Σημαντική πηγή εσόδων της εκκλησίας οι κληρονομιές στη Γερμανία

Παρά την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την εκκλησία, οι εκκλησίες εξακολουθούν να τα πηγαίνουν σχετικά καλά οικονομικά.

Οι κληρονομιές είναι μια αξιοσημείωτη πηγή εισοδήματος. Αλλά ποιος αφήνει κάτι στην εκκλησία σήμερα – και γιατί;

Είτε πρόκειται για σπίτια, διαμερίσματα, οικόπεδα, μετρητά, τραπεζικές καταθέσεις – ή ακόμη και μια ζυθοποιία: υπάρχουν ακόμη αρκετοί άνθρωποι που αφήνουν κάτι στην εκκλησία, συχνά εκατομμύρια.

Εκτός από τους εκκλησιαστικούς φόρους, οι κληρονομιές αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις σημαντική πηγή εσόδων για τις εκκλησίες και τα ιδρύματά τους.

Οι κληρονομιές πηγαίνουν ως επί το πλείστον απευθείας στις εκκλησιαστικές κοινότητες

Σύμφωνα με την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία, μόνο στη Βαυαρία κληρονομήθηκαν περίπου 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ το προπέρσινο έτος.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επισκόπηση για το πόσα από αυτά έλαβαν οι εκκλησίες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μεγαλύτερο μέρος κληροδοτείται απευθείας στις αντίστοιχες κοινότητες, όπως αναφέρουν τόσο η αρμόδια υπηρεσία της Ευαγγελικής Περιφερειακής Εκκλησίας όσο και τα οικονομικά επιμελητήρια των βαυαρικών επισκοπών.

Πέρυσι, ο αριθμός των κληρονομιών ήταν μάλιστα ιδιαίτερα υψηλός: “Μπορούμε να πούμε ότι κατά μέσο όρο τα τελευταία δέκα χρόνια, λαμβάνονται περίπου 4,7 εκατομμύρια κληρονομιές ετησίως.

Φυσικά, ποικίλλει, μερικές φορές είναι περισσότερο, μερικές φορές είναι λιγότερο. Είχαμε μια πολύ καλή χρονιά πέρυσι, όταν ήταν πάνω από οκτώ εκατομμύρια”.

Οι εκκλησίες απαλλάσσονται από τον φόρο κληρονομιάς στη Γερμανία

Από την άποψη των εκκλησιών, ένα πλεονέκτημα είναι ότι απαλλάσσονται από τον φόρο κληρονομιάς – όπως όλοι οι οργανισμοί που εξυπηρετούν φιλανθρωπικούς, μη κερδοσκοπικούς ή εκκλησιαστικούς σκοπούς.

Αλλά ποιος χρησιμοποιεί ακόμα την εκκλησία ως κληρονόμο στις μέρες μας; Και γιατί; Στην περίπτωση των μεγαλύτερων ποσών – όπως συμβαίνει γενικά με τις κληρονομιές στον φιλανθρωπικό ή μη κερδοσκοπικό τομέα – στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για άτεκνους ή εργένηδες, όπως αναφέρει ο Christian Eitmann, σύμβουλος για κληρονομικά θέματα στην Προτεσταντική Περιφερειακή Εκκλησία.

Δεν είναι μια απόφαση “εν μία νυκτί”

Οι κληρονομιές αποτελούν επομένως μια σχετικά ανεξάρτητη από την κρίση πηγή εισοδήματος. Η απόφαση να κληροδοτηθεί κάτι στην Εκκλησία δεν λαμβάνεται “εν μία νυκτί”, δήλωσε ο Eitmann.

Συνήθως είναι αποτέλεσμα πολυετούς ανάπτυξης, είπε. “Κατά μέσο όρο, μεσολαβούν περίπου επτά χρόνια από την πρώτη αναφορά έως ότου κάποιος γράψει την εκκλησία ως κληρονομιά στη διαθήκη του”.

Οι άνθρωποι που κληροδοτούν κάτι στις εκκλησίες συχνά καθορίζουν για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί η κληρονομιά: Είτε πρόκειται για εκκλησιαστική μουσική, είτε για τη φροντίδα τάφων είτε για εργασία με ηλικιωμένους. Αυτή η μορφή κληρονομιάς ονομάζεται δεσμευμένη.

Εάν πρόκειται για ένα μεγαλύτερο ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένο σκοπό, συχνά ιδρύεται ένα ίδρυμα. Σύμφωνα με τον Christian Eitmann, ο εκπρόσωπος του ιδρύματος της περιφερειακής εκκλησίας έχει ήδη την προοπτική πολλών τέτοιων κληρονομιών.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.