ρούχα, λέει ο βιολόγος Dr. Thassilo Franke.

Ο λόγος είναι κατανοητός: Οι σφήκες κρύβουν πολλές πρωτεϊνούχες τροφές στις φωλιές τους. Δεν είναι μόνο οι απόγονοι που το επιθυμούν, αλλά και οι ασβοί, οι αρκούδες ή άλλα ζώα που έχουν ειδικευτεί στο να σκάβουν και να τρώνε τις φωλιές των σφηκών.

Και γι’ αυτό οι σφήκες αντιδρούν επιθετικά στις κινήσεις και στα σκούρα χρώματα, επειδή οι εχθροί έχουν σκούρο τρίχωμα – ή φορούν σκούρα ρούχα.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα τσιμπήματα;

Το γεγονός είναι ότι τα τσιμπήματα είναι εντελώς ακίνδυνα – εκτός αν είστε αλλεργικοί. Τα τσιμπήματα είναι επώδυνα, αλλά η ποσότητα του δηλητηρίου είναι αμελητέα. Σε αντίθεση με τις μέλισσες, οι σφήκες βγάζουν το κεντρί τους μετά το τσίμπημα.

Σε ένα τσίμπημα μέλισσας, χορηγείται περίπου δέκα έως είκοσι φορές μεγαλύτερη ποσότητα δηλητηρίου. Επιπλέον, το δηλητήριο της σφήκας δεν είναι τόσο ισχυρό όσο αυτό της μέλισσας.

Ποιες σπιτικές θεραπείες βοηθούν ενάντια στις σφήκες;

Η απαλλαγή από τις σφήκες είναι δύσκολη. Μερικές κοινές συμβουλές που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι:

 • Κάψτε το κατακάθι του καφέ. Ο καπνός λέγεται ότι διώχνει τις σφήκες.
 • Κάποιοι μαθητές ανακάλυψαν ότι τα ώριμα σταφύλια είναι καταλληλότερα γι’ αυτό, σύμφωνα με την Ένωση Διατήρησης της Φύσης και της Βιοποικιλότητας (NABU).
 • Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να προσομοιώσετε βροχή με ένα μπουκάλι ψεκασμού νερού, ώστε οι σφήκες να υποχωρήσουν στη φωλιά τους.
 • Λέγεται ότι στις σφήκες δεν αρέσει η μυρωδιά του βασιλικού και του σκόρδου. Αν λοιπόν καταφέρετε να καλλιεργήσετε βασιλικό στον κήπο ή στο περβάζι του παραθύρου και δεν σας ενοχλεί η μυρωδιά του σκόρδου, μπορείτε να το δοκιμάσετε. Αιθέρια έλαια όπως η σιτρονέλα, το γαρύφαλλο ή το έλαιο τεϊόδεντρου λέγεται επίσης ότι δεν αρέσουν στις σφήκες.
 • Μια τσαλακωμένη καφέ χάρτινη σακούλα μοιάζει επίσης με σφηκοφωλιά και μπορεί να τις προσελκύσει.

Τι πρέπει να κάνετε σε εξωτερικούς χώρους

 • Όταν πίνετε καφέ έξω ή κάνετε πικνίκ, αποφύγετε τη χρήση αρωμάτων με έντονη μυρωδιά, λοσιόν για μετά το ξύρισμα, λοσιόν σώματος κ.λπ.
 • Είναι σημαντικό να καλύπτετε τα τρόφιμα σε εξωτερικούς χώρους και να βάζετε γρήγορα τα περισσεύματα πίσω σε εσωτερικούς χώρους.
 • Τα γλυκά ποτά πρέπει να πίνονται με καλαμάκια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά.
 • Σκουπίστε το στόμα των παιδιών σας, ώστε να μην προσελκύσουν σφήκες και ενδεχομένως να τις καταπιούν.
 • Προσέχετε τις σφήκες ενώ τρώτε, ώστε να μην μπει κατά λάθος μία στο στόμα σας με την επόμενη μπουκιά.
 • Εάν σας τσιμπήσει στην περιοχή του στόματος ή ακόμη και μέσα στο στόμα, καλέστε το γιατρό. Ένα πρήξιμο εκεί μπορεί να σημαίνει κίνδυνο για τη ζωή.
 • Μαζέψτε τα πεσμένα φρούτα στον κήπο. Αυτή είναι μια παιδική χαρά για τις σφήκες.

Πού βρίσκονται οι φωλιές σφηκών και μπορούν να απομακρυνθούν;

Τα δύο είδη σφηκών που κάνουν τη ζωή μας λίγο πιο ενοχλητική, η κοινή σφήκα και η γερμανική σφήκα, συνήθως φωλιάζουν σε σκοτεινές σπηλιές. Ωστόσο, οι ασφαλείς θέσεις στο έδαφος ή στις κοιλότητες των δέντρων γίνονται όλο και πιο σπάνιες, οπότε καταφεύγουν επίσης σε σοφίτες.

Οι σφήκες υπόκεινται σε γενική προστασία των ειδών σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο για τη διατήρηση της φύσης. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να τραυματιστούν ή να θανατωθούν χωρίς λόγο ή χωρίς εύλογη αιτία.

Εξαίρεση υπάρχει εάν “υπάρχει κυρίαρχο δημόσιο συμφέρον ή εάν η συμμόρφωση με το νόμο θα οδηγούσε σε αδικαιολόγητη επιβάρυνση σε μια μεμονωμένη περίπτωση”, σύμφωνα με την NABU στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Για παράδειγμα, οι φωλιές σφηκών κοντά σε παιδιά μπορούν να αφαιρεθούν επαγγελματικά. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν επιτρέπεται να το κάνετε μόνοι σας. Η σφηκοφωλιά πρέπει να αφαιρεθεί από ειδικό.

Πότε τελειώνει η εποχή των σφηκών, πότε πεθαίνουν;

Τα τέλη του καλοκαιριού προαναγγέλλουν επίσης τις τελευταίες ημέρες της εποχής των σφηκών. Γιατί μετά τις πρώτες παγωμένες νύχτες, οι σφήκες πεθαίνουν. Μόνο η βασίλισσα επιβιώνει και αναζητά ένα μέρος για να πέσει σε χειμερία νάρκη.

Μόνο τότε μπορεί να αφαιρεθεί με ασφάλεια η φωλιά. Ωστόσο, πρέπει να είστε πολύ σχολαστικοί και να καθαρίσετε προσεκτικά την περιοχή.

Επειδή την επόμενη χρονιά, οι βασίλισσες που αναζητούν νέο σπίτι μπορεί να προσελκυστούν από την παλιά μυρωδιά της σφήκας και να χτίσουν μια νέα φωλιά ακριβώς εκεί ξανά.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.